HOE EEN BADKAMERSPIEGEL KIEZEN EN PLAATSEN
Zich keurig voor de dag kunnen brengen zonder spiegel, het is niet iedereen gegeven. Daarom is een spiegel - traditioneel boven de wastafel - onmisbaar in je badkamer. We overlopen uit welke soorten spiegels je allemaal kan kiezen en welke opties er zoal zijn.
BADKAMERSPIEGEL: DE STANDAARD
De standaard badkamerspiegel is rechthoekig of vierkant van vorm en hangt boven de wastafel of het badkamermeubel. Vaak is de spiegel ook even lang als het meubel om één mooi geheel te vormen. Wie het allemaal liever niet zo strak heeft, kan ook kiezen voor en spiegel met afgeronde hoeken, of een ronde of ovale spiegel. Bij dubbele wastafels wordt er dan vaak geopteerd voor meerdere spiegels naast elkaar: boven elke wastafel één exemplaar.
Vaak worden badkamerspiegels afgewerkt met een metalen omlijsting in kleuren die in zowat elke badkamer passen. Tegenwoordig wordt er vaak ingezet op een omlijsting in het zwart of (rosé)goud, maar ook een spiegel met een chroom of koperkleurige omlijsting is nog in heel wat badkamers terug te vinden.
Uiteraard hoef je je niet te houden aan de omlijsting van de spiegel zelf. Wie een beetje creatief is en leuke ideeën heeft, kan zelf een frame maken voor zijn badkamerspiegel, geheel volgens het eigen interieur. In de video hierboven zie je hoe we enkele leuke ontwerpen uitwerken ter inspiratie.
Naast je gewone badkamerspiegel kan je ook een kleinere scheer- of make-upspiegel plaatsen. Deze zijn meestal wendbaar en rond van vorm.
OPBERGRUIMTE ACHTER DE SPIEGEL
Niet zelden is een badkamerspiegel ook voorzien van opbergruimte. Hetzij een legplank onder de spiegel, die al dan niet aan de spiegel vastzit, of achter de spiegel. In het laatste geval, waarbij de spiegel geïntegreerd zit in een badkamerkast, wordt er gesproken van een spiegelkast. Er bestaan zowel spiegelkasten met draaideuren als spiegelkasten met schuifdeuren. Wie het strak wil houden, kan gebruikmaken van spiegelscharnieren. Die laten zich rechtstreeks op de achterkant van de spiegel lijmen.
VERLICHTING IN DE SPIEGEL
Je hebt tegenwoordig spiegels en spiegelkasten met geïntegreerde verlichting die meteen de juiste specificaties heeft voor accentverlichting in de badkamer. Uiterst handig tijdens het aanbrengen van make-up of tijdens het scheren. Daarnaast zijn er ook spiegels waarvan de verlichting van achter het kader komt, dit zorgt voor een sfeervolle touch in je badkamer. Vaak gaat het bij spiegelverlichting om ledlampen die al dan niet dimbaar zijn.
Ben je niet van plan om een spiegel te installeren met geïntegreerde verlichting? Dan kan je ook kiezen voor passende wandlampen of spots. Voor spiegelverlichting in de badkamer wordt 300 tot 500 lux aangeraden. Idealiter zorg je links, rechts en bovenaan de spiegel voor licht. Kies je voor spots? Ga dan voor kantelbare lampjes, waarmee je zelf kan kiezen naar waar je het licht richt.
Net als bij andere elektrische toepassingen, moet je hier ook rekening houden met de verschillende zones van de badkamer, en is de IP-klasse van belang. Een overzicht van wat je in welke zone mag plaatsen en de verschillende IP-klassen vind je hier terug.
VERWARMING IN DE SPIEGEL
Naast verlichting, zijn badkamerspiegels tegenwoordig ook vaak uitgerust met (infrarood)verwarming. Dit lijkt misschien overbodig, maar het biedt wel een belangrijk gemak: het maakt komaf met condens en dus ook een aangedampte spiegel, waardoor de zichtbaarheid optimaal blijft. De warmte van de spiegel wordt hierbij aangepast naargelang de temperatuur in de ruimte.
SLIMME BADKAMERSPIEGEL
Tegenwoordig experimenteren fabrikanten van badkamerspiegels ook volop met digitalisering. Zo zijn er al spiegels op de markt die voor zowel spiegel als computer kunnen doorgaan: het weer checken, filmpjes kijken, videocalls, muziek opleggen, ... het kan met de spiegel.
Daarnaast zijn er ook badkamerspiegels met geïntegreerde slimme verlichting, die zich kan aanpassen naargelang het moment van de dag: koud wit licht 's ochtends en een warmere, meer comfortabele tint 's avonds. Vaak kan je de instellingen daarvan volledig naar je hand zetten met een app of via voice control.
BADKAMERSPIEGEL BEVESTIGEN
Een spiegel kan je op verschillende manieren bevestigen aan de muur. Sommige spiegels hang je gewoon op met schroeven en pluggen in de muur. Veel badkamerspiegels zijn ook voorzien van een ophangsysteem (bijvoorbeeld spiegelklemmen) dat je eerst bevestigt, waarop je vervolgens de spiegel vastklikt of klemt.
Verschillende merken bieden ook een aangepaste spiegellijm aan die je, net zoals een kit of montagelijm, met een koker kitpistool kan aanbrengen. Daarnaast behoren specifieke spiegeltapes tot de mogelijkheden. Al zijn die niet meteen aan te raden voor zware spiegels.
Bij een spiegel met verlichting of infraroodverwarming moeten uiteraard ook de nodige elektrische aansluitingen voorbereid worden. Dat gebeurt in de planningsfase van je badkamer. Wanneer je de spiegel bevestigt, rest je dan enkel nog de aansluitingen zelf te maken.