HOE JE KEUKENKASTEN KIEZEN
We overlopen waaruit je doorgaans zoal kan kiezen in het keukenkastengamma. Wat de kasten in de keuken betreft, zijn er grosso modo 3 types: onderkasten, bovenkasten en hoge kasten.
SOORTEN KEUKENKASTEN
MATEN
De diepte van keukenkasten bedraagt bijna altijd een 50 à 60 cm. De breedte kan gaan van 30 tot wel 120 cm. Onderkasten worden opgebouwd tot 80 en 90 cm hoog.
ONDERKASTEN
Onderkasten, dat zijn het vaakst de ladekasten waar je bestek, handdoeken en dergelijke in kwijt kan. Onder de kookplaat bevindt zich dan weer vaak een bredere ladekast waar al het kookgerief in zit: een lade met spatels, pollepels enzovoort, een lade met potten en pannen, deksels, …
Onder de spoelbak bevindt zich in heel wat keukens dan weer de vuilbak, schoonmaakproducten, emmers en plastic zakken.
Om optimaal gebruik te maken van hoekruimtes zijn onderkasten in hoeken vaak uitgerust met een uitschuifbaar systeem of een carrousselsysteem, Daarbij staan potten en pannen op legvakken die tot buiten de kast opendraaien. Je kan ook kiezen voor schuifladen die tot in een hoek doorlopen.
TIP
In de plaats van twee lades naast elkaar te zetten, kies je beter voor één grote uitschuifbare lade voor meer opbergruimte.
BOVENKASTEN
Bovenkasten worden aan de wand bevestigd boven het aanrecht – deze afstand moet minstens 50 cm bedragen. In de bovenkasten staan vaak de borden, tassen, glazen, enzovoort. Etenswaren die niet in de frigo of diepvries horen, komen ook vaak terecht in een bovenkast.
KOLOMKASTEN
Heb je er plaats voor, dan kan je ook een (of meerdere) kolomkast(en) gebruiken als voorraadkast. Dat zijn smalle – meestal uittrekbare – kasten die bijna de volledige hoogte van de keuken in beslag nemen. Ook hier kan je even goed opteren voor een ladekast.
HANDVATEN OF GREEPLOZE DEUREN?
Je kan je kastdeuren uitrusten met simpele handvatten, maar tegenwoordig worden keukenkasten vaker greeploos geopend. Hiervoor bestaan dan metalen greeplijsten die achter de fronten worden verwerkt – de lade wordt hierbij iets lager gemonteerd dan het werkblad en de metalen profielen zijn dieper gemonteerd waardoor ze onzichtbaar zijn en je toch voldoende grip hebt.
Wil je geen metalen lijsten? Dan kan je ook gaan voor afgeschuinde fronten, fronten die langer zijn dan de kast zelf (voor bovenkasten) of ingevreesde handvatten. Tegenwoordig zijn er ook kastdeuren die met een druksysteem werken: je tikt zachtjes op de kastdeur en ze gaat open.
MATERIALEN
Keukenkasten zijn bijna altijd gemaakt uit spaanplaat of MDF als basis. Dan kan je nog heel wat kanten uit als afwerkingslaag, zoals melamine, acryl of andere kunststoffen. Je kan ook gaan voor houtfineer, wil je een echte rustieke uitstraling. Keukenkasten uit MDF worden uiteindelijk vaak afgewerkt met een hoogglans of matte lak. Een alternatief voor gelakte fronten zijn foliefronten, waarbij kunststoffolie op het hout wordt bevestigd.