Hoe je tuingereedschappen onderhouden
Het tuinseizoen gaat van start. Normaal gezien heb je naar de winter toe, bij het opbergen van je tuingerief, je tools reeds een onderhoudsbeurt gegeven. Het kan echter geen kwaad om, voor je je gereedschap even intensiever gaat gebruiken, alles nog eens na te kijken en schoon te maken. We geven mee wat je zeker niet mag vergeten.
STEELGEREEDSCHAP
Heb je veel plant- en spitwerk voor de boeg? Ga je een bloemenborder aanleggen? Ga je een boom planten? Schoppen, spades, harken, schoffels … Je brengt ze dus best in topconditie. Deze tuingereedschappen hebben twee grote vijanden: roestvorming en het verweren van de steel.
Fabrikanten van steelgereedschappen zijn de laatste jaren overgegaan naar stelen in composietmateriaal of geanodiseerd aluminium, wat ze in principe onderhoudsvrij maakt. Heb je nog tuingereedschappen met een houten of een ijzeren steel? Dan kunnen daar na verloop van tijd modderresten in terechtkomen en voelt die na regelmatig gebruik wat ruw aan. Krab je het eraf, dan komen splinters bloot te liggen. Daarom kan het nooit kwaad om de steel eens glad te schuren en er nadien een laagje lijnzaadolie of zonnebloemolie op te leggen.
Bij de metalen delen, zoals het blad van je schop of spade, verwijder je eventueel roest met een staalborstel. Heeft de snede van je spade, hak of schoffel al veel te verduren gekregen? Dan kan je die gemakkelijk weer wat scherper zetten met een vijl of een haakse slijper met een lamellenschijf. Met een multispray kan je de metalen delen beschermen tegen corrosie.
MEER WETEN:
> Welk steelgereedschap heb je nodig in de tuin?
> Kies de juiste schop of spade
> Hoe werk je met een haakse slijper?
MANUELE SNOEISCHAREN
Je snoeigerief onderhoud je voor en na het tuinseizoen, maar ook na elke snoeibeurt. Tijdens het snoeien lopen er sappen van de planten langs de messen. Reinig je die niet goed na gebruik, raakt de messnede wat ruwer of blijven er vuildeeltjes plakken. Ook langs de tandwielen hoopt sap en vuiligheid er zich na een tijdje op. Denk er tevens aan dat je ziektes van de ene plant op de andere plant kan overbrengen als je je snoeigereedschap niet geregeld schoonmaakt en ontsmet.
Demonteer daarom altijd je snoeischaren eens en maak alle onderdelen apart schoon. Merk je dat de messen wat bot zijn? Haal er dan de wetsteen bij. Bij het hermonteren, behandel je alles nog eens met een multispray om ervoor te zorgen dat alles soepel blijft bewegen.
MEER WETEN:
> Welk manueel snoeigereedschap bestaat er?
> Hoe werk je met slijpgereedschap?
GEMOTORISEERD SNOEIGEREEDSCHAP
Wat geldt voor manuele snoeischaren, geldt ook voor je gemotoriseerd snoeigereedschap, zoals een elektrische heggenschaar. Ook hier is het van belang dat je de messen schoon en scherp houdt. De messen moet je dus losmaken. Het is minder evident dan bij een manuele snoeischaar, let er dus op hoe je alles demonteert. Doe dat op een plek waar je goed het overzicht kan behouden.
De messen kan je opnieuw schoonmaken met een staalborstel en terug scherp zetten met een vijl of een lamellenschijf op je haakse slijper. Een gemotoriseerde heggenschaar heeft ook een luchtfilter die je kan schoonmaken met perslucht. Vergeet tot slot niet om het vuil rond de filter weg te halen.
MEER WETEN:
> Hoe je gemotoriseerd snoeigereedschap kiezen?
> Hoe je gemotoriseerd snoeigereedschap onderhouden?
KETTINGZAAG
Grote snoeiwerken voor de boeg? Dan zorg je ervoor dat je kettingzaag tiptop in orde staat. Je kan die altijd binnenbrengen bij de verdeler, maar je kan eenvoudig onderhoud ook zelf aanpakken. Daarbij is het belangrijk dat je zowel de ketting, het kettingblad als het motorblok nakijkt.
Ga je de uitdaging aan, denk dan eerst en vooral aan je veiligheid en draag een veiligheidsbril, handschoenen én zorg ervoor dat de machine niet ineens kan starten.
MEET WETEN:
> Hoe onderhoud je een kettingzaag?
GRASMAAIER
Uiteraard zet je ook je grasmaaier op orde. Er zijn een aantal zaken die bij elk type grasmaaier belangrijk zijn, zoals het slijpen of vervangen van de messen. Afhankelijk van welk soort grasmaaier je hebt staan, verschilt dat onderhoud natuurlijk ook op een paar punten. Bij een benzinemaaier moet je op andere dingen letten dan bij een elektrische maaier op snoer of op accu.
MEER WETEN:
> Hoe onderhoud je een grasmaaier?