Barbecues & outdoor cookingPremium

Pizzaovens stijgen in populariteit 

pizza

Wanneer de eerste zonnestralen terug in het land zijn, halen we ook opnieuw die barbecue van onder het stof. Waar vroeger de barbecue hét toestel bij uitstek was, is er reeds een heel assortiment toestellen en accessoires beschikbaar waarmee je een heus meergangenmenu buiten op tafel kunt toveren. Daaronder ook de pizzaovens die steeds meer aan populariteit winnen.

TRENDS outdoor cooking 

Het concept outdoor cooking wordt steeds populairder. Niet één maaltijd wordt buiten genuttigd, maar wel een heel menu. Daardoor rijst ook de vraag naar grotere barbecues en bijpassende accessoires. Bovendien is buiten koken niet langer gebonden aan het zomerseizoen, maar gebeurt dit het hele jaar door. Daar heeft de coronapandemie ook zeker een aandeel in gehad. De rode draad in het hele outdoor cooking-gebeuren is gezellig samen zijn.

pizza
Gezellig onder vrienden is een van de pluspunten van outdoor cooking (foto: Standard AHZ)

ENERGIEZUINIG (BUITEN)KOKEN

De huidige energieprijzen dagen ons uit om manieren te vinden om besparend te koken. Mensen gaan steeds meer back to basic. Koken op hout kent momenteel een enorme opmars. Met hout kan je aan een relatief lage prijs koken. Het geeft je de ruimte om creatieve culinaire creaties op tafel te zetten en bovendien ben je onafhankelijk van elektriciteit of gas.

Daar waar je vroeger voor alles een afzonderlijk toestel nodig had, worden de toestellen steeds meer multifunctioneel

MILIEUVRIENDELIJK & GEZOND

Elektrische infraroodgrills zijn ook iets wat steeds meer opkomt. Niet enkel zijn deze grills milieuvriendelijker, maar het is ook een efficiënte, gezonde en veilige manier om voedsel te bereiden. Met een traditionele houtskoolgrill bestaat de kans dat de buitenkant te hard wordt gebakken, terwijl de binnenkant nog rauw is. Een infraroodgrill zorgt voor een gelijkmatige garing.

MULTIFUNCTIONELE TOESTELLEN

Daar waar je vroeger voor alles een afzonderlijk toestel nodig had, worden de toestellen steeds meer multifunctioneel en kunnen ze voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Met een barbecue bijvoorbeeld, kan je nu niet enkel grillen en vlees bereiden, maar met een handig opzetstuk en verscheidene accessoires kan je bijvoorbeeld ook een brood of koekjes bakken. Daarbij zijn pizzaovens ook zo'n multifunctioneel toestel. 

SOORTEN PIZZAOVENS

Er is een ruim assortiment aan pizzaovens beschikbaar. Zo kunnen ze op zichzelf staan, maar er bestaan ook pizzaovens en -stenen voor op de bestaande barbecue. We zetten de mogelijkheden even op een rijtje.

HOUTGESTOOKT

De traditionele pizzaoven zoals die bij iedereen gekend is: houtgestookt. Deze kan ingebouwd zijn of vrijstaand en kan zowel binnen als buiten worden gebruikt. Deze pizzaoven bereikt zeer hoge temperaturen, tot wel 650 °C en heeft een snelle baktijd van twee minuten. Onderhoud van deze oven is tevens zeer eenvoudig. Met een asschraper en een harde borstel maak je de oven in een mum van tijd schoon. Het enige nadeel echter is dat het bakproces zeer snel gaat en dat je bijgevolg goed in de gaten moet houden of de pizza niet verbrandt.

Houtgestookte oven
De Morso is een moderne uitvoering van de houtgestookte pizzaoven (foto: Standard AHZ)

GASGESTOOKT

Deze ovens zijn makkelijk in gebruik. Je bent niet afhankelijk van het vuur, aangezien deze werken op butaan/propaan of LPG. De opwarmingstijd van de oven bedraagt 10 tot 20 minuten. Ook het onderhoud is redelijk eenvoudig: borstelen volstaat.

gas
Met de Nano-pizzaoven kan je naast pizza verschillende gerechten bereiden (foto: Standard AHZ)

ELEKTRISCH

De elektrische pizzaoven is ideaal om binnenshuis te gebruiken. Eens de oven opgewarmd is, kan je snel beginnen bakken. Het kookproces is makkelijk in de gaten te houden en zorgt voor een gelijkmatige opwarming van de pizza.

