Hoe scheuren in binnenmuren en plafonds aanpakken
Barsten en scheuren in muren of plafonds kunnen een esthetische stoorfactor zijn, vaak veroorzaakt door het 'zich zetten' van het gebouw. Vaak kunnen ze echter ook wijzen op een onderliggend probleem dat zo snel mogelijk moet opgelost worden. We overlopen in dit artikel welke barsten en scheuren er zijn en hoe ze kunnen opgelost worden.
SCHEUREN IN DE BEZETTING
Controleer je je binnenmuren op onvolmaaktheden, dan kan het zijn dat je fijne haarscheurtjes ziet in het pleisterwerk op de muur, die dus niet in het metselwerk erachter doorlopen. Dan zit je hoofdzakelijk louter met een esthetisch probleem die je makkelijk kan fixen met een vulmiddel.
MAKKELIJK HERSTELLEN
Dergelijke scheuren maak je altijd het best met een breekmes wat groter voor je ze vult, zodat ze een V-oppervlak krijgen. Zo heeft het nieuwe vulmiddel genoeg oppervlakte om contact te maken met de oude pleister. Na het groter maken, maak je de scheur nog stofvrij met een handborstel.
Zit je met een bredere scheur (dat zich nog niet verderzet in het metselwerk), dan kleef je er een strook glasvezelgaas over voor je vulmiddel aanbrengt. Dit functioneert zoals bewapening bij beton en verhindert dat trekkrachten het pleister opnieuw zouden doen scheuren.
Vervolgens breng je vulmiddel aan over het gaas, tot het helemaal bedekt is. Nadat je alles mooi uitgeëffend hebt - met je plamuurmes dwars op de richting waarin je het vulmiddel hebt aangebracht, is de scheur normaal niet meer te zien.
Lees na op de verpakking van je vulmiddel hoe lang de droogtijd is en of je eventueel meerdere lagen moet aanbrengen. Eens het product droog is, kan je schuren en de muur (opnieuw) schilderen of bekleden zodat je niets meer ziet van de scheur.
HOEKSCHEUREN
Deze techniek kun je ook toepassen op scheuren in hoeknaden. In dat geval werk je, nadat je glasvezelgaas aangebracht hebt over de scheur, eerst één kant af. Laat die drogen en begin daarna pas aan de andere kant.
Een hoekscheur kun je ook herstellen met kit (acrylaatkit indien je er daarna over wilt schilderen). In dat geval hoef je niet met glasvezelgaas te werken, maar breng je eerst een laag licht en flexibel vulmiddel aan. Wanneer die laag uitgedroogd is, kit je de naad af. Smeer het middel goed uit, zodat de naad effen is; dat doe je het best gewoon met je vinger en wat zeepsop.
GROTERE SCHEUREN
WAT ZIJN DE OORZAKEN?
Merk je grotere scheuren op in je binnenmuren? Dan kap je best wat van het pleisterwerk weg om te zien of er in de steen eenzelfde scheur te ontwaren is. Indien dat het geval is, haal je er best een professional bij. Zeker als je ook merkt dat de scheur zich op de buitenmuur doorzet, wacht je daar niet mee. Het kan immers gaan om een situatie die de stabiliteit van je woning in het gedrang brengt.
De ernst van een scheur in een binnenmuur of plafond wordt grotendeels bepaald door de horizontale, diagonale of verticale positie:
- Verticale scheur in de muur, bij aansluiting met een plafond: dergelijke scheuren worden vaak veroorzaakt door ongelijke druk van het plafond – of het verdiep erboven – op de muur, of door te weinig dilatatieruimte. Deze scheuren kan je wegwerken met een (elastisch) vulmiddel.
- Verticale scheur in de muur, verder onder het plafond: deze scheuren zijn ook vooral te wijten aan onvoldoende krimp- en uitzetvermogen en kan je verhelpen met een vulmiddel of een reparatiekit.
- Verticale scheuren onder raamkozijnen: deze zijn ook het gevolg van onvoldoende dilatatie en kan je zelf herstellen met een vulmiddel of reparatiekit, al kan het hier ook geen kwaad om er een vakman bij te halen.
- Horizontale scheur in een binnenmuur: horizontale scheuren (of scheuren die in een zig-zaglijn verlopen) kent als oorzaak vooral funderingsproblemen, zoals een verzakking, of vochtproblemen. Bij deze scheuren schakel je meteen een stabiliteitsingenieur en een pro in.
- Scheuren onder een steunbalk: deze scheuren wijzen erop dat de constructie niet voldoende wordt ondersteund. Schakel een vakman in om dit te verhelpen.
- Kleine of willekeurige scheuren in een plafond: dit wijst, net als verticale scheuren, op een gebrekking krimp- en uitzetvermogen van de materialen. Dit is ook op te lossen met vulmiddel of een reparatiekit.
- Scheuren in het plafond evenwijdig aan de vloerplaten: deze zijn het gevolg van het ietwat doorbuigen van materialen en het zich zetten van de woning, en zijn weg te werken met een vulmiddel of kit.
- Scheuren en roestplekken in beton: Vocht in de wapening zorgt voor roest, dit tast de stabiliteit van de constructie aan en zorgt op die manier voor scheuren.
Twijfel je bij de ernst van een scheur? Schakel een vakman in voor een goede diagnose
TIP
Over het algemeen geldt: komt een scheur na herstel terug? Schakel een professional in om naar de onderliggende oorzaak te zoeken. Dat kan overigens ook van in het begin geen kwaad.