Energieleverancier laat consumenten batterij inzetten op onbalansmarkt
Frank Energie, de energieleverancier die zich specialiseert in dynamische tarieven, introduceert ‘Slim Stroom Opslaan’. Consumenten die zonnepanelen combineren met een thuisbatterij, besparen met een dynamisch energiecontract en deze slimme functionaliteit extra op hun energiefactuur. Door hun thuisbatterij niet alleen voor zelfconsumptie, maar ook op de zogeheten onbalansmarkt in te zetten, zou de consument 50% meer resultaat halen.
Door een slimme thuisbatterij, aangesloten op zonnepanelen, te combineren met een dynamisch tarief kan de consument op drie manieren profijt halen. In eerste instantie is zelfverbruik op momenten dat de zon schijnt daar één van. Elektriciteit die de consument gebruikt op het ogenblik dat zonnepanelen ze produceert, is gratis.
Zodra er toch stroom van het net wordt aangesproken, kan dat voordelig door af te nemen wanneer de dynamische uurprijs het laagst is. Die opgeslagen elektriciteit verbruikt men op momenten dat de prijzen hoog zijn. Overtollige zonne-stroom kan weer op het net wanneer dynamische injectietarieven het hoogst zijn. Door die besparingen wordt de terugverdientijd van een thuisbatterij al korter.
Die extra flexibele inzet op het Belgische stroomnet is hoognodig. Door toenemende zonneproductie waren er extreme uitschieters. Begin juli 2024 daalde de prijs door extreme zonneproductie en weinig gelijktijdige vraag tot minus € 4.574,69 per MWh.
Deze zogenoemde ‘incompressibiliteit’, wanneer een overaanbod van zonnestroom niet door gelijktijdige vraag wordt opgevangen, neemt naar verwachting toe naarmate de elektrificatie versnelt. Vandaar het belang van flexibele assets zoals thuisbatterijen om de zonnestroom op te vangen en op een later moment op de dag te verbruiken.
Handel in onbalans
"Een bijkomende manier om hier voordeel uit te halen is door de batterij in te zetten op de onbalansmarkt", zegt Thomas Hulshof, commercieel directeur bij Frank Energie.
"De onbalansmarkt reageert elke minuut op onevenwichten van vraag en aanbod op het landelijke stroomnet. Overaanbod van stroom, bijvoorbeeld door beperkte afname van de industrie of onverwacht veel zon of wind, maakt dat onbalansprijzen negatief worden. Omgekeerd, als er tekorten zijn, bijvoorbeeld door technische problemen of een wolk voor de zon, gaan de prijzen flink omhoog. Door op die momenten met de batterij te laden of te injecteren kan je extra beloond worden."
Frank Energie maakt zich sterk dat wie z’n thuisbatterij optimaliseert op zelfconsumptie, al een mooie opbrengst haalt. Wie daarbij ook nog slim handelt op de onbalansmarkt, haalt naar verwachting zo’n 50% éxtra profijt uit zijn batterij.
Frank Energie optimaliseert sinds mei 2024 thuisbatterijen in Nederland en beheert inmiddels zo'n 32 MWh aan batterijcapaciteit. Dat heeft al geleid tot meer dan €700.000 aan uitbetaalde handelsresultaten voor klanten.
Frank hanteert daarbij een open systeem dat de meeste batterijmerken kan aansturen. Ook met het capaciteitstarief kan rekening gehouden worden. Dat stelt de klant zelf in via de instellingen van de batterijfabrikant.
"Met het schrappen van de premies voor zonnepanelen en thuisbatterijen is een heel aantal incentives voor particulieren weggevallen. In België liggen er nu al om en bij het miljoen zonne-installaties, aangevuld met 127.000 thuisbatterijen. En plug & play zonnepanelen en -thuisbatterijen zijn nu nog verboden, maar daar komt in april 2025 verandering in. Met deze dienst hopen we nog meer consumenten te overtuigen van ons model, dat zowel de consument als het stroomnet een dienst bewijst."