Hernieuwbare energie

Nieuwe wijk wordt verwarmd met restwarmte van verbrandingsoven

De woningen en appartementen van woonuitbreidingsgebied Roobaertpark in Roeselare worden voortaan verwarmd met restwarmte van de afvalverbrandingsinstallatie van Mirom. Netbeheerder Fluvius legde de laatste hand aan de bouw en ingebruikname van het warmteoverdrachtstation (WOS) in Sint-Idesbald dat voor de verbinding zorgt met het warmtenet van Mirom. 

pipe freezing warmtenet fluvius
Fluvius werkte met 'pipe freezing' om leidingen van het hoofdtransportnet te verplaatsen

Warmtenet al 30 jaar actief

Schepen voor Klimaat en Duurzaamheid Michèle Hostekint en schepen voor Afval en Netheid Stefaan Van Coillie draaiden samen met Fluvius de kraan in het WOS open.

In Roeselare ligt al ruim 30 jaar een warmtenet dat de restwarmte van de verbrandingsoven van afvalintercommunale Mirom verdeelt over delen van de stad. Fluvius breidde dat warmtenet de afgelopen jaren gefaseerd uit naar de nieuwe wijk Roobaertpark, waar enkele projectontwikkelaars verscheidene verkavelingen met in totaal bijna 1.000 woningen en appartementen bouwen.

In elk van die verkavelingen legt Fluvius een warmtenet aan dat warmte vanuit de hoofdtransportleiding verdeelt naar de woningen en appartementen.

Van 109 naar 70 graden

De ruim 250 woningen en appartementen die al bewoond zijn, werden tot nog toe verwarmd vanuit een tijdelijke warmtecentrale op aardgas. Ter hoogte van Scholengroep Sint-Idesbald legde Fluvius de afgelopen weken de laatste hand aan een zogenaamd warmteoverdrachtstation (WOS).

"Het water van de verbrandingsoven van Mirom komt daar onder hoge druk toe op een temperatuur van zo’n 109 graden", zegt Michaël Casier, diensthoofd Netuitbating Warmte bij Fluvius.

"Een warmtewisselaar zet dat water om naar een lagere temperatuur (70 °C) en een lagere druk zodat het via de distributienetten naar de woningen kan worden verdeeld."

fluvius aansluiten van warmtenet
Het water van de verbrandingsoven van Mirom komt onder hoge druk toe op een temperatuur van zo’n 109 graden

IJskoude warmte

Om het warmteoverdrachtstation te kunnen bouwen, moest Fluvius vorig jaar enkele leidingen van het hoofdtransportnet verplaatsen. Michaël Casier: "Om de leidingen veilig en makkelijk te kunnen onderbreken, kozen we voor de spectaculaire techniek van ‘pipe freezing’. We maakten een ijsprop door het warme water in de leidingen te bevriezen met vloeibaar stikstof."

"Om de leidingen veilig en makkelijk te kunnen onderbreken, kozen we voor de spectaculaire techniek van ‘pipe freezing’"

"Eens de projectontwikkelaars alle woningen hebben opgeleverd en ze bewoond zijn, stoot het Roobaertpark jaarlijks bijna 1500 ton CO₂ minder uit dan wanneer alle woongelegenheden verwarmd zouden worden met een individuele stookinstallatie op aardgas."

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine