Hoe onderhoud je je buitenschilderwerk?
Om zo lang mogelijk een fraaie geschilderde gevel of mooi geschilderd buitenschrijnwerk te behouden, is het zaak om regelmatig eens de verflaag te inspecteren. Let hierbij op kritieke punten in de verflaag, zoals barstjes en blaasjes.
Geschilderde gevel
Groene aanslag
Heb je een geschilderde gevel? Dan controleer je die het best jaarlijks eens op groene aanslag, verkleuring, barsten en blazen. De gevel staat immers voortdurend onder de invloed van weersomstandigheden.
Groene aanslag op de gevel kan je te lijf gaan met aangepaste reinigingsproducten en water. Eventueel haal je er de hogedrukreiniger bij. Let dan wel op dat je de druk niet te hoog zet, zodat je de verflaag niet beschadigt. 50 bar is voldoende. Ga ook niet te dicht bij de muur staan. Houd een afstand van minstens 25 cm aan. Gebruik bij voorkeur een brede straal. Idealiter probeer je eerst eens op een onopvallend plekje voor je je hele gevel aanpakt met de hogedrukspuit.
Een gevel reinigen met veel water, en zeker met een hogedrukreiniger, doe je beter wanneer het voor langere tijd warm en droog is, zodat de gevel snel kan uitdrogen. Doe dit ook niet als je gevel in een slechte staat (barsten, scheuren, ...) verkeert.
Wat bij barsten en blazen?
Merk je veel zichtbare barsten en blazen in je geschilderde gevel? Dan is de gevel toe aan een nieuwe verflaag. Doorgaans is dat om de 5 tot 10 jaar nodig. Uiteraard is dat afhankelijk van welke omstandigheden de gevel te verduren kreeg doorheen de jaren én van de algemene kwaliteit van de gebruikte gevelverf.
Ben je niet helemaal zeker of je gevel aan een nieuwe verflaag toe is? Ga dan eens met een vochtig doekje over het schilderwerk. Komt er afgepoederde verf mee op het doek? Dan schilder je de gevel het best in de nabije toekomst opnieuw.
Een andere indicatiemethode is de hechtproef: plak een stukje tape op de gevel. Als je het aftrekt en er komt verf mee, dan wil dat zeggen dat de huidige verflaag niet goed meer hecht op de muur, en moet de muur dus opnieuw geschilderd worden.
Wat met een na-geïsoleerde spouwmuur?
Wanneer je een geschilderde gevel na-isoleert, wijzig je de vochthuishouding ervan. Doordat het water langs binnen niet meer weg kan via de spouw, zal de buitenmuur meer water vasthouden. Afhankelijk van de verf waarmee je hebt geschilderd, zal je mogelijks sneller met afbladdering te maken hebben.
Vraag indien mogelijk na bij de fabrikant van je gevelverf of die voldoende dampopen is. Is dat niet zo? Dan zal je mogelijk sneller dan bij een niet-geïsoleerde spouwmuur je gevel opnieuw moeten schilderen.
Wanneer je een na-geïsoleerde gevel schildert, zorg je er dus zeker van in het begin voor dat je een dampdoorlatend of watervast verfsysteem kiest.
MEER WETEN:
> Groene aanslag verwijder je zo
> Hoe werk je met een hogedrukreiniger?
> Hoe kies je de geschikte gevelverf?
Buitenschilderwerk
Buitenhout dat met verf of beits is behandeld, zoals houten ramen en deuren, zal al sneller eens aan een frisse laag toe zijn voor een optimale bescherming. Meestal is dat om de vier jaar, maar uiteraard is ook dit afhankelijk van de weersomstandigheden en de kwaliteit van de bestaande verf- of beitslaag.
Verder geldt ook hier dat je jaarlijks het houtwerk eens controleert op mosgroei en groene aanslag. Waarschijnlijk zal je twee tot drie keer per jaar eens moeten reinigen. Doe dat met een niet-agressieve reiniger.
MEER WETEN:
> Hoe je hout behandelen
> Hoe houten ramen kiezen en onderhouden