HOE EEN (ZWEM)VIJVER ONDERHOUDEN?
Een van de voordelen van een (zwem)vijver is dat het dagelijks onderhoud relatief beperkt blijft. Daartegenover staat echter wel dat een zwemvijver bij elke seizoenswissel seizoensklaar moet worden gemaakt.
LENTE
Van zodra de buitentemperatuur de 12 °C bereikt, komt het water weer tot leven, met de algen voorop. Hou bij aanvang van de lente daarom meteen de waterkwaliteit in de gaten. Het devies hierbij is: meten is weten. Voeg indien nodig wat extra bacteriën toe om de carbonaathardheid en de totale hardheid te verbeteren. Zijn er tijdens een strenge winter planten doodgevroren, dan is het aangeraden die te vervangen.
ZOMER
Als de opstart goed verlopen is, blijft het water in principe in evenwicht. De klant kan dus volop van de zwemperiode genieten.
HERFST
Om extreme vervuiling door vallende bladeren en verstopping van skimmers te vermijden, wordt er tijdens de herfst het best een net over de zwemvijver gespannen.
WINTER
In de meeste gevallen wordt er aangeraden om tijdens de winter minimum één pomp draaiende te houden, of het debiet te reduceren tot 40% van het zomerdebiet (frequentiegestuurde pompen). De constante circulatie en het grote volume zal immers voorkomen dat het water al te snel bevriest.
Is het een zeer strenge winter en dreigt het water écht tot onder de skimmers te bevriezen, dan is het beter het systeem stop te zetten om droogtrekken van de pomp te voorkomen. Of men kan een 'wintercircuit' voorzien met doorgangen in de wanden.
Externe filters worden in alle gevallen best leeg gelaten en afgekoppeld. In de winterperiode mogen uv-lampen gewoon worden uitgeschakeld. De winter is verder het uitgelezen moment voor een aantal essentiële onderhoudswerken, zoals het reinigen en ontkalken van de pomp en, afhankelijk van het aantal branduren, het vervangen van uv-lampen.
Daarnaast kunnen er gaandeweg een aantal typische problemen optreden. Dit zijn de meest voorkomende:
ALGENGROEI
De aanwezigheid van algen duidt er doorgaans op dat de planten niet in staat zijn het voedsel in het water te verwerken. Dat kan te wijten zijn aan een overaanbod, maar net zozeer aan alternatieve factoren die de werking van de planten verstoren. Zit de zuurtegraad van het water niet helemaal goed, bijvoorbeeld, dan zullen de meeste planten niet de nodige voedingsstoffen opnemen, terwijl algen dat wel doen. Ook bij aanvang van de lente zullen algen sneller hun voedselopname starten dan de planten. Een wateranalyse biedt meer duidelijkheid over de onderliggende oorzaak van algengroei. Afhankelijk daarvan kan er een oplossing gezocht worden. Draadalgen kan u bestrijden door het water te behandelen, planten bij te plaatsen, of (tijdelijk) extra bacteriën toe te voegen. Zweefalgen kunnen met behulp van uv-lampen worden bestreden.
BEPERKTE PLANTENGROEI
Een beperkte voedselopname betekent doorgaans ook een verstoorde plantengroei of zelfs sterfte. Niet alleen afwijkende pH-waarden of een daadwerkelijk gebrek aan voedingsstoffen kunnen daarvan aan de oorsprong liggen. Overdimensionering van de pomp zorgt soms voor problemen. Stroomt het water te snel door het systeem, dan hebben de planten immers niet de tijd om de nodige voedingsstoffen op te nemen. Het debiet moet dan omlaag.
DROOGTREKKEN VAN DE POMP
Ten slotte loopt elke zwemvijver tijdens een harde winter, wanneer het wateroppervlak tot onder de skimmers bevriest, het risico op droogtrekken van de pomp.
Met dank aan Disaghor, Distri Pond en OASE