Hoe maak je zelf een opklapbare zoldertrap?
Als de toegang van je zolder zich bij de aansluiting met een wand bevindt, kan je ook een trap maken die tegen de wand is bevestigd. Om plaats te besparen, kan je die zelfs inklapbaar maken. Lees en kijk hier hoe je dat doet.
TRAPOPBOUW
Een trap bestaat uit een aantal onderdelen en vuistregels die je moet volgen. Even een korte opsomming:
- de aantrede is de beloopbare breedte van een trede, en die ligt idealiter tussen 20 à 27 centimeter breed;
- de trapneus, of de dikte van je trede, is doorgaans 4 centimeter, maar deze dikte hangt ook af het hout waarmee je werkt;
- de optrede omvat de loodrechte afstand tussen de treden, wat tussen 17 à 20 centimeter ligt;
- een gesloten trap is een trap die is uitgerust met een tegentrede of stootbord, onder elke trede zit er dus een plaat;
- de breedte van de trap is afhankelijk van de beschikbare ruimte, maar ligt doorgaans bepaald op 80 à 100 centimeter breed, een absoluut minimum is 45 centimeter;
- de klimlijn van een trap is de denkbeeldige hoek die de trap naar boven maakt, om de trap makkelijk te bestijgen ligt deze hoek tussen 20° en 45° graden;
- de trapleuning staat best op een hoogte van een 80tal centimeter, loodrecht vanaf de bovenkant van een trede.
TRAPBOMEN
Voor deze klus gebruik je uiteraard geschaafd hout. Gebruik een keper als trapboom, en leg die tegen het trapgat om al eens de klimlijn te bepalen. Bij een ideale positie, teken je de hoek met een hulpplankje over, onderaan de trapboom. Zaag dit afgetekend stukje af.
Plaats de trapboom vervolgens opnieuw tegen het trapgat. Ditmaal om bovenaan een uitsparing te maken, zodat de trapboom kan inhaken op de zoldervloer. Zaag de uitsparing uit, en gebruik de plank als mal om de tweede trapboom te maken. Na het zagen schuur je best nog alle splinters weg.
Bevestig de trapboom met pluggen tegen de muur, eventueel met steunblokjes. Zo kan je de dikte van de keper bovenaan het trapgat overbruggen. Plaats de tweede trapboom om de breedte van de trap te bepalen. Meet af, en gebruik deze afstand als lengte voor de treden.
TREDEN
Het aantal treden bepalen is eenvoudig. Je meet de afstand van het zoldergat tot aan de vloer. Die afstand deel je door één trede, dat is de som van de optrede en je trapneus. De treden moeten ook in dezelfde hoek komen als de hoek van de trapboom. Teken deze hoek voor elke hoek over met de zweihaak op beide trapbomen.
STAP VOOR STAP
Dan rest je nog het in serie uitzagen van alle treden, want ze hebben toch allemaal dezelfde maat. De treden kan je inwerken in de trapboom met een pen-en-gatverbinding, maar eenvoudiger is om steunblokjes te monteren. Schroef niet alleen, maar gebruik ook houtlijm.
De treden zelf monteren is dan nog een koud kunstje. Leg ze telkens op de steunblokjes, en schroef vast met scharnieren. De scharnieren zorgen ervoor dat de trap opklapbaar is.
EXTRA STABILITEIT
Nog een kleine tip om de trap extra stabiliteit mee te geven. Je kan een blokje in verstek uitzagen, waarbij je de twee delen behoudt. Het ene stuk monteer je bovenaan de trap. Het andere aan de bekisting van het zoldergat. Bij het uitklappen van de trap, haken beide delen zich dan vast aan elkaar, waardoor de trap steviger staat verankerd.
VEILIGHEID
Er moet nog enkel een sluitsysteem komen waarmee je de trap, eenmaal dichtgeklapt, aan de muur kan laten blijven hangen. Installeer een oogvijs aan je trap, zodat je met een lange haak vertrekkende van de muur, de trap telkens veilig kan vastklikken wanneer hij wordt opgeborgen.
De trap kan je overigens ook nog voorzien van een handvat, zodat hij makkelijker te hanteren valt bij het opbergen en opklappen. Het kan zeker geen kwaad om nog eens te behandelen met een krasvrije vernis.