Atelier & werkplaatsPremium

Hoe kies je de gepaste werkkledij?

Werkkledij is niet alleen sterker en veiliger om in te klussen, maar ook praktischer dan om het even welke vrijetijdskledij. Hamerlussen en extra zakken voor schroeven, plooimeter, potlood en gsm zorgen ervoor dat je het hoogstnodige steeds binnen handbereik hebt.

 

Do's-and-don'ts

werkkledij DO'S-AND-DON'TS

Ben je van plan om werkkledij aan te schaffen, dan moet je je maten kennen. Bij foute maten zullen bijvoorbeeld kniebeschermers op een werkbroek niet meer op de juiste positie staan.

Koop je te kleine werkkledij, dan komt er meer druk op de naden en de stof te staan. Uiteindelijk wil je ook comfortabel kunnen werken.

maattabel wwerkkledij

Als je kledij te groot is, of te los zit, ga je ook sneller haperen. Mouwen mogen niet te lang zijn, zodat je niet kan vastzitten en pijpen mogen niet te lang zijn, zodat je niet struikelt. Om de juiste maat te kiezen, is het aangeraden de borstwijdte, taillewijdte, heupwijdte en de (binnen)beenlengte te kennen.

Let wel op: elk merk verschilt in maat. Doe dus een beroep op de matentabel van het merk om zeker de juiste keuze te maken. Vaak is het beter te opteren voor een model met elastiek, vooral bij het werken met draaiende gereedschappen of vloeistoffen. 

Heb je al werkkledij? Ga dan steeds na of er geen gaten, scheuren of loshangende draden in zitten.

Het is meestal beter om zo weinig mogelijk huid bloot te laten. Zeker bij bepaalde klussen zoals bij het lassen, maar ook om buiten aan de slag te gaan, is dit een must.

 

De outfit

werkvest werkkledij

Werkvest

Het belangrijkste is dat die aangepast is aan de werkomstandigheden. Het doel is om je warm en droog te houden, maar de werkvest mag ook niet hinderlijk zijn. Verder heeft deze dezelfde functie als een werkbroek: soepel en tegelijk slijtvast zijn, terwijl het draagcomfort en de verdeling van de last niet uit het oog verloren mogen gaan. Daarom is het best om te kiezen voor een werkvest van stretchmateriaal aan de rugzijde.

Deze hebben ook verstevigde holsterzakken, aangezien de vesten doorgaans het meest in aanraking komen met de werkomgeving - zeker als er buiten wordt gewerkt. De holsterzakken zitten dan ook het best aan de achterkant van de vest, waar ze niet in de weg zitten.

gereedschapsvest werkkledij

Gereedschapsvest

Een gereedschapsvest is meer een harnas dat gedragen wordt boven andere kledij. De belangrijkste functie is het optimaal dragen van het benodigde gereedschap. Misschien nog net iets meer dan bij een werkvest zijn een soepele, slijtvaste stof en een goede lastverdeling van groot belang voor een aangenaam draagcomfort. Er zijn zowel modellen met brede als met smalle schouderbanden verkrijgbaar.

Dit is voor de doorsneeklusser echter niet per se nodig. Je kan deze in principe vervangen door een riem of broek met voldoende zakken.

werkbroek werkkledij

Werkbroek

Een lichte broek heeft een andere samenstelling en gewicht dan een broek die intensief aan slijtage onderhevig is. Naast de eigenschappen die voor een werkvest belangrijk waren, moet je voor de broek ook op de kniebelasting letten. Een goede werkbroek heeft kniezakken voor de kniebeschermers, waarbij zowel het materiaal als de vorm van belang is.

taillerien werkkledij

Tailleriem

De afzonderlijke tailleriem is een ideaal hulpmiddel om holsterzakken en hamerhouders aan op te hangen. Hierdoor rust het gewicht niet op de schouders (zoals bij ophanging aan de werkvest) of trekt het niet aan de broek (bij ophanging aan de broeksriem).

holsterzakken werkkledij

Holsterzakken

Holsterzakken zijn meestal standaard aanwezig op de werkbroek. Wanneer er frequent met verschillende vijzen of nagels wordt gewerkt, zijn meerdere holsterzakken erg praktisch. Het is dan belangrijk dat ze verstevigd zijn met een slijtvaste naad om de nagels en vijzen te kunnen dragen.

overall werkkledij

Overall

Een werkvest en werkbroek in 1 stuk blijft nog steeds handig. Er zijn namelijk minder knopen en ritsen die schade kunnen doen of tijdens het werken kunnen haperen. Een overall kan echter wel de bewegingsvrijheid beperken, zeker wanneer er boven het hoofd moet worden gewerkt.

Wil je een lichtere versie, dan kan je ook gaan voor een bodybroek of een bretelbroek. Deze hebben brede, verstelbare schouderbanden die vastgemaakt zijn aan de werkbroek.

 

Voor buiten

drie lagen werkkledij buiten

Moet je buiten of in de hoogte werken? Dan is het belangrijk dat je kledij draagt die genoeg bewegingsvrijheid biedt. Daarnaast dient werkkledij voor buiten ook genoeg lucht door te laten. Als je buiten moet werken, zorgen zweet en weersomstandigheden voor het meeste comfortproblemen. Daarom bestaat werkkledij voor buiten tegenwoordig vaak uit drie lagen:

  • Een basislaag die ervoor zorgt dat de lichaamswarmte en zweet snel naar buiten kunnen.
  • Een middenlaag die de drager droog en warm houdt. Zweet uit de basislaag wordt naar buiten gevoerd en de koude van buitenaf wordt tegengehouden.
  • Een toplaag die vooral tegen natte weersomstandigheden beschermt zoals regen en sneeuw.

 

Extra bescherming

kevlar  werkkledij extra bescherming

Werkkledij is op de basislaag vaak uitgerust met een extra beschermingslaag om bijvoorbeeld scheuren te voorkomen. Dat met een polyester-katoencombinatie, of Cordura, een stof met de sterkte van katoen, maar meer soepelheid.

Uiteindelijk is Kevlar ook nog steeds populair, een geweven en bijzonder sterk materiaal met een unieke slijtvastheid, scheursterkte en snijbestendigheid. Dat wordt dan vaak gebruikt om de bovenbenen te beschermen.

 

Veiligheidshelm

helm werkkledij veiligheidshelm

Een veiligheidshelm komt van pas bij grote constructiewerken en wanneer je boven je hoofd aan het werk moet met zware materialen (bijvoorbeeld bij snoeiwerken of bij afbraakwerken).

Op een werf is dat zelfs verplicht indien er boven het hoofd wordt gewerkt (of dit nu jij is of iemand anders). Is je helm beschadigd, vervang die dan meteen, voor je eigen veiligheid. 

Er bestaan verschillende uitbreidingen zoals extra isolatie, een ingebouwde veiligheidsbril of gehoorbescherming. Voor de standaardklus is dat niet nodig. 

Over de nodige handschoenen en veiligheidsschoenen lees je hier meer

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine