Maak zelf een mobiele klustafel
Een mobiele klustafel biedt ook een oplossing voor wie weinig plaats heeft of veel op locatie gaat klussen. Dit exemplaar heeft een stevig werkvlak, en kan meteen weer opgevouwen worden om op te bergen of mee te nemen. Om deze tafel te maken heb je geschaafd timmerhout, houtlijm, stevige wielen, deuvels, schroeven en scharnieren, en multiplex panelen nodig.
HOUT OP MAAT
Twee vierkanten frames ondersteunen het werkblad. Kort de regels en staanders af naargelang van de grootte en hoogte van de werktafel die jou het best passen. Duid de balken zeker aan met paringstekens, zodat je ze bij de montage uit elkaar weet te houden.
Maak de balken op maat door de ene als mal te gebruiken voor de andere. Maak telkens een goeie haakse zaagsnede bij het afkorten, dan passen de delen mooi recht tegen elkaar. De afkortzaag is een perfecte tool daarvoor: die kan je precies in 90° instellen om haaks te verzagen.
KADER MONTEREN
Vorm het kader met de latten en teken de binnenhoeken af. Zo heb je een richtlijn om te weten waar je het kader kan schroeven. Je moet dus telkens voorboren. Dat doe je enkel in het eerste deel van de verbinding met een houtboor die pakweg een millimeter groter is dan de schroef.
De schroef zal zo vlot verzinken in het eerste houtdeel en het tweede houtdeel stevig naar het eerste deel trekken. Gebruik gerust ook wat houtlijm. Dat maakt de verbinding alleen maar sterker!
KADER VERSTEVIGEN
Aan elk kader komt nog een rechtopstaande lat boven- en onderaan om het frame te verstevigen. Zo creëer je een robuust onderstel. Meet goed af hoe lang de lat moet zijn. Ze moet precies in het kader passen, zodat je niet moet wringen. De lat wordt geschroefd aan de kopse kanten. Teken dus opnieuw de boorgaten af en maak boorgaten. Vergeet opnieuw niet de houtlijm aan te brengen en schroef vast.
NOG EEN EXTRA LAT
Elk kader krijgt nog een extra lat waar je later het scharnierende gedeelte van het onderstel aan moet bevestigen. Check daarom goed de binnenwerkse maten, zodat ook deze lat goed in het kader past. De binnenhoeken moeten ook nog worden aangepast. Teken af en zaag uit. Zodra je er een hebt, kan je die als mal gebruiken voor het andere kader. Bevestigen doe je ook hier door even voor te boren en de schroeven te combineren met houtlijm.
SCHARNIEREND GEDEELTE
De twee kaderstukken verbind je aan elkaar met een scharnierend gedeelte. Een grotere versie, gemaakt uit twee delen in multiplex, en dan nog een uit twee delen met kepers. Beide versies plooien naar binnen met staarthengen; stevige scharnieren die je normaal gebruikt voor het maken van poorten en die dus redelijk wat ballast kunnen verdragen.
De positie van de staarthengen is vrij te bepalen, maar zorg dat je ze mooi recht monteert, anders dreigt het scharnierende gedeelte scheef te hangen en zal je problemen hebben bij het plooien ervan. Monteer de scharnieren met schroefkoppen die netjes verzonken zitten. Priem even voor in het multiplex, zodat ze vlot in het hout grijpen. Ga gelijkaardig te werk bij beide versies.
VERBINDEN AAN KADERSTUKKEN
In deze stap van de montage verbind je elk scharnierend gedeelte aan beide kaderstukken. Daarvoor gebruik je gewone scharnieren. Eerst monteer je de scharnieren aan de latten of het multiplex.
Daarna bevestig je ze aan de frames. Omdat het scharnierende gedeelte niet mag wringen in zijn draaibeweging tegen de frames, monteer je telkens met wat spatie. Plaats eventueel een stukje hout, of je plooimeter, ertussen om het hout met enige ruimte te kunnen monteren. Zodra het vastgeschroefd is, haal je het stukje hout er opnieuw tussenuit.
WERKBLAD
De keuze van multiplex voor het werkblad is simpel te verklaren: het is gemaakt van kruislings verlijmde fineerlagen, wat het tot erg sterk plaatmateriaal maakt. Ideaal voor een werkblad dus! Het paneel willen we makkelijk op het onderstel kunnen leggen, maar er nadien even snel van kunnen halen. De oplossing is met deuvels die enkel verlijmd zijn aan het tafelblad, maar telkens kunnen klikken in de voorgemaakte boorgaten in het onderstel. Het is simpel te maken.
Leg het multiplex op het onderstel, zodat de rand overal met evenveel ruimte uitsteekt. Teken aan de onderkant van de plaat af waar het onderstel uitkomt. Zo heb je een richtlijn om te weten waar je de deuvels kan positioneren. Meet de boorgaten af op het onderstel en boor ze uit.
Bevestig deuvelhulpstukken in de boorgaten, zodat je hun positie kan overzetten aan de onderkant van de werkblad. Boor daarna ook de gaten uit in het tafelblad. Bevestig lijm in de boorgaten van het tafelblad en bevestig de deuvels erin. Schroef ook nog twee latten in de lengte van het tafelblad, zodat die precies invallen tussen beide frames van het onderstel.
EINDAFWERKING
Om de tafel mobiel te maken, bevestig je nog wielen onderaan het onderstel. Kies voor wielen die flink wat belasting aankunnen, zodat ze tegen een stootje kunnen. Zorg dat de schroeven niet uitsteken, zodat je er niet aan kan haperen. Denk ook aan wielen die geen zwarte strepen nalaten. Als je dan eens binnen klust, moet je niet ongerust zijn over de vloer of het parket enzovoort.
Er mag ook een rem op de wielen zitten, zodat ze blijft staan tijdens het klussen. Bevestig ook nog een slot aan het onderstel dat beide kaderstukken bijeenhoudt, zodra de tafel ineengevouwen is. Schuur de rand van het werkblad ook nog eens op. De scherpe randen zijn dan gebroken, waardoor je geen snijwondjes aan de handen kan krijgen.