KeukenPremium

creatief met contrast: maak zelf een krukje

Design kruk uit gebeitst eik DIY zelfmaak Doe-het-zelf taboeret

Dit krukje is ontworpen op basis van contrasten. De rondboog vormt een tegengewicht voor de vierkante blokvorm. Ook in het kleurgebruik is er een contrast: de donkere beits van de stoel tegenover het onbewerkte hout van het verbindingsdeel. Uiteraard kan je daar zelf ook op variëren.

Download het bouwplan

 

Afkorten op maat

De basisplank komt rechtstreeks uit de doe-het-zelfwinkel. Het is steigerhout van 19,5 cm breed en 3 cm dik. Voor de zitting zaag je twee plankjes van 39 cm. Die 39 cm is dus twee keer de breedte van de plank. Het wordt een vierkante kruk. Terwijl je met de afkortzaag bezig bent, kan je ook de andere delen op maat zagen. Voor de vier poten heb je vier planken van 46 cm nodig. Het laatste onderdeel is het verbindingsstuk (opnieuw een lengte van 39 cm).

Afkorten op maat van het hout: het contrast wordt zichtbaar

Welk hout kies je

Wil je hetzelfde contrast als in ons voorbeeld, gebruik dan onbehandeld recuperatiehout, bijvoorbeeld van een pallet. Maar als je dat niet hebt, kan je ook een stuk van je steigerhouten plank nemen. Kies je voor resthout, let er dan extra op dat je een mooi stuk uitzaagt, zonder al te veel boor- of spijkergaten.

 

De rondboog

Eerst aftekenen

Op één van de poten teken je een halve rondboog af. Met je winkelhaak teken je een lijn evenwijdig met de langste zijde – dit wordt de breedte van de stoelpoot. Zorg boven de rondboog voor ongeveer een gelijke breedte. Teken een kwartcirkel (waarvan het middelpunt op de rand van de plank ligt). Je kan een passer gebruiken, maar soms gaat het vlotter met een rond voorwerp om af te tekenen.

Het contrast van de rondboog

Gebruik een decoupeerzaag

Zaag de vorm uit met een decoupeerzaag. Met dit toestel kan je zowel de ronde vorm van de boog als de rechte lijn van de stoelpoot uitzagen. Probeer niet te snel te gaan, zo kan je het best de lijn volgen. Twijfel je over de rechte lijn? Gebruik dan eventueel een geleider.

De vorm van je eerste poot zet je nu over op de drie andere planken. Kijk naar de houtstructuur en kies wat je wegzaagt. 

 

Het verbindingsstuk

Verbindingsstuk voor het stoeltje

Het bovenste deel van de rondboog moet afgezaagd worden: de poten komen immers niet tegen elkaar want het verbindingsstuk uit het resthout komt ertussen. Zaag van elke poot dus de helft van de dikte van dit stuk rondboog weg.

Nu kan je ook het verbindingsstuk aanpassen. De breedte van de plank pas je aan aan de vorm van de rondboog.

 

Deuvelverbindingen

Dankzij deuvels kan je de stukken onzichtbaar met elkaar verbinden. Neem een boor met dezelfde diameter als je deuvel. Boor in één van de delen die je wil verbinden een gat. Dit gat moet net iets dieper zijn dan de lengte van de deuvel.

De plaats van het boorgat moet je overzetten op het andere deel. Daarvoor plaats je een deuvelpin in het boorgat en druk je beide delen in de juiste positie tegen elkaar. De deuvelpin zal nu een afdruk achterlaten in het tweede onderdeel. Daar boor je dan het tweede gat, opnieuw net iets dieper dan een halve deuvellengte.

deuvelverbindingen stoeltje

Nu kan je samenstellen

Na die voorbereidingen breng je houtlijm aan in het boorgat en waar de delen tegen elkaar passen. Plaats dan een deuvel en druk de twee delen samen. Zet ze vast met een lijmklem tijdens het drogen van de houtlijm. De lijm die van tussen de naad komt, veeg je weg met een natte doek. Gebruik deze techniek om de twee delen van de zitting van het krukje op de lengte met elkaar te verbinden.

 

Verbinding met Schroeven

schroeven verbidning krukje

Twee verbindingen kan je schroeven: met name de verbinding van twee poten met het verbindingsdeel. Om te vermijden dat het hout gaat splijten, moet je voorboren. Boor zowel in het verbindingsstuk als in de poten zelf. Kies de plaats van de schroef zo dat je straks nog plaats hebt om, met deuvels, de andere poten van het krukje te verbinden.

verbinden delen van het krukje


Boor ook even met een grotere boor in het gat, zodat de kop van de schroef kan verzinken in het hout. Het voordeel van het werken met schroeven voor deze verbinding is dat je niet hoeft te wachten tot de lijm droog is om verder te werken.

 

Samenstellen

Nadat de eerste twee poten tegen het verbindingsstuk zijn geschroefd, kunnen de twee andere poten bevestigd worden. Dit doe je dan wel weer met deuvels.

zitting op de poten aanbrengen

Als de vier poten aan het verbindingsstuk zijn bevestigd, dan past de zitting er als een dekseltje op. Let erop dat de naad in de zitting dwars loopt ten opzichte van het verbindingsstuk. Een klein detail, puur voor de esthetiek.
Ook voor het bevestigen van de zitting gebruik je deuvels. Je hebt er vier nodig: één op elke hoek van de zitting van het krukje.

 

Wil je alles nog eens in detail nagaan, bekijk dan de video:

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine