Hoe plaats je aangepaste douche-uitrusting?
De douche kan gevaarlijk glad zijn in combinatie met zepen of douchegel. Er bestaan gelukkig comfortabele oplossingen voor een comfortabele douche-ervaring op elke leeftijd. We geven mee hoe je dergelijke voorzieningen plaatst.
Extra handgreep
Net als nabij het toilet, kan een stevige handgreep ook in de douche een grote meerwaarde bieden, hoofdzakelijk om het evenwicht te kunnen bewaren. Zo'n handgreep plaats je meestal met pluggen en schroeven, maar er bestaan ook opties die je tegen een bestaande douchewand kan vastlijmen.
Handgreep voorbereiden
Het model dat we hier plaatsen is een zwart matte stang. Daarover schuif je eerst een afdichtingsring en bijhorende rozet. De montagebeugel schroef je vervolgens vast op de stang. In de doos zat in ons geval al een bijhorende inbussleutel, dus dat scheelt alweer een hoop zoekwerk in je werkbak.
Plaats bepalen
De handgreep plaats je uiteraard op een strategische plaats. Bepaal een ideale hoogte, maar wel waterpas, en teken meteen af. Liefst met een stift, potlood tekent niet goed op glanzende tegels. Wij kregen hier in de verpakking enkele mallen van karton mee. Als die voorhanden zijn, gebruik ze dan. Kleef ze vast met wat schilderstape en kijk nog even na of je zorgvuldig te werk bent gegaan.
Handgreep vastlijmen
De handgreep die we hier gebruiken, wordt er met een tweecomponentenlijm gemonteerd aan de wandtegels van de doucheruimte. Met een bijgeleverd sponsje en doekje met een ontvettende oplossing maak je de montageplaat en wandtegel schoon.
De meegeleverde plastic doppen voor de montagehouders dienen nu als mengbord én verdeler van de lijm. Open de lijmspecie met de bijhorende spatel. Door het oprollen knijp je de lijm eruit. Meng de lijm tot een homogene massa en vul de gaten. Herhaal alles opnieuw aan de andere kant van de handgreep. Verwijder beide verdeelplaatjes, zodat je de handgreep integraal tegen de muur kan fixeren. Laat de lijm uitharden, en zodra dit is gebeurd, kan je de kartonnen mal verwijderen en de afdichtingsringen op hun definitieve plaats verschuiven.
Rubberen mat
Ook de douchebak kan best glad zijn. Om hier wat meer grip te krijgen, kan een simpele rubberen mat met zuignappen wonderen doen. Op een droge ondergrond zullen ze misschien minder hechten, maar eenmaal de noppen in contact komen met water en eenmaal je je gewicht verdeelt over de mat, zullen de nappen zich vasthechten aan de douchebak, en het risico op uitglijden verhinderen. Zo voorkom je nog een gevaarlijke situatie.
Douchezitje installeren
Indien de doucheruimte groot genoeg is, kan je daar ook nog een douchezitje installeren. Dat komt neer op enkele schroeven en pluggen bevestigen, net zoals bij een handgreep., Mik alles meteen op de juiste hoogte.
Douchezitje in elkaar
Alle elementen in de doos zijn intuïtief te monteren, hoewel de handleiding altijd de nodige duiding biedt. Plaats enkele afstandshouders in de plastic zitting, op die manier kan de metalen buis er al in. Schroef vervolgens de nodige bouten op hun plaats. Gebruik een passende inbussleutel om het zitje in elkaar te schroeven. Demonteer de clips van de muurbeugels, en installeer ze vervolgens aan het zitje. Daarmee is het puzzelwerk al voorbij.
Zitting aan de muur
De zitting is nu al plooibaar met behulp van de muurbeugels, nu nog het stoeltje aan de muur bevestigen uiteraard.
De hoogte bepaal je uiteindelijk volgens het comfort van de eindgebruiker, al kan je je ook beroepen op de standaardmaten zoals opgegeven in de handleiding.
Gebruik het bijgeleverde sjabloon als mal om de boorgaten te bepalen. Die hang je daarna voorlopig aan de muur met wat schilderstape. Zorg er weer voor dat alles recht hangt. De waterpas is de aangewezen tool hiervoor uiteraard.
Gebruik een steenboor om de gaten te boren. Begin met een kleinere diameter dan nodig, dan kan je nog altijd overschakelen naar de juiste diameter. Als je dan maar een kleine hobbyboormachine hebt, belast je die wat minder en zal je tegelijkertijd ook zorgvuldiger te werk gaan omdat de boormachine dan beter in de hand kan liggen. Schakel over naar de nodige diameter van steenboor. Zodra alle gaten zijn geboord, mag de mal uiteindelijk weg.
Tip
Zorg er ook steeds voor dat je niet in leidingen of kabels boort! Doe dus op voorhand het nodige opzoekwerk via de planning van je woning, of met een leidingzoeker.
Voorzie de boorgaten van de bijgeleverde pluggen. Let erop dat je misschien andere pluggen moet voorzien naargelang het type ondergrond dat je tegenkomt. Met een paar laatste voorzichtige tikken van de bankhamer fixeer je ze definitief op hun plaats. Het stof van de boorgaten bevat harde stukjes die met enige onoplettendheid snel de douchebak kunnen krassen. Verwijder dus nog gauw al het vuil.
Met de schroeven al op hun plaats gezet in de muurbeugels, hoef je het zitje nog enkel op z’n plaats te houden, en alle schroeven verder aan te draaien. Dek de schroeven nog af met de nodige plastic houders, zo zitten ze spatwaterdicht verborgen.
Wie geen gebruik maakt van het zitje, zal er ook geen hinder van vinden doordat het kan opklappen. Ook om de douche schoon te maken, kan je er dus makkelijk langs.
Of een douchekruk
Zie je het niet zitten om te boren in je douchemuur? Dan brengt een simpel krukje soelaas. Dat heb je in geen tijd in elkaar gepuzzeld. De poten verzamelen en vastschroeven aan de zitting, en dat is het eigenlijk. Span elke schroef nog eens extra aan uit veiligheid.
Zo'n kruk is meestal uitgerust met een kliksysteem. Dankzij het kliksysteem aan de poten kan je de zitting in hoogte verstellen. Klik dan wel elke poot op de juiste hoogte, maar dat had je al door uiteraard.
En voor het bad?
Voor wie ouder wordt, is een bad nemen geen evidentie om over de hoge badrand te geraken. Een badsteun gecombineerd met een klein stevig trapje kan dan helpen.