Hernieuwbare energie

Wat wijzigt op vlak van energie en klimaat in 2025?

Een nieuw jaar, nieuwe regels. Dit verandert in Vlaanderen op het vlak van energie en klimaat. 

stockfoto klimaat energie veka

Geen aardgas meer bij nieuwbouw, minstens hybride bij ingrijpende energetische renovaties (IER)

Vanaf 1 januari 2025 geldt via de EPB-regelgeving een minimaal installatierendement van 130% voor centrale verwarmingssystemen met water als transportmedium bij nieuwbouw en IER. Enkel met fossiele brandstoffen verwarmen wordt daardoor onmogelijk: voor IER is minimaal een hybride warmtepomp vereist.

Bij nieuwbouw is een aardgasaansluiting vanaf 2025 verboden, waardoor een hybride warmtepomp geen optie meer is. De regels gelden voor zowel woon- als niet-residentiële gebouwen.

En bij bestaande woningen?

In een bestaande woning kunt u wel nog een nieuwe gasketel plaatsen. Is de woning nog niet aangesloten op het aardgasnet, dan kan er ook nog een gasaansluiting aangevraagd worden. Alleen wordt daar vanaf 2025 de werkelijke, hogere aansluitkost voor doorgerekend, in plaats van het begrensde bedrag van 250 euro.

Het VEKA ontwikkelde de tool ‘is mijn woning warmtepompklaar?’ om te helpen inschatten of een woning al klaar is voor een fossielvrije toekomst.

Tijdelijk hogere Mijn VerbouwPremie stopt

Mijn VerbouwPremie werd ingevoerd in oktober 2022, in volle energiecrisis. Omwille van de energiecrisis werd er beslist om tijdelijk hogere Mijn VerbouwPremies te geven voor eigenaar-bewoners in de laagste en middelste inkomenscategorie. Aan die tijdelijke verhoging komt bij aanvraag vanaf 1 januari 2025 een einde.

Concreet zal het premiepercentage voor 6 categorieën van werken (dakrenovatie, muurrenovatie, vloerrenovatie, ramen en deuren, binnenrenovatie en sanitair-elektriciteit) terugkomen op het oorspronkelijke niveau: van 50% naar 35% voor de laagste inkomenscategorie.

In de middelste inkomenscategorie zal het premiepercentage opnieuw van 35% naar 25% gaan. De premies voor zonneboiler, warmtepomp en warmtepompboiler blijven in 2025 behouden. Om de premie aan te vragen in 2024 is het noodzakelijk dat de werken werden uitgevoerd en er een slotfactuur ter beschikking is. Ook een attest van de aannemer is noodzakelijk. 

Hogere Mijn EPC-Labelpremie

Mijn EPC-Labelpremie werd reeds in 2021 ingevoerd. Eigenaars die hun woning met label E of F, renoveren naar label A, B of C kunnen hiervoor de EPC-Labelpremie aanvragen. Voor appartementen is er een premie bij de renovatie van label D, E of F naar label A of B.

Vanaf 1 januari 2025 geldt geen vast premiebedrag meer, maar zal het premiebedrag wijzigen in functie van de inkomenscategorie waartoe je behoort. Dezelfde 3 inkomenscategorieën als Mijn VerbouwPremie zijn van toepassing.

De laagste inkomenscategorie (eigenaar-bewoner) krijgt de hoogste premie. Vanaf 2025 zal deze premie ook niet langer via Fluvius, maar via Mijn VerbouwLoket aangevraagd worden. 

Daarnaast verhoogt het premiebedrag als ook voldaan wordt aan minimale ventilatie-eisen. Dat bedrag loopt op van 500 tot 1000 euro. Bij uitvoering van een ingrijpende energetische renovatie is er geen supplement voor ventilatie voorzien, omdat er sowieso altijd moet voldaan worden aan de ventilatie-eisen.

Renovatiekrediet met rentesubsidie wordt stopgezet

Het renovatiekrediet met rentesubsidie kon enkel afgesloten worden voor wie een woning of appartement aankocht met een slecht energielabel (E of F), met het engagement om te renoveren tot label A, B of C. Samen met het hypothecair krediet voor de verwerving van de woning, kon er bij de bank een aanvullend hypothecair krediet worden afgesloten voor de renovatie van de woning.

Bij renovatie van een woning tot label A, werd gedurende de looptijd van lening (max. 20 jaar), een rentesubsidie van 3,5% gegeven door de Vlaamse overheid. De vorige Vlaamse regering besliste die maatregel stop te zetten voor alle notariële aktes vanaf 1 januari 2025.

digitale meter verplicht 2025
Vanaf 2025 zijn eigenaars van zonnepanelen, geplaatst voor 2021, verplicht om een digitale meter te laten installeren

Geen uitstel meer voor het plaatsen van een digitale meter voor eigenaars van zonnepanelen

Vanaf 2025 zijn eigenaars van zonnepanelen, geplaatst voor 2021, verplicht om een digitale meter te laten installeren. Fluvius zal alle klanten met zonnepanelen contacteren om over te schakelen op de digitale meter. Het is ook het laatste jaar waarbij na de plaatsing van de digitale meter een retroactieve investeringspremie aangevraagd kan worden (voor installaties in gebruik genomen in de periode 2014-2020). 

Premie sturing elektrische warmte wordt stopgezet

De premie voor aankoop en plaatsing van een sturingsapparaat voor elektrische warmte wordt stopgezet. Enkel eindfacturen tot en met eind 2024 zullen nog in aanmerking komen voor de premie. De aanvraag kan ingediend worden voor facturen tot 2 jaar oud.

Gebouwenpas

Naar analogie van woningpas zal vanaf 2025 ook elk niet-residentieel gebouw (zoals cultuur, horeca, sport, onderwijs, zorg, bijeenkomst, handel, kantoorfunctie ...) een gebouwenpas krijgen.

Met dat digitaal paspoort vinden gebouweigenaars relevante en digitaal beschikbare informatie over hun gebouw op één centrale plek, zoals informatie rond energie, de aanwezige installaties, bodeminformatie, gegevens over de wateraansluiting & riolering, de overstromingsgevoeligheid en klimaatbestendigheid van het perceel, de mobiscore en vergunningen.

Ook een aantal digitale attesten zijn beschikbaar in het gebouwenpaspoort. Daarnaast ook tal van tips en advies om het gebouw kwalitatiever, duurzamer en energiezuiniger te maken. De gebouweigenaar kan anderen (zoals bijvoorbeeld een gebouwbeheerder) toegang geven om de informatie te raadplegen.

De gebouwenpas is zowel beschikbaar voor het hele gebouw, als voor de afzonderlijke eenheden die in het gebouw aanwezig zijn. 

regelgeving brussels gewest
Sinds 1 januari moeten ook bestaande niet-woongebouwen voldoen aan de laadpuntverplichting

Verplichting voor laadpunten  

Voor nieuwbouw en bij ingrijpende renovatie van woongebouwen én niet-woongebouwen zijn er al sinds 2011 verplichtingen voor laadpunten of laadinfrastructuur bij parkeerterreinen.

Vanaf 1 januari is er ook een verplichting voor bestaande niet-woongebouwen om bij parkeerterreinen met meer dan 20 parkeerplaatsen minstens 2 oplaadpunten te voorzien.

Lees meer over de laadpuntverplichting

Pv-verplichting voor (bedrijfs)daken

Gebouwen die sinds 2021 meer dan 1 GWh per jaar van het net namen, moeten op 30 juni 2025 voldoen aan de pv-verplichting. De verplichting zal bovendien stapsgewijs strenger worden. Eind 2024 zijn er door Vlaams energieminister Melissa Depraetere evenwel enkele versoepelingen doorgevoerd in de verplichting.

Lees meer over de pv-verplichting

Verhoogde investeringsaftrek voor hernieuwbare energie

Vanaf 2025 kunnen KMO's gebruikmaken van een verhoogde thematische investeringsaftrek tot 40% voor investeringen in hernieuwbare energie, vastgelegd in het Koninklijk Besluit van 20 december 2024. Het fiscaal voordeel geldt voor projecten zoals zonnepanelen, windenergie en energieterugwinning en is gekoppeld aan specifieke investeringslijsten die om de drie jaar worden geactualiseerd. 

Ontdek de voorwaarden op de website van VLAIO

Laatste kans om sanering aan te vragen bij lekkende stookolietank

Stookolietanks zorgen door lekkage regelmatig voor bodemverontreiniging en dat brengt voor de eigenaar aanzienlijke kosten met zich mee, variërend van gemiddeld 50.000 euro tot meer dan 250.000 euro, vooral als het grondwater ook vervuild is.

De wetgeving bepaalt dat een lekkende stookolietank buiten gebruik moet worden gesteld en geledigd. Tot en met 31 december 2024 kon de particulier in de periode van november tot maart de buitengebruikstelling van een lekkende stookolietank wat uitstellen om in de koude wintermaanden niet zonder verwarming te vallen.

Sinds 1 januari 2025 zijn particulieren verplicht om de lekkende tank onmiddellijk buiten gebruik te stellen. Voor de bodemsaneringskosten kan de particulier tot en met 28 februari 2025 rekenen op een tussenkomst van het Promaz-fonds (fonds voor bodemsanering stookolietanks verwarming, een initiatief van de brandstoffensector).

Vanaf 1 maart 2025 kan geen aanvraag meer worden ingediend voor een tussenkomst in de bodemsaneringskosten.

Ontdek alle wijzigingen op de website van VEKA

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Florus Tack

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine