PoortenPremium

Poolhouse staat steeds vaker op tuinwenslijstje

Opvallende evoluties in ontwerp

Steeds meer mensen willen het vakantiegevoel vasthouden in de eigen tuin (Pouleyn)
Steeds meer mensen willen het vakantiegevoel vasthouden in de eigen tuin (Pouleyn/Lloyd Hamilton)

Een poolhouse is een heuse blikvanger in de tuin. Met maatwerk wordt aan alle wensen van de bewoners voldaan, van minimalistisch ontwerp tot luxueus partyhuis of complete wellnessruimte. We onderscheiden hoofdzakelijk twee stijlen: modern en landelijk. Een afwerking in hout is bij beide een terugkerende constante. De keuzemogelijkheden zijn schier onbeperkt, maar tropisch hardhout en Europese eik blijven koplopers. Een beroep doen op de expertise van een firma gespecialiseerd in het ontwerpen en plaatsen van bijgebouwen bespaart u heel wat hoofdbrekens. Deze houtkenners begeleiden u en uw klanten van a tot z.

STEEDS VAKER OP TUINWENSLIJSTJE

Prima investering

Ongeveer de helft van de tuineigenaars die een ingebouwd zwembad of een zwemvijver aanlegt, voorziet tegelijk een poolhouse. Een minderheid opteert ervoor om er nadien nog een te plaatsen. Deze soort bijgebouwen geniet een groeiende populariteit. Sinds een aantal jaren investeren meer en meer consumenten in de eigen woning, liever dan het geld op de bank te zetten waar het toch niet opbrengt. Wanneer het woonhuis voor een stuk afbetaald is, realiseren mensen hun tuindromen. Een poolhouse blijft natuurlijk een luxeproduct, maar er is wel een verscheiden publiek voor. Bemiddelde 50-plussers uiteraard, maar ook jongere mensen vanaf een jaar of 35 die het goed doen.

Bouwvergunning?

Als het poolhouse goed ingepland wordt, is voor het optrekken van een vrijstaand bijgebouw in de zij- en/of achtertuin in veel gevallen geen omgevingsvergunning of melding voor stedenbouwkundige handelingen nodig. Om deze vrijstelling te krijgen, moeten enkele voorwaarden voldaan worden:

  • een maximale oppervlakte van 40 vierkante meter in totaal aan vrijstaande bijgebouwen (bestaande bijgebouwen worden meegerekend);
  • het poolhouse is niet hoger dan 3,5 meter (gemeten tot het hoogste punt);
  • het wordt volledig binnen een straal van 30 meter van de woning opgetrokken;
  • blijft in de zijtuin 3 meter van de perceelsgrens en in de achtertuin 1 meter van de perceelsgrens of wordt tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens gebouwd zonder de bestaande scheidingsmuur te wijzigen.

Opgelet: de gemeente neemt de definitieve beslissing en kan strengere voorschriften hanteren dan de algemene regels die op Vlaams niveau gelden. Krijgt dit bijgebouw ook een woonfunctie, dan is hiervoor altijd een vergunning en vaak ook de medewerking van een architect verplicht. In het Brussels gewest is er geen vergunning nodig voor een bijgebouw van max. 9 m² en in Wallonië max. 15 m².

Ideaal in ons klimaat

Vooral in een grillig klimaat als het onze halen de zwemfans optimaal genot uit hun poolhouse. Terwijl we in zuiderse landen aan de zwemvoorziening vaak enkel een overkapping of een schaduwgedeelte zien, genieten mensen in ons land het hele jaar door van hun bijgebouw. Ook bij slecht weer gaat de barbecue gewoon door, en als het in de late uurtjes wat frisser wordt, is het een knusse ruimte na een avondje chillen met vrienden. Een poolhouse wordt ingeplant rekening houdend met de oriëntatie van het zwembad en de zon. In de vroege ochtend worden er niet zo dikwijls baantjes getrokken, dus kijkt de aannemer best waar er nog zon is in de latere namiddag en ’s avonds. Let er daarbij op dat het poolhouse geen schaduw werpt op het zwembad. In het ideale geval baden zowel het zwemwater als het poolhouse in de zon. Meestal, in zowat 90% van de gevallen, gaat het om een vrijstaand bijgebouw. Dit is niet het geval wanneer daarvoor de nodige ruimte ontbreekt, als de bewoners extra berging wensen aanpalend aan de woning, of wanneer ze toegang willen vanuit hun huis.

Van minimalistisch tot volwaardig feesthuis

Een poolhouse verschilt van de andere bijgebouwen in de tuin door de functie. Dit is in eerste instantie een bergplaats voor het technische gedeelte van het zwembad, zoals de filters. Het is immers niet zo simpel om die installatie gewoon in huis te zetten, want ze neemt zo’n 3 m² in beslag. Hier worden ook het onderhoudsmateriaal, de -producten en toebehoren zoals zeilen, schepnetten, en luchtmatrassen opgeborgen. De verdere invulling van de ruimte is volledig afhankelijk van de wensen van de bewoners. Wie opgroeiende kinderen en tieners heeft, creëert graag een aparte stek voor hun vrienden. In het ‘feesthuisje’ voorzien de opdrachtgevers dan ook minstens een koelkast en een toilet, zodat het jonge volkje niet door de woning hoeft te banjeren. Verder kan een loungegedeelte of polyvalente ruimte volstaan, eventueel met douche en omkleedplaats. Andere opdrachtgevers plannen een kleine of volledig ingerichte keuken, of zelfs – vooral in landelijke exemplaren met een zadeldak – een mezzanine of slaapzolder waarmee het bijgebouw dienstdoet als volwaardig guesthouse. Een dergelijk bouwsel wordt niet alleen ingericht om bezoek te ontvangen. Vaak primeert het eigen gebruik, met inbegrip van een sauna of een volledige wellness- en fitnessruimte met jacuzzi. Uiteraard zijn er ook poolhouses voor binnenzwembaden, om zelfs in hartje winter en in weer en wind te zwemmen. Poolhouses uit het midden- en hogere gamma zijn altijd maatwerk. Ze zijn stuk voor stuk uniek qua oppervlakte, indeling en voorzieningen.

Deze poolhouse komt compleet met keukentje en mezzanine met slaapplek (Boomkamer)
Deze poolhouse komt compleet met keukentje en mezzanine met slaapplek (Boomkamer)

STIJLEN EN DUURZAME Materialen

Modern

Voor liefhebbers van een discrete architectuur is een moderne constructie de ideale keuze. Deze stijl wordt gekenmerkt door kubusvormen met een plat dak, strak tot minimalistisch. Bij de hedendaagse look krijgt u een mooi geometrisch evenwicht met grote vlakken in diverse kleuren en materialen die een klassevol eindresultaat garanderen. Er wordt een scala aan bouwmaterialen gebruikt, waaronder tropisch hardhout zoals ipé, met een vrij gelijkmatige structuur zonder uitgesproken tekening, of padoek dat mooi vergrijst. Afromosia is een uitstekende vervanger voor teak. Het heeft een fijne textuur met een gelijkmatig patroon, is stabiel, duurzaam en laat zich gemakkelijk verwerken: perfect voor gevelbekleding. Eigentijdse poolhouses worden soms afgewerkt met effen plaatmaterialen of hout met een fijne nerf. De panelen kunnen in bijna elke kleur gelakt worden. Bijpassende profielen maken het plaatje compleet. Dankzij deze uiteenlopende keuzes en combinatiemogelijkheden wordt een modern bijgebouw een eyecatcher in opvallende materialen of in het oog springende tinten. Kiezen de bouwheren voor natuurlijke kleuren en grote glaspartijen, dan gaat het bijgebouw integendeel quasi volledig op in de omgeving.

Grote raampartijen met schuifpuien versterken het buitengevoel (Livinlodge by Carpentier Hardwood Solutions)
Grote raampartijen met schuifpuien versterken het buitengevoel (Livinlodge by Carpentier Hardwood Solutions)

Landelijk (cottage)

Naast de moderne look is er de geliefde rustieke cottagestijl, een uiting van ambacht en authenticiteit. De constructie van landelijke bijgebouwen gebeurt vaak in Europees kwaliteitshout, veelal met FSC- en PEFC-keurmerk. Het hout is afkomstig uit verantwoord beheerde bossen. Er is keuze uit douglas of (gelamineerd) vuren, stevige eik of lariks, een coniferensoort die dankzij de natuurlijke oliën bijzonder duurzaam is. Wanneer gekozen wordt voor een gat- en penverbinding, groeit deze verbinding na verloop van tijd ineen, waardoor de constructie steeds steviger wordt. De gevel­afwerking gebeurt bijvoorbeeld in ruw gezaagde of geschaafde eiken gevelbekleding, of in massief verweerd barnwood, afkomstig van oude schuren. Er is een waaier aan profielen. Door dergelijke kwaliteitsmaterialen is terugkerend onderhoud, zoals jaarlijks verven of oliën, veelal overbodig. Om het dak te dekken zijn er shingels, dakpannen of een strodak.
Meestal wordt de stijl van de woning gewoon doorgetrokken in het bijgebouw, maar dit is niet altijd het geval. Bij een traditionele woning zien we soms ook wel eens een strak poolhouse. De omgekeerde combinatie – bij een moderne woning een klassiek ontwerp – komt minder voor.

Een verticale gevelbekleding is een echte trend (Luxury Wood Concepts)
Een verticale gevelbekleding is een echte trend (Luxury Wood Concepts)

OPVALLENDE EVOLUTIES

De interieur- en bouwsector volgen de ontwikkelingen in de bijgebouwen op de voet. Er komen voortdurend nieuwe materialen op de markt die extra designmogelijkheden scheppen. Zo wordt voor de bouw van moderne, minimalistische poolhouses dikwijls geopteerd voor trespa, een duurzame en onderhoudsvrije volkernplaat, verkrijgbaar in diverse kleuren. Het materiaal is bijzonder kras-, slag- en stootvast en garandeert een mooi eindresultaat. Maar ook een poolhouse met delen afgewerkt in crépi is bijzonder. Verticale gevelbekleding is in, net als gevel­bekleding met gebrand hout of met een zwarte kleur erop. Thermisch gemodificeerd hout is een alternatief voor tropisch hardhout. Het is ecologisch, goed bestand tegen rot en heeft een uniforme en intense kleur. Nieuw qua afwerking zijn bijvoorbeeld terrasoverkappingen met een motorgedreven lamellendak in thermisch gemodificeerd hout: een ecologische zonwering in hout. De afwerking van het bijgebouw gebeurt tot in de details met een ruime keuze aan bijpassend deurbeslag, dakranden, shutters, design buitenverlichting en ga zo maar door.

GESPECIALISEERDE FIRMA NEEMT WERK UIT HANDEN

Voorbereiding en afwerking

Een tuinarchitect schetst een totaalbeeld van het volledige grondplan en zet de grote lijnen uit. Op het tuinplan tekent hij de oppervlakte in van het poolhouse. Dit is in se een huis in het klein en moet evengoed voldoen aan alle woningbouwprincipes. Wordt alleen een beroep gedaan op een tuinaannemer, dan is dit meestal geen houtdeskundige. Afhankelijk van de gemaakte afspraken met de firma die het poolhouse levert, zorgt de tuinaannemer voor de voorbereidende grondwerken en de funderingsplaat en de integratie van het poolhouse in de rest van de tuin. Denk aan het pad naar de woning, de ondergrond tussen het zwembad en het poolhouse, en de nodige beplanting. Desgewenst neemt de bouwfirma echter alle taken van a tot z over: van ontwerp tot levering én plaatsing afhankelijk van hun specifieke werkwijze.

Van een overdekt zwembad geniet men in alle weersomstandigheden (Bogarden)
Van een overdekt zwembad geniet men in alle weersomstandigheden (Bogarden)

Houtdeskundigen

Een firma gespecialiseerd in het ontwerpen en optrekken van bijgebouwen is inderdaad een vanzelfsprekende keuze. Een dergelijke samenwerking biedt tal van voordelen. Deze poolhousebouwers lossen met hun jarenlange ervaring veel problemen vooraf op. Ze nemen de voorbereiding op zich en leveren bijvoorbeeld alle delen in duidelijk genummerde bouwpakketten. U vindt alles gemakkelijk terug, waardoor de plaatsing vlekkeloos verloopt. Als houtspecialist zijn dergelijke bedrijven in staat identiek dezelfde tuinpoort of gevelbekleding te leveren zodat het totaalconcept van het perceel klopt als een bus. Ze dekken ook bij het poolhouse de hele lading: van berging tot overkapping, en eventueel een lamellendak als kers op de taart. Bij moeilijke vraagstukken hebben ze de nodige knowhow in huis, of ze doen een bijkomend beroep op meewerkende architecten.

Gedetailleerde visualisatie

Uw klanten halen hun inspiratie uit foto’s en brochures. Het bouwbedrijf denkt mee, vertaalt wensen naar de realiteit. Uiteraard zijn er technische beperkingen, of sommige folietjes vallen uiteindelijk te duur uit. De firma leidt de consument dan naar een meer voor de hand liggende oplossing. Nieuwe technologieën stellen uw klanten in staat om het poolhouse van hun dromen vooraf te visualiseren, bijvoorbeeld via een iPad-applicatie. Ze krijgen een heel gedetailleerd driedimensionaal beeld van het eindresultaat, tot en met de gekozen handgrepen.

 

Met dank aan: Bogarden, Boomkamer, Livinlodge by Carpentier Hardwood Solutions NV, Luxury Wood Concepts, Pouleyn

 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Luc Vandenbroeck

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine