Voldoende afvoercapaciteit verzekeren in de productie, hoe doet u dat?
ACO lanceert nieuwe methode om debieten te meten
Maar al te vaak wordt onvoldoende rekening gehouden met de vereiste capaciteit en het debiet dat de afvoer nu, en mogelijk in de toekomst, moet kunnen verwerken. Onvoldoende afvoercapaciteit leidt tot wateroverlast, wat de gezondheid en veiligheid op de werkplek in gevaar brengt en het risico van kruisbesmetting verhoogt. Om die reden is het belangrijk dat het ontwerp van uw afvoersysteem overeenstemt met het ontwerp van uw productie-installaties.

Vaak vergeten, maar wel cruciaal
De standaardmethode om debieten te meten is de EN1253-1. Dit is de Europese methodologie voor het bepalen van het nominale debiet voor commerciële kolken. De EN 1253-1 norm stipuleert de verschillende klassen van afvoerkanalen, richtlijnen voor de installatie en vereisten voor de constructie, het ontwerp, de prestatie en markering van kanalen voor gebruik in afvoersystemen waarvoor een sifon nodig is met een afdichtingsdiepte van ten minste 50 mm.
"Deze methode is in een food & beverage omgeving echter niet altijd optimaal, omdat de uitlaten van machines vaak boven de afvoer geplaatst worden om het water rechtstreeks in het gootlichaam te laten stromen", verduidelijkt Dries Aerts, productmanager bij ACO. "Voor de hygiëne en de werkveiligheid is het belangrijk dat dit afvalwater niet op de vloer terechtkomt. Natte vloeren veroorzaken onnodige risico's en kunnen in het ergste geval zelfs de volledige productie tot stilstand brengen. Een goede afwatering maakt geen gebruik van de vloer om afvalwater uit machines af te leiden. Al het afvalwater moet rechtstreeks in de afwatering verdwijnen, zonder op de vloer te lekken."
Eigen methodologie die rekening houdt met machine-uitlaten

ACO heeft daarom een eigen methodologie ontwikkeld om het debiet van ACO-kolken te meten. Dit is cruciaal om de juiste afvoeroplossing te bepalen in food & beverage omgevingen. "Het juiste product selecteren in functie van zijn debiet kan nu nauwkeuriger worden uitgevoerd, vooral wanneer de afwatering grote hoeveelheden water tegelijk moet kunnen verwerken. Het afvoersysteem wordt hier niet alleen gezien als een manier om overtollig water van de vloer te krijgen, maar als een verlengstuk van de afvalwateruitlaat, die direct uit de machine komt."
"De ACO Direct methode bepaalt de debietcapaciteit van een sifon, wanneer de waterbron direct boven de afvoer gepositioneerd is. Om het juiste ACO-kanaal te selecteren moet u weten wat de maximale hoeveelheid water is die de machine kan afscheiden, bijvoorbeeld 6.000 l in 5 minuten, oftewel 20 l per seconde. Ook voor grotere debieten tot 32 l per seconde hebben wij geoptimaliseerde oplossingen, zoals onze high-capacity afvoerputten. Deze zijn bovendien ideaal bij CIP-toepassingen", aldus Dries.

Links: de ACO Direct methode bepaalt de debietcapaciteit van een sifon, wanneer de waterbron direct boven de afvoer gepositioneerd is. Rechts: de standaardmethode EN1253-1 om debieten te meten, is geschikt wanneer er geen directe uitlaten boven de afvoer komen
Methode in functie van de situatie ter plaatse
"ACO past beide methodes toe om tot een juiste gepersonaliseerde oplossing te komen. De efficiëntie hangt immers sterk af van hoe de afwatering gebruikt wordt. Wanneer er geen directe uitlaten boven komen, dan is het doorgaans interessanter om alleen lagere waarden te gebruiken die door het gebruik van het EN1253-1 proces zijn vastgelegd. Wij geven hierbij advies op maat van de specifieke context", besluit Dries.
Welke vereisten zijn er om het debiet te meten volgens de ACO Direct methode?
- Luchtspleet: de afwatering moet zich exact onder en in het midden van de afvalwaterstroom bevinden die uit de machine komt. Idealiter bevindt de leiding zich een tot tweemaal de diameter boven de vloer.
- Tenzij anders gespecifieerd, kan traliewerk boven het afvoerkanaal beter vermeden worden. Roosters kunnen waterspatten veroorzaken en daardoor de prestaties van de afvoer negatief beïnvloeden.
- Het leidingsysteem moet over voldoende performantie beschikken.
Meer informatie over hygiënische afwatering vindt u op www.aco.be. Lees er meer over de hygiënische oplossingen voor de voedselindustrie, grootkeukens en sanitaire ruimtes.
