Welk steelgereedschap bestaat er?
Harken, hakken, schoffels, ... Er bestaan verschillende soorten voor soms zeer specifieke toepassingen. We geven een overzicht van de meest voorkomende varianten.
Lees hier meer over spades en schoppen.
HARKEN
TUINHARK
De tuinhark of rechte hark is voorzien van robuuste tanden om de iets zwaardere grond open te breken. Ook voor het onderhoud van paden in grof grind is deze hark aangewezen. Wil je gedetailleerder werken in zaaibedden of borders, dan kies je beter voor het smallere broertje met minder tanden.
BEUGELHARK
Ook dit is een klassieker onder de harken. De beugel zorgt voor een goede krachtverdeling en de gebogen tanden staan in de ideale werkhoek. Je kan die gebruiken op zowel gazons en zaaibedden als paden in fijn grind. Voor het egaliseren van zaaibedden draai je de beugelhark om.
ROZENHARK
Bij het harken loop je het risico dat je onder struiken of rozen de stam beschadigt. Om dat te vermijden, kies je voor deze toepassing dan weer beter voor een rozenhark. Die is bovenaan voorzien van afgeronde hoeken, zodat je minder kans loopt om te blijven haken.
BLADRIJF
Deze wordt ook bladerhark genoemd en is bedoeld om zowel gevallen bladeren van je gazon te rapen als onkruid, tuinafval en gras bijeen te harken. Daarvoor zorgen de lange, veerkrachtige tanden van verenstaal, hoogwaardige kunststof of bamboe. Op heel wat modellen zijn de tanden ook in de breedte verstelbaar.
GAZONHARK
Om een groot gazon te onderhouden, kies je beter voor een (tot 2 x) bredere gazonhark met iets fijnere tanden. De grasvanginrichting zorgt ervoor dat je gras en bladeren vlot bijeen kan harken. Laat een gazonhark nooit omgekeerd in het gras liggen. Want zo'n steel kan hard aankomen, als je erop trapt.
VERTICUTEERHARK
Met een verticuteerhark kan je de grasmat uitkammen en zo mos en onkruid beluchten. De scherpe verzinkte tanden trekken de grond open. Daarna ziet je gazon er eerst vrij ellendig uit, maar het gras herstelt zich snel. Een variant is een verticuteertoestel met wieltjes. Door de slingeras is het met dat gereedschap minder lastig werken.
HAKKEN
BIETHAK
Deze hak bestaat uit een zwaar stalen blad op een gebogen hals. Je kan er compacte grond mee openhakken en groot onkruid mee te lijf gaan. Je hakt er makkelijk mee door onkruidwortels. Je kan er ook 'ruggen' mee maken in de moestuin. Biethakken zijn in verschillende breedtes verkrijgbaar.
BEUGELHAK
Klein onkruid wieden en de bodem in smalle stroken (en tussen rijen groenten) beluchten doe je beter met deze hak met een stalen blad dat vastzit op een enkele of dubbele beugel. Woel er met trek- en duwbewegingen enkel de bovenste laag van de bodem mee om. Zo ontwortel je jonge zaailingen.
HANDHAK
Deze tuinhak is de meest veelzijdige onder de hakken. Aan de ene kant zit een recht of hartvormig stalen blad en aan de andere kant zitten twee of drie stalen tanden, ideaal om te hakken, wieden, beluchten, egaliseren, groeven te trekken enzovoort. Een ideaal gereedschap voor kleine stadstuintjes.
SCHOFFELS
DUWSCHOFFEL
Met de duwschoffel kan je het jonge onkruid onder controle houden. Het stalen blad is in dit geval aan alle zijden geslepen, zodat je met licht trekken en duwen ineens in alle richtingen kan schoffelen. Dat maakt dit gereedschap ideaal om in bloembedden of tussen planten te werken.
Er kan verder bij schoffels nog een onderscheid worden gemaakt op basis van de vorm van het blad. Een schoffel met een gepunt blad wordt een puntschoffel genoemd. Een pendelschoffel heeft een smal, langwerpig blad dat aan twee kanten snijdt.
VOLLEMAANSCHOFFEL
Met deze ronde schoffel verwijder je onkruid tussen schors, dolomiet of gravel. Deze manier van onkruid verwijderen is bovendien niet belastend voor de pols, elleboog of schouder. Door de ronde vorm kan je bovendien ook niet blijven haken in een gronddoek.
ANDERE STEELGEREEDSCHAPPEN
GAZONAFBOORDER (KANTENROLLER OF KANTAFSTEKER)
Met een kantenroller duw je het snijwiel recht in het gazon, waarna je hem tot een hoek van 45° draait. Vervolgens loop je langs de boord van het gazon en duw je het wiel vooruit. Met een graskantafsteker kan je snel rechte graskanten afsteken. Dankzij de voetsteuntjes op het blad kan je voldoende kracht uitoefenen.
CULTIVATOR
Met de gebogen tanden krab je de bodem open, zodat onkruidzaden niet eens de kans krijgen om te kiemen. De meeste modellen hebben drie tanden, maar om in smalle rijen te werken, is een model met één tand geschikt. In het groeiseizoen raden we aan om de grond frequent te beluchten.
VOEGENKRABBER
Om gemakkelijk gras, mos en ander onkruid te verwijderen van tussen tegelvoegen en langs muren, komt een voegenkrabber dan weer goed van pas. Het geslepen en geharde mes van roestvast staal maakt dat klusje een stuk lichter dan dat je op je knieën met een mesje aan de slag moet.
STERFREES
Om succesvol te zaaien, heb je een fijne, egale grond nodig. Met de tuin- of sterfrees breek je de aardekluiten open en bekom je een fijn, kruimelig zaaibed. Met sterfrezen, voorzien van een wiedbeugel, kan je in één beweging ook jong onkruid wieden. Die wiedbeugel werkt goed in zanderige grond.
LIJNTREKKER
Een lijntrekker is onmisbaar in de groentetuin of moestuin om zaaibedden voor te bereiden. Je kan de afstand tussen de lijnen optimaal instellen in functie van de groente en met één beweging trek je vijf zaailijnen. Om voren te trekken en aardappelen te rooien, komt een aanaarder dan weer goed van pas.
SPITVORK
Op plaatsen waar je moeilijk kan spitten met de spade, is de spitvork een handig alternatief. De vier tanden gaan een stuk gemakkelijker door boomwortels in de grond en je kan vlot de bloembollen uitspitten voor de winterrust. Dat levert tevens een ideaal instrument om te rooien en grond te beluchten.