VloerconstructiesPremium

Minimalistische plinten kers op de taart

Juiste plintkeuze draagt bij tot de uitstraling van een minimalistisch interieur

Minimalisme in interieurs blijft op vandaag vaak gevraagd. De juiste plintkeuze kan hier een bijdrage toe leveren. Van modern en futuristisch tot klassiek en elegant: een mooie plint is dé manier bij uitstek om extra uitstraling te creëren in een ruimte en persoonlijkheid te leggen in een interieur. In dit artikel bespreken we de verschillende mogelijkheden en aandachtspunten. 

plinten

Functie van plinten

Plinten vormen een nette overgang tussen vloer- en wandbekleding. Een plint beschermt de wand tegen beschadigingen (bv. tijdens het schoonmaken, opstijgend vocht in het pleisterwerk) en werkt eventuele kabels en snoeren netjes weg. Daarnaast spelen plinten een belangrijke rol bij de afwerking van de vloer (bv. bij een zwevende installatie zoals vinyl of laminaat) en de gehele uitstraling van het interieur. Vandaag de dag kiest de consument immers niet ‘zomaar’ een plint maar gaat hij/zij bewust op zoek naar een mooie afwerking die volledig past bij de stijl van het interieur en er een meerwaarde aan biedt. De ‘finishing touch’ van het interieur, zeg maar. Een goede plint is stootvast, kras- en waterbestendig, makkelijk overschilderbaar (d.w.z. reeds geprimed) én mooi.

Unieke soorten natuursteen vloeren
23 artikels
Alles over residentiële harde vloerbekledingOntdek ons digitaal magazine over residentiële harde vloerbekleding
Lees magazinechevron_right

Eyecatcher in het interieur

Er bestaan plinten in diverse afmetingen. Er is niet zoiets als een ‘standaard’ plinthoogte die past in een minimalistisch interieur. Wel is het zo dat bepaalde hoogtes meer ‘gangbaar’ zijn volgens het materiaal van de vloer. Zo worden bij houten vloeren vaak hogere plinten geadviseerd van 8 à 9 cm en hoger dan bij een vloer in vinyl, waar 4,5 cm doorgaans volstaat. Dit kan verklaard worden door de uitzetvoeg van het voornoemde materiaal alsook de tijdsgeest waarin dit materiaal populair werd bij het grote publiek.

De juiste plintkeuze

plinten
Indirecte verlichting schept sfeer in de ruimte en zorgt (letterlijk en figuurlijk) voor extra uitstraling

Welk type plint – soort, afmeting, materiaal – er gekozen wordt, is een kwestie van smaak en persoonlijke voorkeur. Jammer genoeg wordt er nog te vaak – en meestal uit onwetendheid over de verschillende mogelijkheden die beschikbaar zijn op de markt – teruggegrepen naar een ‘klassieke’ mdf-plint. Het gevolg: een fraai en weldoordacht interieur met een persoonlijke toets … en vervolgens de meest standaard en saaie plint erbij. Een gemiste kans, want een plint vervult een belangrijke rol in een ruimte. De juiste plintkeuze kan namelijk net hét verschil in beleving maken. Een plint is dus geen ‘noodzakelijk kwaad’ waarvan de zichtbaarheid tot een minimum moet worden herleid, zoals vaak wordt gedacht. Het is net een eyecatcher en een fundamenteel onderdeel om persoonlijkheid in een interieurproject te leggen. Zorg dus dat u én uw klanten zich hier goed van bewust zijn zodat ze de juiste plintkeuze maken.

De fabrikanten krijgen van veel kanten zelfs de vraag naar grotere, bredere en meer excentrieke plinten. In plaats van ze zo veel mogelijk te willen ‘wegmoffelen’ zou de uitdaging moeten zijn om plinten mooi in verhouding te laten staan met de rest van het interieur. Zoals al aangegeven hierboven, wordt vaak gekozen voor een standaardplint (bv. 6 cm hoog x 1,3 cm breed) in een minimalistisch, modern of net klassiek interieur. De plint klopt dan niet in het totaalplaatje. Enkele tips om dit ‘vreemde eend in de bijt’ effect te vermijden:

  • Kies een designplint die past bij de rest van het interieur. Ga voor een elegante plint, met een juiste verhouding tussen design, hoogte en breedte.
  • Schilder de plint mee in de kleur van de muur (niet van de vloer). Zo lijkt de ruimte hoger en wordt er een totaal andere beleving ge­creëerd.
  • Er wordt vaak gedacht dat een muur hoger lijkt door een kleinere plint. Dit klopt niet: naast de lengte van de plint spelen de breedte en het ontwerp van de plint minstens een even grote rol.

plinten

Voorbereiding, plaatsing en afwerking

Voor een goede plaatsing van minimalistische (lage) plinten is het belangrijk dat er op voorhand goede afspraken gemaakt worden met de stukadoor, de chaper en de vloerder. De gouden regel luidt hierbij steeds: de stukadoor blijft een stuk boven de waterkering en de chaper/vloerder een stuk eronder. Want als het pleisterwerk te hoog boven de waterkering blijft, bestaat de kans dat de plinten niet hoog genoeg komen om het niet-bepleisterde deel van de muur te bedekken. Als het pleisterwerk anderzijds te laag bezet wordt (d.w.z. de stukadoor heeft tot onder de waterkering gepleisterd, waardoor een overbrugging ontstaat langswaar vocht omhoog kan) moet een stuk van het pleisterwerk weer afgekapt worden met een hamer en een beitel, wat niet de bedoeling is.

In ruimtes waar hygiëne belangrijk is, wordt het best gekozen voor aluminium plinten. Mdf en hout kunnen namelijk splinters afgeven of een broeihaard voor bacteriën vormen. Als een klant voor behang kiest, wordt er best een paar centimeter onderaan vrijgehouden zodat de plint niet rechtstreeks op het behang wordt gemonteerd (bv. 7 cm ruimte bij een plint van 9 cm hoog).

Om de ondergrond voor te bereiden op de plaatsing moet hij stof- en vetvrij zijn. Het is ook aan te raden om hem lichtjes op te schuren voor een optimale hechting van de lijm. Het plaatsen van de plinten gebeurt vervolgens stapsgewijs: meten, zagen, lijmen, waterpas zetten, pleisteren en ten slotte schilderen (indien nodig). De afwerking dient sowieso na de installatie te gebeuren. Voor de correcte plaatsing voorzien de fabrikanten handige en gedetailleerde installatiehandleidingen en -video’s.

plinten
Hoge witte plinten blijven sowieso erg in trek door hun nette en tijdloze uitstraling

De kers op de taart

Mensen besteden steeds meer aandacht aan het totaalplaatje van hun interieur en de volledige afwerking. Hoge witte plinten blijven sowieso erg in trek door hun nette en tijdloze uitstraling. Ook aluminium plinten worden alsmaar populairder door de strakke look die ze creëren (bv. bij gietvloer of specifieke tegelvloer). Door de ‘hype’ van stalen ramen en deuren zijn ook zwarte plinten veelgevraagd. Het staat alleszins vast dat een plint een zeer belangrijke rol vervult in een ruimte. Het is dé gelegenheid bij uitstek om extra sfeer en persoonlijkheid in een interieur aan te brengen. Vergelijk het kiezen van een mooie plint als de keuze van de saus bij een goede biefstuk: het betekent slechts een kleine extra investering bovenop de totaalprijs van een project, maar het is een o zo belangrijke keuze die de totaalbeleving gans anders maakt. Besteed dus samen met uw klanten voldoende aandacht aan de goede plintkeuze, zodat de gekozen plint in de smaak valt bij de eindklant!

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Josefien De Bock
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine