Dumpers & dozersPremium

MINDER BELASTING DOOR AANKOOP VAN MINIDUMPER

MINIDUMPERS KUNNEN MEER DAN HUN STEENTJE BIJDRAGEN

Minidumpers zijn aan een stevige opmars bezig. De gemotoriseerde kruiwagen bewijst aan de tuinaannemer dan ook meermaals per dag z'n nut, als krachtig hulpmiddel dat hem mogelijk rugklachten zal besparen. In dit artikel bieden we u graag een overzicht van de mogelijkheden van die kleine krachtpatsers.

Werkuren kosten veel geld. Met een minidumper, al dan niet in combinatie met een (mini)graafmachine, kan u in een veel kortere tijd het voorziene werk uitvoeren

MAAK HET UZELF GEMAKKELIJKER

Geen betere ervaringsdeskundige dan een tuinaannemer om de particuliere tuinklusser te wijzen op het belang van 'rugvriendelijk tuinieren'. Toch is er een wezenlijk verschil: het grote contrast tussen het aantal uren dat de amateur in z'n tuin spendeert, en de non-stopactiviteiten van de tuinprofessional. En net daarom is het als tuinaannemer essentieel in te zetten op tools die u het (werk)leven toch ietwat makkelijker kunnen maken. Tuintools met lange stelen, krachtige snoeischaren die minder spierintensiteit vragen, en sinds enige tijd ook steeds meer aangedreven gereedschappen. De minidumper is een van die hulpmiddelen die haast onopgemerkt maar steeds vaker op het gazon verschijnt.

 

VOORDELEN

Het lijken evidenties: een rechte rug aanhouden wanneer u bijvoorbeeld met een kruiwagen vol grond, grind, puin of zand van of naar een container moet, en die kruiwagen - en dus ook de rug en de spieren - niet al te zwaar te belasten. En toch gaat het in de praktijk geregeld fout. Een rugriem - een hulpmiddel waarmee overbelasting van het onderste gedeelte van de rug valt te voorkomen - zou eventueel soelaas kunnen bieden, maar misschien loont het alsnog om bij voortdurende zware opdrachten de aandacht te vestigen op de gemotoriseerde (kiep- of) kruiwagen, motorkruiwagen of minidumper. Immers, hun laadvermogen is al snel het vijfvoudige van dit van een traditionele kruiwagen, ze zijn zelfrijdend waardoor de gebruiker niet hoeft te duwen of te heffen, en in sommige gevallen beschikken ze over een liftsysteem waardoor u de lading bijvoorbeeld op hoogte kan dumpen. Hulpvaardige manusjes-van-alles dus, die beschikbaar zijn in verschillende uitvoeringen.

 

ONDERWAGEN

Minidumpers op luchtbanden zijn erg populair in tuinbouw, deels op basis van de ervaring dat ze minder snel schade zouden berokkenen aan het gazon

De aangedreven transporthulp komt voor met twee verschillende types van onderwagen: ofwel kan u kiezen voor de klassieke variant op luchtbanden, ofwel gaat u voor een ontwerp voorzien van rupsbanden. Elk hebben ze hun voor- en nadelen.

Luchtbanden

Ongeacht de belading gaat men ervan uit dat minidumpers op wielen minder schade aanrichten dan de rupsaangedreven varianten. Compressie van de lucht in de banden zou ervoor zorgen dat de belading minder hard komt door te drukken op de ondergrond, waardoor spoorvorming in het gazon kan worden vermeden. Dit verklaart hun populariteit in tuinbouw. Bovendien kan u op luchtbanden ook ook best wel behoorlijke snelheden halen, wat met rupsen niet altijd haalbaar is.

Rupsbanden

Rupsaangedreven minidumpers lijken vaak krachtiger, al zal dit deels een ervaring zijn die toe te schrijven valt aan de iets betere grip, zelfs op een gladde of glibberige ondergrond. Ze zijn dan ook onder alle omstandigheden inzetbaar, ongeacht het type ondergrond of bestrating. En zelfs wanneer die ondergrond of bestrating bezaaid ligt met puin, zal het lange loopvlak van de rupsen probleemloos grip kunnen bieden. Ondanks de vooroordelen kan een rupsdumper een lagere bodemdruk optekenen dan een type op banden. Enkel in het manoeuvreren kunnen de rupsen mogelijk resulteren in meer frictie op de grond, waardoor het gazon mogelijk kan beschadigd raken. Om dit risico volledig buitenspel te zetten, is - zowel voor rupsdumpers als dumpers op banden - een investering in kunststofrijplaten gerechtvaardigd. Deze zorgen ervoor dat de belasting nog meer wordt verspreid over het oppervlak.

 

LAADCAPACITEIT

Wie de laadcapaciteit bekijkt, zal zonder twijfel moeten onderkennen: minidumpers zullen menig man of vrouw van rugklachten besparen. Immers, ze zijn in staat een gewicht te torsen vanaf om en bij de 200 kg, tot 850, 1.500 en zelfs 3.000 kg, afhankelijk van de aanbieder. Toch lijkt een laadcapaciteit van 500 kg - reken een volume van circa 200 l - voor het merendeel van de tuinopdrachten zeker te volstaan.

