Hoe plaats je decoratieve wandpanelen?
Er is allerlei plaatmateriaal beschikbaar om de badkamerwand aan te pakken. Denk daarbij aan kunststoftegels of planken die via een tand-en-groefsysteem geplaatst kunnen worden. In de hogere prijsklasse zitten naadloze platen. Die zijn vervaardigd uit (gelakt) veiligheidsglas of uit kunststof. Doordat ze naadloos zijn geven ze een strak eindresultaat en zijn ze makkelijk te onderhouden. Dergelijke panelen bevestigen is kinderspel! We tonen hoe je het aanpakt.
Decopanelen kiezen
Decoratieve wandpanelen zijn een vaak gebruikt alternatief op de gebruikelijke tegelwand. In elk van de gangbare materialen, zijn dergelijke panelen verkrijgbaar in verschillende kleuren en dessins, denk aan een marmerlook, een tegelmotief, een houtmotief, ...
Er bestaan ook panelen waaraan een toplaag wordt toegevoegd met een reliëf, om bijvoorbeeld het gevoel van ruwere natuursteen na te bootsen. Door de band kan je kiezen uit panelen in de volgende materialen:
- Acrylpanelen zijn een klassieke optie voor wandpanelen, zeker als je een glanzend uiterlijk wil. Ze zijn vocht- en schimmelbestendig en relatief goed bestand tegen krassen.
- Pvc wandpanelen zijn eveneens een betaalbare optie voor badkamerwanden. Ze zijn gemaakt van lichtgewicht plastic en beschikken een waterdichte afwerking. Ze zijn door hun lichte gewicht ook makkelijk zelf te plaatsen. Pvc is wel minder kras- en stootvast dan acryl.
- Solid surface is populair voor verschillende badkamertoepassingen, en wordt vaak verwerkt tot panelen voor bijvoorbeeld douchewanden. Het is een mix van polyester, acryl en verschillende harsen, meestal nog gemengd met pigmenten om kleur te geven. Het is duurder dan acryl of pvc, maar wel een robuust, vlek- en vochtwerend materiaal, waardoor het goed bestand is tegen schimmels. Doordat het materiaal niet poreus is, is het ook een zeer hygiënische optie. Dit materiaal kan zo worden bewerkt om naadloze oppervlakken te creëren.
- Spc wandpanelen: een ander relatief nieuw alternatief is spc, een samenstelling van kalksteen en een miniem percentage aan pvc. Het materiaal is stootvast, sterk en zeer eenvoudig te verwerken.
- Glaspanelen zijn ook populair voor badkamerwanden vanwege hun moderne uitstraling en hygiënische eigenschappen. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Bovendien kunnen glazen panelen worden bedrukt met designs en kleuren.
In elk van de gangbare materialen, zijn dergelijke panelen overigens verkrijgbaar in verschillende formaten, kleuren en dessins, denk aan een marmerlook, een tegelmotief, een houtmotief ... Er bestaan ook panelen waaraan een reliëf wordt toegevoegd, om bijvoorbeeld het gevoel van ruwere natuursteen na te bootsen.
Aan de slag: voorbereiding
Alles uit de weg
Ga je je badkamer renoveren met wandpanelen, neem dan eerst alle elementen weg die in de weg zouden zitten tijdens de installatie (je badkraan, de pot van je hangtoilet …). Errond werken zou immers meer tijd vergen. Een grondige poetsbeurt is eveneens aan de orde. Dergelijke wandpanelen worden meestal verlijmd, dus maak je de muren waarop je werkt volledig stof- en vetvrij voor een optimale hechting.
Vlak werken
Controleer met een waterpas of lange regel ook of de ondergrond waarop je werkt vlak genoeg is. Als je vooraf gips geplaatst hebt, moet dat normaal in orde zijn, maar als je werkt op een reeds bestaande muurbekleding (bijvoorbeeld tegels) is dat niet altijd het geval. Het kan zijn dat je hier en daar eerst oneffenheden moet wegwerken.
Opmeten
Om bij benadering te weten hoeveel panelen (en eventueel bijhorende overgangs- en hoekprofielen) je nodig hebt, heb je uiteraard ook de maten van de te bekleden wanden nodig. Meet dus eerst de wanden op voor je koopt. Houd rekening dat je bij het opmeten ook telkens de uitzetvoegen aftrekt - die zorgen ervoor dat de panelen niet kromtrekken wanneer ze uitzetten. Deel de breedte van de wand (min de uitzetvoegen) door breedte van de zichtbare zijde van je panelen om te weten hoeveel panelen je nodig hebt per wand. Het cijfer na de komma rond je uiteraard af naar boven.
ACCLIMATISEREN
Opgelet: net als een laminaatvloer kunnen pvc-panelen krimpen of uitzetten. Haal ze uit de verpakking en plaats ze eerst een dagje in de ruimte waarin ze gemonteerd zullen worden. Zo kunnen ze zich aanpassen aan de luchtvochtigheid en de temperatuur.
Panelen bevestigen
Lijm, nagels of schroeven
Dergelijke panelen kunnen genageld, geschroefd of verlijmd worden. Lijmen biedt esthetisch gezien, zeker in een badkamer, de mooiste optie. Al zijn er ook panelen met een tand-en-groefsysteem, waarvan je nagels of schroeven in het achterste deel van de groef kan bevestigen op de ondergrond of het kader.
Zo verdwijnt de schroef- of nagelkop achter de tand van het paneel dat je ernaast in schuift, en is het dus onzichtbaar. Bevestig je dergelijke panelen met lijm of een MS-polymeerkit? Dan is voor een goede hechting het belangrijk dat je de lijm aanbrengt op de panelen – in banen of in dotten – en niet op de ondergrond.
Het eerste paneel
Het eerste paneel is het belangrijkst: die moet recht staan en de uitzetvoeg moet gerespecteerd worden. Hou je waterpas erlangs voor je deze aandrukt tegen de muur, en verzeker de uitzetvoeg onderaan met kaleerblokjes.
En dan de rest
De meeste panelen werken met een tand-groefsysteem, dus je kan de tweede dan na het inlijmen gewoon met de tand in de groef van de eerste schuiven, voor je deze aandrukt. Zo werk je systematisch verder. Blijf wel telkens de uitzetvoeg respecteren. Waar nodig kan je extra aandrukken met een slagblokje en een rubberen hamer.
Profielen
De meeste systemen bieden ook bijpassende overgangs- en hoekprofielen aan, waar je de panelen gewoon in kan schuiven. Deze bestaan meestal uit hetzelfde materiaal als de panelen zelf. Aan de omkasting van een bad kan het mooier ogen als je met een aluminium profiel werkt. Als je daarmee werkt, zorg dan gewoon dat je een ijzerzaag bij de hand hebt om ze op maat te maken.
Op maat
Je zal meer dan waarschijnlijk ergens een paneel op maat moeten zagen, dat kan bij de meeste panelen met een hand- of een decoupeerzaag.
Uitsparingen
Of je nu in een nog in te richten badkamer aan het werken bent, of in een badkamer waar alles al is geïnstalleerd, je zal moeten uitsparingen maken voor bijvoorbeeld de pot van je inbouwtoilet of een aan de wand te monteren bad- en/of douchekraan.
Om die uitsparingen te maken heb je best een aantal klokboren met een verschillende diameter in je toolkit zitten. Je gebruikt deze precies als bij doorsnee houtbewerking. Teken precies af op het paneel waar de opening moet, bevestig de klokboor op je schroefboormachine en boor door. Bevestig vervolgens het paneel op zijn plaats.
Waterdicht
Zijn de panelen bevestigd, dan kan je de kaleerblokjes wegnemen en de finishing touches aanbrengen. In de badkamer betekent dat: siliconenkit aanbrengen. Die is blijvend elastisch en niet gevoelig voor schimmel.
Snijd eerst de punt van de koker onder een hoef af, zet de spuitmond onder dezelfde hoek op de af te dichten naad, zodat die beide randen raakt (bijvoorbeeld zowel de wand als de badrand). Trek dan een lijn silicone over de hele lengte van de naad.
Werk vervolgens af met een afwerkzeep. Water en detergent werken in principe ook, maar in een natte ruimte werk je beter met een daarvoor geschikt product om schimmels effectief te weren. Spuit eerst de naad volledig in met de afwerkzeep, neem dan de overtollige silicone weg met je duimnagel en ga er nog eens over met je wijsvinger.