BadkamertoebehorenPremium

Hoe maak je zelf een opbergmeubel voor je toilet?

Het toilet. Dat is de kleinste kamer van het huis, en toch moet je er altijd wel het een en ander in kunnen opbergen. Deze wc-opberger biedt een handige oplossing om er wat gerief en decoratie in kwijt te kunnen. Ideaal voor wie een appartement of woning huurt, want dan is het niet altijd evident om in de muur te gaan boren om een wandmeubel te verankeren. Met dit rek hoeft dat niet. Uiteraard is dit meubel ook geschikt voor een toilet in een kleine badkamer.

 

Afstanden meten

afstanden meten OPBERGMEUBEL

Er zijn twee cruciale maten die je moet opzoeken. Hoe hoog het rek mag komen (A), en ook hoe ver je de voeten van de steunbalken wil plaatsen (B). Zodra je die maten hebt, kun je aan de slag in het atelier. Je moet nu afstand C bepalen. Zet daarvoor eerst de afstanden over op de muur en vloer.

 

Lengte bepalen

lengte bepalen OPBERGMEUBEL

Zoek nu afstand C met behulp van twee plooimeters. Dat is precies de lengte die we voor de steunbalken willen. Zaag daarna een houten lat uit volgens afstand C. Plaats die tegen de muur, en wel zo dat de achterkant van de houten lat telkens tegen de markeringen rust die je eerder hebt overgezet.

 

Hoek overzetten

hoek overzetten OPBERGMEUBEL

Zoek nu hoek A op met behulp van een zweihaak. Teken deze hoek over op de steunbalk. Verleng dit punt met afstand C. En dan zoek je hoek B op, die je nu ook mag overbrengen op de balk.

 

Legboorden

legboorden OPBERGMEUBEL

Zaag alle onderdelen uit: poten, twee legboorden en de opstaande randjes voor die legboorden. Maak eerst de legboorden. Dat doe je met houtlijm en nagels zonder kop. Boor even voor, dat voorkomt het splijten van het hout.
Met een doorslag drijf je de spijker diep in het hout, zo wordt die zo goed als onzichtbaar ...

 

Op dezelfde afstand

op dezelfde afstad OPBERGMEUBEL

Schroef de legplanken vast tegen de steunbalken. Om zeker te zijn dat je het werkstuk haaks monteert, gebruik je opnieuw enkele latten die in een hoek van 90° vastgemaakt zijn. Schuif je steunbalk tegen één lat en fixeer. Daarna kun je de legplanken inschuiven tegen dezelfde lat. De achterkant van de legplanken en steunbalk zullen dan in dezelfde lijn komen te liggen, waardoor ze naadloos tegen de muur kunnen rusten wanneer de opberger af is.

 

Montage

montage OPBERGMEUBEL

Om net te werken, doe je de montage in verschillende stappen. Begin met het voorboren. Gebruik een boortje met dezelfde maat als de schroef. Daarna ga je verzinkboren. Je boort, met een verzinkboor, tot je merkt dat de kop van de schroef in het gat kan wegzakken. Daarna kun je de schroeven ook effectief vastdraaien. In dit geval laten we de schroeven zichtbaar. Zorg er dus voor dat de schroefgaten mooi in het midden staan.

 

Logen van hout

logen OPBERGMEUBEL

Om het hout een kleur te geven en te beschermen, schilder je het uiteraard. Deze keer doen we het ietsje anders: het hout kunnen we ook behandelen met bijtende soda (natriumhydroxide). Je vindt deze stof terug als ontstopper in de dhz-zaak, maar je kunt die ook gebruiken als verfstripmiddel. Dat proces noemt logen. Die techniek gebruiken we nu ook, maar dan om een verkleuring te creëren op het blanke hout. De keuze van hout viel op vuren. Dat is een zachte houtsoort die makkelijk te impregneren valt. Dompel het hout in het bad met bijtende soda.

 

Experimenteer met kleur

balsamico OPBERGMEUBEL

De bijtende soda blijft lang nawerken, en om het proces te doen stoppen, behandel je na met gewone natuurazijn. Dit zorgt voor een verkleuring, die je ook nog kunt gaan aanpassen door met donkere pigmenten te werken. Denk dan aan balsamicoazijn of zwarte thee.

 

Vernissen

vernis OPBERGMEUBEL

De wc-opberger komt dus in vochtige ruimtes te staan, en behandel je dus het best ook met een laagje vernis. Hier werd gekozen voor kleurloze vernis, omdat we de kleur van het loogproces uiteraard willen behouden. Zodra de laag vernis is
gedroogd, kun je het wandrek al meteen in het toilet gaan plaatsen.

toiletmeubel klaar in het toilet

Nu je de smaak te pakken hebt, kan je ook andere kleine meubeltjes, opbergers of uitrusting voor de badkamer en het toilet maken. Denk bijvoorbeeld ook aan een handdoekenrekje

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine