PLAN MET TECHNISCHE VOORZIENINGEN IS ONONTBEERLIJK
"Maatwerk is hier standaard"
Wim Vantomme is schrijnwerker, gespecialiseerd in buitenhout. Hij werkt samen met zijn broer Ward die tuinaannemer is. Het stijgende succes van hun onderneming danken ze aan het feit dat mensen steeds meer belang hechten aan hun buitenruimte. De tuin wordt een extra kamer. Wim en Ward realiseren totaalprojecten, compleet met zwemvijver en poolhouse. Maatwerk is hier standaard.
Plan technische voorzieningen
Wim Vantomme: “De gekozen functies bepalen wat de aannemer moet voorzien qua technische installaties. Ik denk hierbij aan de aan- en afvoerleidingen van water en regenwater, elektrische leidingen, eventuele wachtbuizen voor latere installaties. Een wachtbuis leggen heeft het grote voordeel dat men in een later stadium gemakkelijk leidingen kan bijtrekken zonder de vloer of wanden opnieuw open te breken. Hierbij is een goede communicatie nodig tussen de verschillende aannemers – sanitair, elektriciteit, zwembadbouwers, grondwerker … Een goed technisch plan vereenvoudigt het overleg tussen de verschillende partijen en sluit eventuele fouten uit. Onduidelijkheden en/of fouten worden zo dikwijls vooraf al uit het plan gehaald. Een dergelijk plan is dus van belang voor zowel de bouwheer als alle betrokken aannemers.”
Binnenafwerking afhankelijk van functie
“De poolhouses/tuinbergingen die wij plaatsen, worden gemaakt uit houtskeletkaders, vertrekkende vanaf een betonplateau. De skeletkaders worden al dan niet geïsoleerd. Dat is enerzijds een keuze van de klant en anderzijds wordt dat bepaald door de functie van het bijgebouw. Wanneer hier installaties zijn voor filters, dan is het noodzakelijk om te isoleren, voornamelijk tegen vorst. De binnenzijde van de wanden werken wij meestal af met OSB-beplating. Er kan ook gekozen worden voor gipsplaten die achteraf geschilderd worden. Een afwerking met houten planchetten, al dan niet geverfd, is ook een optie. Hier kan de klant zo ver in gaan als hij wil, en dat heeft dan vooral ook budgettaire gevolgen.”
Thermisch verduurzaamd hout in de lift
“Hout schept een natuurlijk rustgevend gevoel. Dit sluit prima aan bij de functie van een poolhouse: gezellig verpozen. Het is dus de kunst om net die materialen te gebruiken die harmoniëren met de omgeving. Qua gevelbekleding is er veel keuze, afhankelijk van een aantal factoren. Is het ontwerp strak en modern of eerder rustiek? Waar is het gebouw gesitueerd: tegen of naast de woning, is het compleet losstaand?
Wij werken het geheel meestal af met houten gevelbekleding of volkernpanelen. Beide kunnen zowel zichtbaar als onzichtbaar bevestigd worden. Dit is vooral esthetisch belangrijk. Veelgebruikte houtsoorten zijn de gekende tropische soorten. Tegenwoordig is thermisch verduurzaamd hout populair. Dit hout steekt men als het ware in een oven waarbij de belangrijkste stoffen die aantrekkelijk zijn voor houtaantasters, verbranden. Hierdoor krijgt het hout een duurzaamheid als dat van tropisch hardhout, 20-25 jaar. Mooi meegenomen voordeel is het ecologische aspect ervan. Het hout komt niet meer uit de regenwouden – die gigantisch onder druk staan – maar uit veel dichter gelegen bossen, wat dus ook een korter transport met zich meebrengt.”
Optimale ventilatie
“Heel belangrijk is om erover te waken dat het hout geen grondcontact heeft. Zo droogt het altijd opnieuw uit nadat het nat is geworden. Ventilatie achter de houten gevelbekleding is daarom een must. Wij voorzien de buitenzijde van het houtskelet daarom van een geveldoek en dubbel regelwerk. Het poolhouse kan bijvoorbeeld afgewerkt worden met traditionele planchetten met tand-en-groefsysteem. Tegenwoordig zijn hier varianten op in alle soorten en maten. De klant kan ook kiezen voor een open gevelsysteem met latjes en een zwarte voeg. Ook hier zijn er veel varianten, zelfs met onzichtbare bevestigingssystemen. Een heel strakke bekleding is deze met panelen, te verkrijgen in alle maten en kleuren, met zichtbare en onzichtbare bevestiging. Bij het onzichtbaar bevestigen moeten er een aantal regels gevolgd worden voor een duurzame verlijming. Het zou niet de eerste keer zijn dat verlijmde platen loskomen doordat de voorschriften van lijm- en plaatfabrikant niet nageleefd worden. Ook hier is de ventilatie achter de panelen van groot belang.”