PIZZASTENEN

Bak je maar af en toe eens pizza en wil je geen al te grote investering doen, dan ben je beter af met een pizzasteen. Deze steen kan tevens in combinatie gebruikt worden met een barbecuetoestel. De stenen zijn ook in verschillende vormen beschikbaar: rond of rechthoeking. De pizzastenen zijn gemaakt uit een vuurvaste klei en hebben tussen de 15 à 20 minuten opwarmingstijd nodig. Ook het schoonmaakproces is eenvoudig: water en een sponsje. Bovendien kan je de steen ook gebruiken om brood, croissants of tortilla's te bereiden. Heb je een elektrische oven? Dan kan je deze steen ook daar gebruiken.

pizzasteen

Ook pizzastenen zijn in trek, zoals deze voor de Kamado (foto: BergHOFF)

ofyr

De Ofyr-pizzaoven kan gebruikt worden op het bestaande Ofyr-kooktoestel (foto: Ofyr)

TAFELMODEL

Er bestaan ook pizzaovens die geschikt zijn om op tafel te zetten. Op die manier kan je optimaal genieten van je bezoek en samen creatief aan de slag gaan met het beleggen van de pizza's. Nadeel is wel dat er slechts één pizza per keer gebakken kan worden.

Tafelmodel gepetto
Een tafelmodel zoals de Gepetto is handig in gebruik en neemt niet veel plaats in (foto: OutTrade)

ACCESSOIRES

Er zijn een aantal accessoires die aangeboden kunnen worden bij de verkoop van pizzaovens. Zo zijn pizzaspatels en pizzasnijders zeer populaire producten. Pizzascheppen bestaan in hout maar tegenwoordig zijn er ook stalen en aluminium modellen die bijdragen tot de hygiëne.

tools
De juiste tools zijn onmisbaar (foto: Barbecook)

Ook een temperatuurmeter is een populair accessoire. Tegenwoordig zijn er zelfs ombouwkits die het mogelijk maken om van de bestaande barbecue een pizzaoven te maken.

pizzasteen
Met deze vijfzijdige stenen bakkamer van Bakerstone bereid je in no time een heerlijke pizza (foto: OutTrade)

Peelsets, tools om de pizza te bereiden en om de oven te reinigen, zijn tevens ook onmisbaar. Als we het over schoonmaken hebben, is een ovenborstel een belangrijke tool. Het is een borstel waaraan een schraper bevestigd is. Deze maakt het makkelijk om resten uit de pizzaoven te verwijderen en om onaangename geuren te voorkomen. Laat je je pizzaoven buitenstaan? Dan kan je het best investeren in een ovenhoes. Deze hoes zorgt ervoor dat je de oven volledig kan afdekken voor stof en vuil en in de winter tegen vorst.

aandachtspunten bij aankoop 

Er zijn enkele parameters die belangrijk zijn voor de aankoop van zo'n oven. Het eerste waarmee je rekening moet houden, is het budget: hoeveel wil je uitgeven aan een pizzaoven? Daarbij denk je ook het best aan hoeveel je de oven zal gebruiken. Daarnaast is het vooral een kwestie van jouw persoonlijke voorkeur. Welk type oven zie je graag? Welke functies moet de oven vervullen? Wil je er enkel pizza mee bakken of wil je deze gebruiken voor verschillende doeleinden? Hecht je belang aan een traditionele smaak of heeft dat niet zo'n belang?

WINKELAANPAK

Het is heel erg belangrijk om op de winkelvloer de klant bij te staan met het juiste advies. Luister daarbij zeer goed naar de wensen die de klant heeft en laat hem de verschillende mogelijkheden zien. Bespreek zeker de voor- en nadelen van iedere optie en wees eerlijk. Je kan de verkoop stimuleren door de product goed uit te lichten zowel op de winkelvloer als online. Vermeld alle belangrijke productinformatie en vul aan met sfeervolle lifestylevideo's en foto's. Eventueel kunnen er ook demonstraties en workshops worden gegeven waarbij je de werking van zo'n oven ziet. Daarbij spreek je niet enkel over de technische aspecten maar kan je ook tips geven over de bereiding zelf.

Met dank aan: Barbecook, BergHOFF, Landmann, OutTrade, Standard AHZ, The Bastard & Ofyr

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Axelle Brants
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine