BuitenschrijnwerkPremium

Zelf geplaatste ramen en deuren

ramen en deuren kopfoto

Veel mensen beginnen niet zelf aan de plaatsing van ramen en deuren omdat het opmeten zo meticuleus moet gebeuren. Buitenschrijnwerk is een grote kostenpost en je wil dus geen ramen die te groot of te klein geleverd zijn omdat je foute maten hebt doorgegeven. Toch kan je het opmeten, mits wat extra hulp, zelf doen. De plaatsing zelf is, met een paar helpende handen, zeker haalbaar.

 

VOORBEREIDING

De voorbereiding voor het plaatsen van buitenschrijnwerk komt vooral neer op goed opmeten. Idealiter laat je dit over aan een vakman, ook als je zelf de ramen wenst te plaatsen. Ga indien mogelijk ten rade bij de leverancier van je ramen. Ben je voldoende vertrouwd met de materie? Dan kan je toch zelf aan de slag. Zeker als de leverancier van je ramen je al wat op weg helpt en goed voorschrijft welke maten je nodig hebt en waarop je moet letten bij het opmeten.

aanslag dorpel controleren

DORPEL CONTROLEREN

Voor je ramen en deuren plaatst, moeten de dorpels en vensterbanken aanwezig zijn. Deze moet je bij het opmeten goed controleren op een juiste plaatsing. Dat wil zeggen dat je 5 cm aanslag moet hebben om je raam of deur op te zetten. Daarmee wordt de ruimte bedoeld die doorloopt naar binnen toe, gemeten vanaf de binnenzijde van de buitenmuur. Verder moet de dorpel waterpas liggen, en naar buiten toe een helling van 5° maken om water te laten afvloeien.

dagmaat opnemen raam

DAGMAAT OPNEMEN

Neem vervolgens de dagmaten op voor elke opening waar een raam of deur in moet. De dagmaat is de afstand tussen de gevelstenen van de buitenmuur, en tussen de dorpel en de bovenkant. Voor deze specifieke ramen wordt er in de breedte 4 cm bijgeteld, en in de hoogte 2 cm om de productiemaat te bekomen. Hier wordt telkens iets meer bijgeteld in de breedte, omdat we het metselwerk en de isolatie 5 cm achteruit laten komen, zodat er achteraf nog kan worden bij-geïsoleerd met purschuim.

Het meten kan je perfect doen met een rolmeter. Als je een lasermeter hebt, kan je die uiteraard ook toepassen. Je zal er alvast iets sneller mee werken. 

MEER DAN EEN KEER

Neem zeker geen genoegen met één keer de maat te nemen. Meet de hoogte zowel links als rechts op, je weet nooit dat er een verschil in zou zitten die voor problemen bij de montage zou zorgen. Noteer zorgvuldig de bekomen maat. Zeker als je in serie enkele ramen moet opmeten, hou je alles best bij op een plan zodat je alles uit elkaar weet te houden.  Neem dan ook enkele punten in de breedte ter controle, en meet nauwkeurig op. 

maten noteren opmeten

MATEN DOORGEVEN

Eens je de maten hebt opgenomen, kan je ze doorspelen aan de fabrikant/leverancier van de ramen, samen met je specifieke wensen (welk soort raam of deur wil je, welk type beglazing wil je, uit welk materiaal moet die bestaan in functie van de isolatiewaarde en de esthetiek, welk kleur moet die hebben ...). Lees hier meer over de verschillende soorten ramen.

 

DE PLAATSING

DE LEVERING

Zodra de productie is afgelopen, is het tijd om de ramen en deuren ter plekke te brengen. Je zorgt er best voor dat alle ramen en deuren zo dicht mogelijk geleverd worden bij de plek waar ze uiteindelijk horen te komen. Zeker bij de grote glaspartijen is dit een klusje waar enkele handen voor nodig zijn. Denk bij het heffen en tillen aan een goede ergonomie. Zorg ook dat er geen krassen op je schrijnwerk komen. Voorzie dus enkele stootkussens waartegen het schrijnwerk kan leunen zonder dat er krassen op komen.

OPENING VRIJMAKEN

Hier en daar zit nog wat overtollig isolatie in de raam- en deuropeningen. Die kan je makkelijk wegwerken met een simpele handzaag. Nu je er nog bij kan, is het handig om de dagkanten ook telkens wat schoon te maken met een borstel.

RAMEN VOORBEREIDEN

Hoe groot of klein de verschillende ramen die je moet plaatsen ook zijn, de voorbereiding van het schrijnwerk zelf verloopt telkens volgens dezelfde stappen.

handgreep raam monteren

HANDGREEP

Ten eerste monteer je de handgreep om het raam mee te openen en te sluiten. Dit is niet veel werk, maar het moet wel gedaan worden om het raam correct te kunnen bedienen. De handgreep monteer je in de voorziene gaten. Verschuif dan het afdekkapje en zet je het handvat vast met de nodige schroeven. Draai daarna de afdekplaat terug op z’n plaats.

venstervleuger verwijderen

VENSTER UIT KADER

Duw vervolgens de pen uit de scharnieren. Zo kan je het venster uit het raamkader verwijderen. Zet die even aan de kant. Draai dan het kader ondersteboven, zodat je de plastic behuizing onderaan kan verwijderen. Die zorgde ervoor dat het raam tijdens het vervoer geen krassen kon krijgen. Die zat voorlopig vast geschroefd, en valt dus snel te demonteren. Als laatste verwijder je nog de beschermingsfolie.

isolatieband afkorten en plaatsen

ISOLATIEBAND

Dan plaats je nog een zelfklevende isolatieband. Verwijder de beschermfolie, en breng aan op de randen. Kort af waar nodig met een breekmes. Enerzijds beschermt deze mousseband het kader tegen rechtstreeks contact met de buitengevelsteen, en anderzijds geeft het je de nodige ruimte om achteraf het kader op te kitten.

 

raamkader plaatsen

RUBBER OF DORPEL?

Heb je een nieuwbouwwoning, dan plaats je het raamkader op een EPDM-rubber.

EPDM dorpel raam

In een renovatiesituatie plaats je ze op een renovatiedorpel. Een dergelijke dorpel heeft als functie het verschil in hoogte tussen de binnen- en buitendorpel op te vangen. Heb je een woning die je wilt isoleren en bepleisteren, dan is een aluminium dorpel de beste optie.

renovatiedorpel raam

In dit geval is er aan het raamkader zélf al een EPDM-onderlaag bevestigt, waarin ook nog eens kanalen verwerkt zitten om mogelijk vocht af te voeren naar buiten toe.

siliconenkit dorpel

SILICONENKIT

Voor een goede afdichting komt er onderaan eerst een laag siliconenkit, uiteraard een variant die geschikt is voor buitentoepassingen. Eens dat is gebeurd, is het tijd om het kader ter plekke te brengen.

lijmklemmen voorlopig

VOORLOPIG FIXEREN

Tracht het kader op het zicht mooi te centreren, en fixeer hem even voorlopig vast in de opening met een aantal lijmklemmen. Zo kan je alles mooi nameten en controleren of het kader mooi gecentreerd staat in de opening. Daarna check je uiteraard of alles waterpas staat. Als alles correct is, kan je het kader definitief fixeren.

kader vastzetten haken

KADER VASTZETTEN

De muurankers klik je met een draaibeweging in de voorziene gleuf aan het kaderwerk. Om het anker dichter bij de muur te krijgen, plooi je die nog even handmatig even om, en dan duw je het geheel dichter tegen de muur. 

Om de muurankers vervolgens te bevestigen, voorzie je de nodige gaten met een steenboor met de gepaste diameter. Dan is het een koud kunstje om de plug in te brengen en de bijhorende schroef te fixeren. Herhaal bij alle ankers.
Eens het kader is geplaatst, kan je de raamvleugel(s) er terug aan ophangen. 

 

RAAM VOLLEDIG INSTALLEREN

RAAMVLEUGEL BEVESTIGEN

Eens het kader is geplaatst, kan je de raamvleugel(s) er terug ophangen. Om het dragen van de raamvleugels makkelijker te maken, kan je een aantal draagriemen onder de vleugels spannen voor een veilig en gemakkelijker transport. Voorzie altijd een helpende hand, de glaspartijen zijn te zwaar om alleen te kunnen dragen en je wil te allen tijde vermijden dat je de ramen beschadigt.

glaspartij raamscharnier

Klik het geheel eerst onderaan vast in de scharnieren, dan pas installeer je bovenaan. Indien de slagpen wat stroef inschuift, mag je met enkele zachte tikken wat helpen, maar wees uiteraard voorzichtig. Eens de raamvleugel bevestigd is, klik je nog de afdekkappen op de scharnieren. Als laatste verwijder je nog de beschermingsfolie. 

scharnier bijregelen

SCHARNIEREN BIJREGELEN

Bij een raam met twee raamvleugels, staan die op dit punt waarschijnlijk niet perfect uitgelijnd ten opzichte van elkaar, maar dat kan je allemaal bijregelen met een stelschroef. Zowel in de hoogte als links – rechts. Zet daarvoor de raamvleugels open zodat er geen spanning op zit en regel overal mooi bij.

AFDICHTEN MET PURSCHUIM

De ruimte tussen schrijnwerk en binnenmuur moet nog afgewerkt worden met purschuim. Het vulschuim is waterafstotend en zal ook zorgen voor een extra bevestiging van het raam. Kies in een dergelijk geval voor een purschuim dat qua isolatiewaarde aansluit bij je beglazing.

In dit geval wordt er gewerkt met een laag expansief ‘blauw’ purschuim, dat perfect aansluit bij de driedubbele geluidswerende beglazing. Het blauwe schuim is immers ook geluidswerend. 'Laag expansief' wil zeggen dat het schuim een lage uitzetting heeft, zodanig dat alles in één keer kan worden opgevuld. Als je geen laag expansief schuim gebruikt, doe het in twee keer, om zeker te zijn.

purschuim afdichten

Voor je dit doet, moet je de spouwmuur eerst licht bevochtigen. Zo zal het purschuim immers beter hechten. Regel vervolgens het spuitpistool nauwkeurig, zodat je netjes kan werken. 

Wees wel uiterst voorzichtig dat er geen purschuim op het gekozen pvc of aluminium schrijnwerk komt te zitten. Indien je het dan niet meteen met een correct product kan verwijderen, kan je schade hebben aan het lakwerk.

TIP
Gebruik je hoog expansief purschuim in plaats van laag expansief purschuim? Zet dan eerst enkele dotten die je laat uitharden, en vervolledig pas daarna de nodige laag isolatie.

 

BUITENDEUR PLAATSEN

ANDERE DORPEL

Om een buitendeur te plaatsen, wordt er gewerkt met een andere dorpel die iets verder naar binnen wordt geplaatst dan bij een raam. 

deurdorpel opkant

Een dergelijke deurdorpel beschikt eveneens over een opkant, waar de tochtborstel die onderaan de deur gemonteerd zit perfect bovenaan past. De tochtborstel zorgt er overigens voor dat, als je de deur sluit, de borstel naar beneden gaat en alles winddicht is. Als de deur dicht is en het regent, dan zal het water naar beneden lopen, voor de opkant van de dorpel en zo naar buiten vloeien. De dorpel zal dus voorkomen dat het water naar binnen kan.

DEUR UIT KADER

Demonteer de deur uit het deurkader, zodat je die veel vlotter kan monteren. Centreer het kader zo goed mogelijk. Een lichte tik om wat bij te regelen, kan nodig zijn. Controleer of alles waterpas staat en de maten kloppen. Dan kan je met een gerust hart het kader voorlopig fixeren.

multiplex voor deurkader

DEURKADER BEVESTIGEN

De bevestiging van een deur is enigszins anders omdat een deur veel zwaarder is. Als je deze opent, gaat er ook veel kracht op uitgeoefend worden. Er wordt hier dus niet gewerkt met bevestigingshaken zoals bij de ramen, maar met multiplexplaten bevestigd aan de binnenmuur. Je schroeft de deur rechtstreeks in de multiplex vast. Boor doorheen de multiplex, en meteen doorheen de binnenmuur. Dan zijn de gaten identiek aan elkaar. Voorzie de nodige pluggen, en schroef definitief vast. Investeer hierbij in schroeven die roestwerend zijn.

Om het deurkader te verbinden met de multiplexplaten, gebruik je een metaalboor. Met een kwaliteitsschroef schroef je dan het kader vast aan het onderliggende multiplex. Zorg wel dat de schroefkop goed verzonken zit. Herhaal enkele malen aan weerszijden, zodat het kader stevig genoeg zit verankerd aan de binnenmuur.

deur zelf plaatsen

DEUR MONTEREN

Haal er de deur bij, en bevestig die eerst in het onderste scharnier, net zoals eerder bij het raam. Kleine kans dat alles meteen goed zit volgens het boekje. Gelukkig kan je de scharnieren nog wat bijregelen. Haal er het stelschroefje en afdekkapje af, zodat je de scharnieren kan bijregelen totdat de deur overal gelijk komt te zitten en vlot open en dicht kan. Ook de deurklink kan je nu installeren. Werk voor de rest, net zoals bij het raam af met purschuim.

Herbekijk hieronder de video:

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine