Knutsel een creatieve krabhut voor je kat
Niemand wil zijn meubels laten beschadigen door zijn huisdier. Om te vermijden dat je kat haar nagels aanscherpt aan het meubilair, voorzie je dan ook best een krabmeubel. Een krabpaal kan echter aardig wat kosten. Maar met eenvoudig materiaal kan je zoiets perfect zelf maken. En in een krabhut zit meteen ook een ruimte waar poeslief een dutje kan doen.
voorbereiding
perfect op maat
Het zou jammer zijn van al je werk, als je huisdier zijn of haar nieuwe meubel maar niets vindt. Zorg er dus eerst voor dat je alles op maat maakt van jouw kat. Voor katten geldt dat ze zich tijdens het krabben volledig moeten kunnen uitstrekken. Het schuine gedeelte waar je straks sisal op kan bevestigen, moet dus zeker lang genoeg zijn. Meet zelf je kat op van haar voorste tenen tot haar achterste tenen als ze gestrekt is.
Het liggedeelte mag wat knusser. Daarvoor meet je de lengte van snuit tot staartaanzet als je huisdier rechtop staat én de afstand van schouder tot grond. Bij die waardes tel je nog 10 tot 20 centimeter extra bij zodat hij of zij comfortabel kan manoeuvreren.
materialen
Om de constructie te maken heb je mdf-platen nodig. Die kan je op maat laten verzagen. En let wel, sommige zijdes van de platen zijn verzaagd in een hoek van 45°. Ook meet- en aftekengereedschap zullen van pas komen, net als je decoupeerzaag en een vlinderboor van 18 mm. Leg ook gewone schilderstape, wat houtlijm en nagels zonder kop klaar.
Voor de afwerking zijn er drie zaken nodig: een stuk tapijt voor het klimgedeelte, (sisal)touw voor het krabgedeelte en verf ter verfraaiing van de constructie.
ONTWERP
Er zijn twee zijwanden waar telkens een handgreep aan komt, en aan één zijwand komt er nog een opening waarlangs de kat binnen kan komen. Vervolgens zijn er nog drie panelen voor de middenconstructie. Eentje daarvan krijgt nog twee gleuven, waarlangs het sisaltouw wordt vastgemaakt.
Het aftekenen kan beginnen. Neem de grote panelen erbij, bepaal eerst het midden en teken af. Zet daarna zowel links als rechts een nieuwe markering op 5 cm. Het handvat zal dus 10 cm breed zijn en de hoogte maak je dan op maat van je handen. Hier viel de keuze op 2 cm.
Verbind de lijnen. De hoeken kan je nog afronden met behulp van een voorwerp, zoals een tandenstokerhouder of iets dergelijks. Ook de hoeken van de panelen zelf moeten nu nog afgerond worden. Neem er een oude pot bij om de afronding zo over te zetten. Herhaal dit eveneens voor het tweede paneel.
En dan is er nog één paneel dat een opening moet krijgen als ingang voor de kat. De grootte hiervan is in ons geval bepaald op een diameter van 20 cm. Met een passer teken je die vlug af. Zo zijn de zijpanelen klaar om uit te zagen.
MONTAGE
Om het zaagblad in te zetten, neem je er best een vlinderboor bij. In ons geval 18 mm. Onder je werkstuk leg je nog een plank. Dit doe je om je werkbank te beschermen, en zo krijg je aan de onderkant van het uitgeboorde gat geen versplintering.
Boren doe je dus aan weerszijden van de handgreep, en eenmaal in de centrale opening. Vervolgens kan je aan het werk met de decoupeerzaag. Klem je werkstuk goed vast! Aangezien je secuur te werk zal willen gaan, zet je best de pendelslag uit.
ZAAGWERK
En dan rest je de taak om de cirkel, handgreep en randen uit te zagen. Vergeet de randen daarna niet te breken.
Neem een blokje hout dat goed in de hand ligt, en wikkel het in een stuk schuurpapier met korrel 180. Dat is de korrelgrootte die je gebruikt om af te werken en glad te maken. Hou het blokje ietwat schuin, gewoon om de scherpe hoek te breken. Eenmaal bij de rondingen aanbeland, kan je een ronde vijl gebruiken.
En dan is het tijd om de panelen van het middenstuk onder handen te nemen. Het middelste paneel heeft aan beide zijden een schuine hoek van 45°. De andere panelen komen daar haaks tegen te liggen. Die hoef je niet schuin te verzagen. Maar de onderkant krijgt dan weer wel een hoek van 45°. Het middenstuk komt dan wel ietwat dieper uit. Maar dat is niet erg, want de panelen zitten dan toch verscholen achter de zijwanden.
Leg één paneel aan de zijkant. Want daar moeten nog twee gleuven in gemaakt worden. De gleuf is 2 cm breed. De reden is simpel: het touw is 1 cm dik en de gleuf moet ruim genoeg zijn om er makkelijk rond te kunnen plooien. De gleuven zet je aan weerszijden uit op 5 cm van elke rand. Zowel horizontaal als verticaal, dus. En dan kan je weer verder aan de slag. Uitboren, uitzagen en dan nog eens alle randen opschuren.
VERLIJMEN
Het zou handig zijn om de panelen te verbinden met schroeven, maar omdat je hier zo dicht bij de randen werkt, zouden de schroeven de randen kunnen doen splijten. De keuze valt dus op verlijmen en daarvoor kan je een handige truc gebruiken. Leg alle panelen bijeen.
Verbind de randen met schilderstape en draai alles op zijn rug. In de naden breng je houtlijm aan en draai je alles voorzichtig weer om. Trek dan de zijpanelen naar elkaar toe met nog wat extra tape.
Laat vervolgens de lijm drogen. Eenmaal dat is gebeurd, is de constructie klaar om verstevigd te worden met enkele nagels zonder kop.
AFWERKING
Tijd om creatief aan de slag te gaan. Van het middenstuk verf je enkel het paneel waar het sisaltouw aan komt te zitten. De andere panelen hoef je niet te doen, want daar komt later dan toch een stuk tapijt op. De grote zijwanden zet je ook al in een kleur.
Denk er ook aan dat mdf de eigenschap heeft dat het vlug de verf opneemt. Gebruik dan ook een verf die zowel als primer en als eindlaag dienstdoet, en breng voldoende lagen aan.
TAPIJTJE
Verdeel het tapijt over de constructie en snij uit op maat met een breekmes. Gebruik een mastiekmes om het mdf in te smeren met tapijtlijm. Verdeel gelijkmatig met een lijmkam. De klimwand is verticaal, trek de lijmrillen dus horizontaal zodat het tapijt bij het aanbrengen niet naar beneden glijdt. Druk alles goed aan met een naadroller.
SISAL
Sisal is een natuurlijke, stugge vezel waar katten graag hun nagels in zetten. Je vindt dit type touw in de dhz-zaak.
Knoop het touw vast door de gleuven in het hout en trek goed aan. De sisal moet erg strak kunnen worden aangetrokken.
Ben je alleen aan het klussen? Gebruik dan dubbelzijdige tape en twee houten spieën. Kleef enkele stroken dubbelzijdige tape op het paneel. Hierlangs kan je het touw goed strak gaan opspannen. Eenmaal de andere gleuf gepasseerd, kan je dan met een houten spie alles goed vastzetten.
Je kan het koord tegen de plank lijmen met een lijmpistool. Dat vul je met plastic vullingen die opgewarmd worden en daardoor beginnen te smelten. Het voordeel is dat ook de opeenvolgende rijen touw nog eens extra aan elkaar vastgelijmd worden tot één klevend geheel.
Werk dus rij per rij af en werk als volgt: touw aanspannen en vastkleven met de dubbelzijdige tape. Daarna het touw vastzetten met een houten spie. En dan het touw verlijmen. Herhaal dit eveneens aan de achterkant van het paneel.
ZIJWANDEN
Nu rest enkel nog de montage van de zijwanden. Schroef de panelen vast met schroeven en verzink in het hout zodat de schroefkop niet meer zichtbaar is. De gaten werk je dan af houtvuller. Gebruik hiervoor opnieuw het mastiekmes.
Eenmaal opgedroogd, schuur je het opgevulde schroefgat proper op. Verwijder al het stof van het oppervlak en geef alle zichtbare oppervlakken nog een tweede laag verf.