 

AFMETINGEN

Naast laadcapaciteit is ook de afmeting een belangrijk criterium. Een dumper hoort compact te zijn, om zo ook door een poort achter het huis te kunnen. Is de dumper smal genoeg, dan zal deze ook perfect voor de deuropening van bijvoorbeeld rijwoningen passen wanneer dit de enige toegang is tot de tuin. Met een gemiddelde breedte kleiner dan 80 cm kan dit alles geen probleem zijn.

 

AANDRIJVING

Verbranding/Elektrisch

Vandaag worden nog heel wat minidumpers geleverd met een krachtige verbrandingsmotor (van 5,4 tot 13 pk voor benzine, en van 6 tot 25 pk voor diesel), maar gezien de technologische evoluties van accutechnologie kan ook daar een stijging in populariteit worden opgetekend. Het voordeel van minidumpers op accu is dat deze een meer milieuvriendelijk imago met zich meedragen, en bovendien ook weinig tot geen lawaaihinder veroorzaken. Op die manier kan u - bijvoorbeeld voor klussen in opdracht van een stad of gemeente - vroeger in de ochtend starten zonder geluidsoverlast te veroorzaken. Bovendien kan men er ook binnen mee aan de slag, bijvoorbeeld in kassen. Een bedenking die wordt gemaakt is dat de elektrische motor vooralsnog over te weinig capaciteit lijkt te kunnen beschikken om langere werkdagen te garanderen.

Het rijcomfort moet de operator probleemloos in staat stellen om schokvrij hellingen te trotseren

Rijgedrag & snelheid

Het rijcomfort moet de operator in staat stellen om schokvrij en vlot een bepaalde belading te transporteren over een vaak uitdagend terrein. Sommige fabrikanten kiezen ervoor de besturing te voorzien aan de hand van hendels, anderen gaan voor één centrale servo-gestuurde joystick.

 

Mechanisch/hydraulisch

Er zijn mechanisch en hydraulisch aangedreven dumpers. Het grote voordeel van die laatste variant is dat er geen mechanische bekabeling is die moet instaan voor het schakelen. Het nadeel echter is dat ze, afhankelijk van het type, meestal ook iets prijziger zijn dan de mechanisch aangedreven varianten.

 

 

LAADBAKKEN & OPTIES

Laadbakken zijn er in tal van uitvoeringen. Sommige kiepen langs de voorzijde, bij de roterende versies kan u ook links en rechts kiepen, nog andere varianten zijn voorzien van een hoogkipbak met schaar, waardoor u de belading eenvoudig over de rand van een container kan kiepen … Er bestaan ook varianten waarbij de zijwanden kunnen worden verwijderd, wat u dus de mogelijkheid biedt om grote takken, boomstammen of andere lange voorwerpen zonder problemen te transporteren.

De laadcapaciteit van een minidumper is al snel het vijfvoudige van een klassieke kruiwagen

Verder bestaan er ook tal van modules, zoals houttransportmodules, palletvorken, of kiepbakverhogers om het volume van de kiepbak te verhogen (zodat er minder snel zand op het bedieningspaneel terecht kan komen), maar ook al dan niet opklapbare voetplaten waardoor de operator niet achter de dumper aan hoeft te lopen, of, in het geval van overvloedige sneeuwval in de winter, sneeuwschuiven om langs de voorzijde te bevestigen.

 

CONCLUSIE

Er zijn tal van firma's die allerhande minidumpers verhuren, al ziet u zich dan uiteraard niet verzekerd van de beschikbaarheid volgens uw agenda. Voor wie zeker wil zijn, zijn er fabrikanten die leasingformules op maat opstellen (zelfs al voor instapversies), maar verkiest u ineens zelf een minidumper aan te kopen, geven we u graag mee dat de prijzen varieren vanaf 1.700 euro voor een mechanisch instapmodel tot bedragen in de grootorde van 20 à 30.000 euro, afhankelijk van aandrijving, laadcapaciteit en andere opties. De investering kunnen ze in ieder geval waarmaken. Een minidumper is immers in staat eigenhandig de werklast van iedere hovenier en zijn medewerkers te verlichten, en ineens ook de productiviteit te boosten. Het spreekt voor zich dat de klassieke kruiwagen hierbij niet ineens naar het schroot hoeft, maar bij bijvoorbeeld tuinaanleg waar ook een minigraver wordt gebruikt, zal een dumper zeer welkom zijn! Verder zal de minidumper zeker ook z'n steentje (of meer) bijdragen bij het vernieuwen van terrassen of het werken in dorps- of stadskernen, waar er vaak een beperkte toegang is en haast altijd plaatsgebrek. 

Met dank aan: Devako, JCB, Matom, Messersi (Den Hartog) en Willemen NV (Bobcatcenter)

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Gauthier Geldhof

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine