Maak zelf een hondenmand
Huisdieren hebben graag een zacht plekje om neer te liggen of een dutje te doen. Bovendien hoeft een ligmand tegenwoordig geen doorn in het oog meer te zijn. Kies een stijl die matcht met je interieur en via een eenvoudig ontwerp kan je zelf aan de slag. Bovendien kan je eigen creaties personaliseren! We tonen je enkele mogelijkheden.
op maat van je dier
Vooraleer je een eigen mand voor kat of hond wil ontwerpen, moet je uiteraard eerst de juiste maten weten. Roep je viervoeter even bij je en neem een meetlint bij de hand. Meet de lengte van snuit tot staartaanzet als je huisdier rechtop staat. Tel daar nog 15 tot 30 centimeter extra bij zodat hij of zij comfortabel kan manoeuvreren. Dan heb je de ideale binnenmaat voor de ligmand. Houd daar dus zeker rekening mee als je een ontwerp uittekent.
Maak je een holletje? Dan meet je van de schouder tot op de grond en tel daar ook 15 tot 30 centimeter extra bij.
Comfort
Vergeet er ook niet aan te denken een ligkussen, mat of dik deken op de bodem van je creatie te voorzien. Zo ligt je viervoeter zacht en comfortabel - zeker voor oudere dieren een must.
Hondenmand uit hout
Dobbit-kijker Thibault maakte zelf een houten mand voor zijn hond. In deze ‘Zelf Gedaan, Goed Gedaan?’ zie je hoe hij te werk ging.
planken voorbereiden
Wil je dit ontwerp gebruiken? Meet eerst op en selecteer dan de planken die je nodig hebt voor het ontwerp. Hier werd vertrokken vanuit planken die dubbel gelijmd en vastgeklemd zaten om te drogen. Na de droogtijd werden de lijmklemmen weggehaald en zijn de planken langs beide zijdes vlak geschaafd.
In deze case moesten de planken ook op de juiste dikte geschaafd worden. Dat gebeurde met de vandiktebank van de combinémachine. Daarna werden de planken nog eens haaks bijgeschaafd op de vlakbank - totdat ze de correcte breedte hebben. Tot slot zijn de planken zo breed mogelijk afgezaagd langs de niet-geschaafde zijde.
panelen verbinden
Zijn je planken in orde? Voorzie dan lamelopeningen met een lamellenfrees. Door er lamellen in vast te lijmen, kan je telkens twee panelen tegen elkaar zetten om ze breder te maken. Die moeten dan opnieuw drogen om één stevig geheel te worden. Controleer of je je verbrede panelen weer vlak moet schaven of op de juiste dikte moet brengen.
zagen en schaven
Nu moeten de panelen op maat gezaagd worden, zodat je de mand kan samenstellen. Waar de ingang van de mand is, voorzie je de nodige ruimte. In ons voorbeeld heeft de ontwerper een gebogen vorm voorzien en uitgezaagd. Heb je die opening voorzien? Zet dan de onderdelen tegen elkaar, breng houtlijm aan en klem ze vast om te drogen. Let op dat je het hout niet beschadigt!
afwerking
Het is natuurlijk de bedoeling dat je huisdier zich niet kan bezeren aan je project. Opdat de randen van de panelen niet te scherp zouden zijn, rond je ze beter nog af. Dat kan met de hand of met een handbovenfreesmachine.
Desgewenst kan je de mand nog afwerken met een kleurtje. Voorzie zeker een afwerkingslaag die het hout beschermt - je weet nooit dat je hond of kat eens een ongelukje heeft.
Heb je het ontwerp eenvoudig gehouden, dan kan je nu creatief zijn en de mand personaliseren. Schilder de naam van je oogappel op het hout of ga een stapje verder met bijvoorbeeld pyrografie. Vergeet het kussen of deken niet en je viervoeter heeft een uniek, nieuw slaapplekje!
Geometrisch nestje
Een icosaëder is een twintigvlakkig ruimtelijk geheel, én de inspiratie voor deze honden- of kattenmand. Je creëert hiermee een excentriek meubelstuk dat mooi past in elk modern interieur. Het enige wat je nodig hebt zijn houten planken of panelen, houtlijm en schroeven.
Driehoeken Zagen
Vergeet ook hier niet om eerst de maten van je huisdier te nemen zodat het comfortabel kan bewegen in de mand. Het multiplexpaneel laat je het best al op maat zagen in de doe-het-zelf- zaak. Zaag het paneel net zo breed als je hond hoog is. Daarna verdeel je het in driehoeken. Elke hoek van de driehoek is 60°. Die kun je zeer eenvoudig aftekenen met behulp van een geodriehoek.
Het best zaag je de driehoeken één per één. Gebruik de eerste driehoek die je gezaagd hebt als mal. Zo gaat het werk zeer goed vooruit. Alhoewel een volledige icosaëder twintig vlakken heeft, hebben wij maar 18 driehoeken nodig. Je moet namelijk een ingang voorzien in de constructie.
Koppelstukken
Zaag nu de koppelstukken. Die moet je met een hoek van 42° hebben om een icosaëder te maken. Dit kan je meteen instellen op je afkortzaag. De stukken hoeven niet al te groot te zijn. Ze dienen slechts om het geheel aan elkaar te houden. In totaal heb je er zo'n 29 nodig.
Monteren
Daarna is het natuurlijk tijd om van de losse delen een driedimensionale icosaëder te maken. Je schroeft de driehoeken aan de koppelstukken. Doe dat precies in het midden van elke zijde. Schroef de delen nog niet meteen muurvast aan elkaar, zo kun je die later nog wat aanpassen.
Voor de opening heb je vier halve driehoeken nodig. Zaag er twee doormidden. Bevestig die aan vier van de vijf overgebleven zijdes, zodat je een mooie opening krijgt. Het laatste stuk, onderaan de opening, is een driehoek waarvan je de top afzaagt.
Afwerking
Binnenin de mand zitten nog enkele hoeken van de koppelstukken uit. Schaaf of schuur die zo glad mogelijk bij zodat er niet te veel uitstekende delen zijn die je huisdier kunnen hinderen. Uiteraard zal het kussen of deken dat je moet voorzien deze stukken ook afschermen.
Schilder de icosaëder in een leuke kleur of voorzie een afwerking die het hout beschermt tegen eventuele ongelukjes van je viervoeter.