Bureau met draaiend bovenblad
Een minimalistisch bureau met veel opbergruimte is ideaal voor in een jeugdkamer of om mee te nemen op kot. Dankzij het draaiende bovenblad kan je diverse handige opstellingen uitproberen. Bovendien realiseer je dit bureau in een handomdraai met enkele vooraf gemaakte kubussen.
Kubussen als basis
Vooraf gemaakte elementen
Je kan ervoor kiezen om de opbergvakken als basis voor je bureau volledig zelf te maken. Wij gingen echter aan de slag met vooraf gemaakte kubussen - dat spaart wat tijd uit. Nadat je alles uitgepakt hebt, kan je zoeken naar een leuke compositie.
De bedoeling is om de kubussen aan elkaar te schroeven. Meet de dikte op tussen twee wanden om te bepalen hoe lang je schroeven moeten zijn. Heb je de juiste te pakken, dan boor je eerst voor met een houtboor. Let er op dat die wel wat kleiner is in diameter dan de schroeven. Je slaat dan twee vliegen in één klap. De schroef zal makkelijker zijn weg vinden in het hout én je loopt minder risico dat het hout zal splijten.
Stapel telkens de volgende kubus in je compositie op. Plaats hem mooi tegen de andere en zorg dat de hoeken en randen telkens mooi aansluiten voor je alles vastschroeft. Bouw zo verder op.
Het middenstuk zou je open kunnen laten als beenruimte om aan het bureau te zitten. In ons geval vullen we aan met wat meubelpanelen voor extra bergruimte. Daarbij is het enkel een kwestie om de hoeken mooi haaks op elkaar te laten aansluiten. Gebruik opnieuw schroeven van de juiste lengte en monteer alle onderdelen. De schroeven trekken automatisch alles strak en stevig tegen elkaar.
Tip
Wat extra helpt, is om de onderdelen met wat lijmklemmen of spanschroeven voorlopig vast te zetten. Dan ben je zeker dat er niets gaat schuiven.
Een draaiend werkblad
De basis is klaar, nu is het werkblad aan de beurt. Het is de bedoeling dat je dat zal kunnen uitschuiven. Zo bekom je een compact meubel dat niet veel plaats inneemt en toch voldoende werkruimte zal bieden.
Afdekplaat
Eerst zaag je nog een afdekplaat op maat af die de schroeven van de montage zal verbergen. Schroef die langs onderen vast. Anders zou je opnieuw schroefkoppen te zien krijgen.
Het draaimechanisme
Nu kan je beginnen aan het uitdraaibare gedeelte. Het bureaublad zal pivoteren dankzij een ingewerkte deuvel uit rondhout. Gebruik een behoorlijke diameter. In dit geval werd een diameter van 18 mm gebruikt.
Neem een scharnierpotboor die matcht met de diameter van het rondhout. Zo kan je het gat boren waarin de deuvel zal zitten. Zaag vervolgens een stuk af van het rondhout, ongeveer de dikte van de twee werkbladen op mekaar. Duid die diepte aan op de boor en boor vervolgens uit op het paneel.
Kopieer de positie over op het latere pivoterende paneel. Teken de breedte van het onderste paneel over. Dan zoek je de diagonalen op. Waar ze elkaar kruisen, kom je perfect in het midden uit. Dat is de positie waar je kan boren.
Pas de twee bladen op mekaar en ga na of het bovenste werkblad vlot opzij kan draaien. Schuur de randen van het boorgat zodat de beweging minder stroef gaat.
Ondersteunend zijpaneel
Uiteraard moet het bovenste blad ondersteuning hebben. Je maakt er dus best een steunende zijkant aan. Meet de breedte en hoogte op en teken het resthout af op maat. Zaag het zijpaneel uit en bevestig het aan het bureau. Opgelet, louter wat schroeven zou een veel te zwakke verbinding opleveren. Haal er dus enkele beugels in L-vorm bij. Lijn ze uit naast elkaar, en schroef ze vast. Let op, klem je werkstukken vast zodat je je handen vrij hebt en beter kan werken.
Afwerking
Schuur alle planken nog goed op waar je gezaagd hebt, zodat er geen splinters zitten. Je kan het hout blank laten, maar een kleurtje kan nooit kwaad. Wees creatief. In dit geval maakten we met wat tape een motief waar je over kan schilderen.
De keuze van verf is op een krijtverf gevallen. Dat maakt het makkelijk, omdat een primer niet echt hoeft bij dit type verf. Meng de verf goed zodat alle pigmenten een homogene massa vormen. Verdeel vervolgens de verf met een roller. Een laag vernis beschermt het hout, iets wat meer dan welkom is op het werkblad.
Daarna is het wachten tot alles droog is vooraleer je de tape kan verwijderen. Onder de voet van het pivoterend werkblad breng je best nog wat vloerbescherming aan. Zo maak je geen krassen op de vloer.
De lades
De lades verdienen nog een extra accent. Met een oude lederen riem maak je nog snel enkele chique handvaten. Meet na hoe lang het leer moet zijn voor een comfortabele grip en knip het dan op maat af.
Een houtbout met moer zorgt voor de montage. Nadat je centraal in het ladefront gemarkeerd hebt, boor je de twee gaten voor de houtbouten uit in het leder én in het hout. Fixeer de handvaten door de bouten aan te trekken met een bijhorende passende moer.
Aan de andere lades kan je nog een handvat maken dat in de andere richting wijst om het bureau nog wat extra cachet te geven. Plooi het leder hiervoor in een bruikbare plooi. Markeer opnieuw het midden op je ladefront en boor door het leder en het ladefront. Bescherm wel de ondergrond bij het boren door te werken op een stuk resthout dat gerust een kras of stoot mag verdragen.
Eens alle handvaten aangebracht zijn, is het bureau af.