TuinverlichtingPremium

"Tuinverlichting mag je overdag niet zien"

5 vragen over tuinverlichting aan tuinarchitect Bert DaenekindtBert Daenekindt

Bert Daenekindt is al meer dan 10 jaar werkzaam op zelfstandige basis als tuin- en landschapsarchitect. Eind 2019 won hij goud in De Vlaamse Tuinaannemer, met een daktuin in Kortrijk die aan hoogstaande eisen moest voldoen. Dat hij kennis van zaken heeft, staat vast. Wij gingen bij hem langs om te polsen naar zijn standpunt rond tuinverlichting.

Wat is voor u belangrijk bij tuinverlichting?

“Je betaalt een tuinaannemer om een tuin aan te leggen, dan is het de taak van die tuinaannemer om de klant zo lang mogelijk van zijn of haar tuin te laten genieten. Een tuin is namelijk een grote investering, en als je weet dat het vanaf oktober tot april later licht en vroeger donker wordt, dan zijn er zes maanden per jaar dat de tuin niet ten volle benut wordt. Gordijnen sluiten de ramen die uitgeven op de tuin en dat kan je de mensen natuurlijk niet kwalijk nemen, want wie wil nu in de duisternis staren? Ik ben van mening dat je tuinverlichting overdag niet mag zien; grote voorstander van onzichtbare armaturen dus. Je mag niet voelen dat je tuin vol verlichting staat, want het is de tuin die primeert, niet de verlichting. De kwaliteit is prioriteit en als dat esthetisch dan ietwat te wensen overlaat, dan is er niemand die het ziet. Bij gevelverlichting is dit natuurlijk anders. Dan gaan we op zoek naar armaturen die esthetisch bij het type woning passen.”

U creëert dus letterlijk licht in de duisternis?

“Thuiskomen met verlichting op de bomen zonder blad zorgt meteen voor een gevoel van gezelligheid. Er zijn ook planten die in de winter verdorren, maar er toch nog mooi uitzien. Siergrassen zijn bekend, maar er zijn veel andere soorten die pas in de lente afgeknipt moeten worden, zodat je in de winter toch nog een mooi volume hebt in de tuin. Daarnaast zorgt het ook voor een gevoel van veiligheid, niet onbelangrijk tijdens de donkerste maanden van het jaar.”

Komt verlichting in elke tuin tot zijn recht?

“Of het nu gaat om een klein perceeltje of om een uitgestrekte tuin, verlichting creëert overal beleving. Het voordeel is dat een dergelijk tuinproject gespreid kan worden. Ik zeg vaak aan de klanten dat ze bekabeling moeten voorzien, ook als ze nog niet nadenken over tuinverlichting. Het valt namelijk regelmatig voor dat ze na een paar jaar heel gelukkig zijn dat ze de optie hebben om tuinverlichting te installeren. Zo kan er perfect in fasen worden gewerkt om de kost te spreiden.”

Hoe pakt u zo’n project aan?

“Ik leef me in in de tuin van de klant en denk na hoe de eigenaar door zijn tuin kan wandelen. Meer te weten komen over de dromen en verlangens omtrent de toekomstige tuin is een eerste stap. Vervolgens werk ik samen met elektriciens om een verlichtingsplan op te stellen. Een nauwe samenwerking, wij voorzien de bekabeling op de juiste plaats en de elektricien doet de aansluiting. We vragen altijd een aparte lichtstroomschakelaar, losstaand van de woning, zodat een probleem met de tuinverlichting zich niet reflecteert in de woning.”

Welke trends merkt u op de laatste jaren?

“Het grote verschil tussen nu en een decennium geleden is dat mensen veel meer openstaan voor tuinverlichting. Het is fantastisch om te zien hoe dankbaar klanten zijn. Ik kreeg zonet nog een foto van een klant, die tot lang na het vallen van de duisternis buiten bleef zitten omdat hij zo genoot van de tuin dankzij de verlichting. Verder zien we natuurlijk ook steeds meer het gebruik van ledverlichting. 80 tot 90% van de verlichting is op basis van led. En uiteraard ook de opkomst van domotica, waarbij de klant met slechts één klik controle heeft over over de verlichting. Gebruiksgemak primeert, dat is steeds merkbaarder.”

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Jade Lambrecht

Meer weten over

Vier 40 jaar Aquaplan met ons!Krijg een GRATIS emmer bij aankoop van een Aquaplan productMeer infochevron_right

Gerelateerde artikels

Welke lampen kiezen voor buiten- en tuinverlichting?

Voor zowel sfeer- als functionele verlichting bestaat buitenverlichting in verschillende uitvoeringen, vormen, materialen en kleuren. we overlopen welke modellen en handige extra’s er zijn.

Alles over tuin- en buitenverlichting

Tuinverlichting vervult veel functies. tijdens de zomeravonden kan een juiste verlichting voor een aangename sfeer zorgen, waarbij je tot diep in de nacht kan genieten van je tuin. maar ook in de winter heeft verlichting haar functie. een goed gerichte spot kan de kale takken van een boom een magisch effect geven, verlichting aan de voordeur en de oprit verwelkomt je gasten … weet ook: een goed verlichte tuin verhoogt de veiligheid. je vindt zelf makkelijker je weg én dieven worden afgeschrikt.

De vlaamse tuinaannemer: dit zijn de winnaars

De wedstrijd de vlaamse tuinaannemer vierde zijn 25ste verjaardag met heel wat luister. opvallend onder de winnaars van deze editie was vooral de grote diversiteit aan tuinen, de aandacht voor waterhuishouding en de labels 'strak' en 'nonchalant' die elkaar steeds meer gaan afwisselen binnen de tuin.

"mijn tuinen zien er niet spectaculair uit, maar zijn dat wel"

Meer wetenschap in de tuin, daar pleit tuinarchitect olivier foubert voor. “we weten nu veel meer dan tien jaar geleden, maar die kennis wordt nog te weinig in de praktijk gebracht. ik zie nu veel tuinen die heel hard op elkaar lijken, omdat tuinaannemers voortdurend naar elkaar kijken. zelf wil ik die eenheidsworst doorbreken met tuinen die in de eerste plaats een ecologische meerwaarde hebben. tuinarchitecten en tuinaannemers moeten elkaar de hand reiken: de wetgeving wordt steeds strenger en de aannemers hebben steeds meer zorgen over hun personeel en hun werven. wij, architecten, kunnen hen helpen."

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine