LeefruimtesPremium

Hoe restaureer je stoelen voor je eetkamer?

Voor onze gerestaureerde tafel hebben we een zitbank gemaakt, maar we verzorgen ook nog de nodige stoelen. Daarvoor gaan we de bestaande stoelen herschilderen. 

stoelen schoonmaken

Stoelen schoonmaken

Onze eettafel was al een tweedehandsmodel. De bijhorende stoelen zijn dat ook. We hebben oude caféstoelen op de kop getikt, de geur van oud bier incluis. Proper maken is dus de eerste taak. Met behulp van een goede verfreiniger worden de stoelen snel weer schoon. Je mag echt schrobben.

Gebruik ook zeker genoeg ontvetter, want het is belangrijk dat de stoelen vetvrij zijn voor de volgende stap, het schuren. Mocht er nog een vetlaagje op je meubel zitten, dan zal het vet, samen met het schuurstof, een plakkerige massa vormen die aan je schuurpapier kleeft. Je begrijpt natuurlijk dat je dan niet meer zo efficiënt schuurt.

stoelen opschuren 1
stoelen opschuren 2
stoelen opschuren 3
3/3

Stoelen opschuren

Eens de stoelen ontvet zijn, kunnen we beginnen met schuren. Om ervoor te zorgen dat je schuurpapier niet snel zal scheuren, kan je wat stevige plakband op de achterzijde kleven. Zo krijg je een steviger geheel, makkelijk om ronde delen te schuren.

Een alternatief is om gebruik te maken van schuursponsen. Ook daarmee kan je goed moeilijke, afgeronde vormen bijschuren. En wie echt snel wil werken, of veel stoelen moet aanpakken, opteert voor een elektrisch alternatief. De stoelen hebben voornamelijk ronde vormen en bijna geen vlakke oppervlakken, dus een kleine schuurzool volstaat. We kiezen dus voor de multitool om mee te schuren. Voor het schuren stel je het toestel niet op volle snelheid in. Het is niet de bedoeling om alle verf te verwijderen, het doel is enkel om het oppervlak enigszins ruw te maken voor een goede hechting.

Na het schuren kan je de stoelen nog eens wassen. Dit keer om het schuurstof te verwijderen. Er mag gerust nog wat van het reinigingsmiddel in het water zitten. Goed ontvetten kan nooit kwaad.

schade herstellen 1
schade herstellen 2
schade herstellen 3
1/3

Schade herstellen

We hebben ook enige schade aan de stoelen kunnen vaststellen. Die schade pakken we nu eerst aan. Met een sneldrogende houtplamuur kunnen we netjes die plaatsen herstellen waar wat hout ontbreekt.

We gaan de plekken waar het hout gespleten is, lijmen. Breng veel lijm aan, en probeer het in de spleten te krijgen. Dan zet je er een lijmklem op. Neem het teveel aan lijm weer weg. Tip: gebruik spanbandjes in plaats van lijmklemmen. Dat is soms makkelijker om de druk te verdelen.

Na het drogen kan je het plamuur wat bijschuren en de lijmklemmen weghalen. Met nog een laatste keer reinigen, zijn de stoelen klaar voor de volgende fase.

primerlaag aanbrengen 1
primerlaag aanbrengen 2
2/2

Primerlaag aanbrengen

De kussens kregen we niet los van de stoelen. We moeten ze dus afplakken voor we met verf beginnen. De eerste laag is de primerlaag. We willen immers met een neutrale basis starten.

We brengen de primer aan met een eerder fijne puntborstel. Zo kunnen we goed alle delen van de stoel bereiken. Kies ook steeds voor een borstel van goede kwaliteit: er is niets zo vervelend als borstels die hun haren verliezen.

Verf alle stoelen. Let vooral op de plaatsen waar verschillende onderdelen samenkomen, zodat er zich geen druppels vormen.

Na het drogen gaan we eerst lichtjes opruwen, en alle stof wegnemen.

Tip
Stof wegnemen voor het schilderen: dat kan met een kleefdoek. Alle stofdeeltjes zullen vastkleven in het doek, zo vind je er later geen terug in je verflaag. Ideaal.

parelmoer verflaag 1

Eerste laag: verf met parelmoerglans

We kozen voor een bijzondere verf: een verf met een fascinerende parelmoeren glans. Bij het aanbrengen merkten we meteen een erg streperig effect. Dan moet je niet proberen om toch alles in één laag te dekken. Breng deze laag zo gelijkmatig mogelijk aan, ook al zijn er dan nog plaatsen waar de primer door de verf heen komt piepen. De bedoeling is nu om de stoelen hun kleur te geven, zonder ergens een te dikke laag aan te brengen.

parelmoer verflaag 2

Tweede verflaag

Voor de tweede laag opnieuw opschuren, en stof verwijderen. En je ziet het: die tweede laag zorgt voor een veel egaler resultaat. De verf dekt nu goed. Schilder in de richting van de houtnerf, mocht je nog wat strepen zien, zullen die een natuurlijk effect hebben.

Verwijder de bescherming van de stoelen, en laat ze drogen. Nu kunnen ze al naar de woonkamer, waar ze perfect staan bij onze tafel. De parelmoeren glans komt helemaal tot leven bij het invallend licht van de ramen.

parelmoer verflaag 3

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine