ElektroPremium

Waarop je moet letten bij de keuze van een huishoudstofzuiger

Als je vaak stofzuigt, is gebruiksgemak uiteraard een belangrijke factor, maar dan ga je best ook niet voor een te licht toestel. Heb je huisdieren of ben je allergisch? Dan is je toestel best ook daaraan aangepast. Voor een houten vloer of tapijt heb je dan weer verschillende opzetstukken nodig. We overlopen waarop je moet letten bij de keuze van een nieuwe stofzuiger.

 

STEEL OF TRADITIONEEL?

Onder de huishoudstofzuigers kan je grofweg twee soorten onderscheiden: de traditionele sledestofzuiger en de steelstofzuiger.

SLEDESTOFZUIGER

slede stofzuiger kiezen

Een traditionele sledestofzuiger is er een waarbij je het toestel achter je aan laat rollen terwijl je stofzuigt. Het stof wordt opgevangen in een stofzuigerzak of een opvangbak. Sledestofzuigers zijn doorgaans zwaardere modellen die werken op netstroom. Ze beschikken over een grote opvangcapaciteit en hebben een hoge zuigkracht.

Heb je een grote woning of een druk huishouden met meerdere huisdieren en/of kinderen? Dan is een sledestofzuiger het meest gepaste model.

 

STEELSTOFZUIGER

steel stofzuiger kiezen

Een steelstofzuiger is een lichter model dat werkt op accu. De opvangcapaciteit is lager dan die van een sledestofzuiger, daar het opvangreservoir in de steel ingewerkt zit, en dus een stuk kleiner is. Een steelstofzuiger is doorgaans aangenamer om mee te werken – je sleept immers geen toestel achter je mee. Je moet echter wel de accu regelmatig opladen en de opvangbak vaker reinigen.

Batterijen zijn verkrijgbaar in verschillende spanningen en capaciteiten. Om de energie die in een batterij is opgeslagen te vergelijken, moet je kijken naar de Wh (wattuur). Normaal gesproken staat dit op het batterijlabel. Hoe hoger de Wh, hoe meer energie de batterij kan leveren met één volledige lading. 

Een steelstofzuiger is dus een betere oplossing voor appartementen en kleinere huizen, en huishoudens zonder huisdieren.

 

ZAK OF BAK?

zak stofzuiger kiezen

Sledestofzuigers vangen het stof op in een opvangbak of in een stofzuigerzak. Steelstofzuigers werken allemaal met een opvangbak.

Bij toestellen met een zak, dient de zak als filter. Die zorgt ervoor dat het toestel geen schadelijke lucht uitblaast. Een toestel met stofzuigerzak heeft doorgaans een grotere opvangcapaciteit dan een toestel met een bak, dus hoef je minder snel de zak te vervangen. Ook belangrijk voor mensen met allergieën: een stofzak is makkelijker weggesmeten dan dat een opvangbak is leeggemaakt. Het nadeel van stofzuigerzakken, is dat je ze steeds moet bijkopen. Ook geldt: hoe voller de zak, hoe minder zuigkracht.

Bij stofzuigers met een opvangbak valt de kost voor zakken uiteraard weg. Je kan makkelijk zien hoe vol de bak is. Stofzuigers met een opvangbak zijn meestal uitgerust met een cycloonfilter die ervoor zorg dat de zuigkracht op peil blijft wanneer de bak vol raakt. Het grootste nadeel is dat het legen van de opvangbak boven de vuilbak een stoffige bedoening is.

 

ZUIGKRACHT

zuigkracht stofzuiger kiezen

Hoe meer zuigkracht, hoe meer stof er wordt opgezogen, en hoe properder je woning erbij ligt. Bij heel wat toestellen kan de zuigkracht tegenwoordig handmatig worden geregeld. Dat doe je naarmate het vloertype. Moet je vast tapijt, tegels of parket stofzuigen? Dan is een hogere zuigkracht van tel dan op bijvoorbeeld zwevend laminaat of een losliggend tapijt.

Een groter vermogen betekent niet noodzakelijk een hogere zuigkracht

Merk je dat je stofzuiger plots minder krachtig zuigt? Dan zal je waarschijnlijk de stofzuigerzak of opvangbak moeten ledigen. Blaast de stofzuiger onfrisse lucht uit? Dan moeten de filters schoongemaakt of vervangen worden. Als dat nog geen soelaas biedt, dan check je best eens of er geen verstopping zit in de stofzuigerslang.

 

VOOR WELK VLOERTYPE?

houtenvloer stofzuiger kiezen

Een stofzuiger kies je ook op maat van je vloer. Bekijk welke opzetstukken er allemaal voorhanden zijn bij je beoogde toestel. Voor de meeste harde vloeren en laagpolige tapijten volstaat de standaard combinatieborstel die bij de meeste toestellen is meegeleverd.

Heb je parket liggen? Kies dan een model dat uitgerust is met een parketborstel. Die heeft langere, zachtere haren en laat geen krassen achter wanneer je parket stofzuigt.

Voor hoogpolige tapijten komt een turboborstel van pas, deze heeft hardere haren die diep tot in de vezels van het tapijt doordringen. Een turboborstel komt ook het best van pas om dierenharen op te zuigen.

 

FILTER

hepa stofzuiger kiezen filter

Hoe schoon de lucht is die de stofzuiger uitblaast, hangt af van de toestand van de filter. Dit is een belangrijke factor voor wie allergisch is. Je kiest dan best voor een stofzuiger met minimaal een HEPA 13-filter. Deze maak je best om de 2 à 3 maanden schoon, afhankelijk van hoe vaak je de stofzuiger gebruikt. Als schoonmaak geen soelaas meer biedt, vervang je de filter door een ander exemplaar. 

WATERFILTERING
Stofzuigers waterfiltering zuigen niet alleen stof op, maar ook vloeistoffen. Met een gerichte dosering wordt een reinigingsmiddel op harde vloeren zoals tegels aangebracht of onder druk diep in tapijten, stoffering of gestoffeerde meubels gespoten. Hierdoor wordt het vuil van de harde vloeren verwijderd en vezeldiep uitgespoeld uit tapijt of stoffering. In dezelfde handeling wordt het vuile water weer krachtig opgezogen.

LAWAAI

lawaai stofzuiger kiezen

We kennen stofzuigers als lawaaimakers, maar dat is tegenwoordig lang niet bij elk toestel. Er bestaan stille toestellen die niet hoger gaan dan 58 decibel - daarmee kan je gerust de tv opzetten tijdens het stofzuigen. Vanaf 75 decibel wordt er doorgaans gesproken van een luide stofzuiger.

 

ROBOTSTOFZUIGER

robotstofzuiger stofzuiger kiezen

Wie weinig tijd heeft om zelf te stofzuigen, kan natuurlijk ook altijd een robotstofzuiger overwegen. Tegenwoordig kan je dergelijke stofzuigers bedienen met een app op je smartphone. De meesten zijn uitgerust met een lithiumionbatterij, waarmee ze na één oplaadbeurt in 120 minuten tot 150 m² kunnen schoonmaken.

De meeste robotstofzuigers zijn tegenwoordig geruisloos, zeker in de ecostand, voor een comfortabele schoonmaakervaring voor het hele gezin. Er bestaan toestellen met 1, 2 of 4 hoeken. Die raken overal makkelijker bij, maar ronde toestellen zijn veel wendbaarder. 

Sommige modellen kunnen ondertussen niet alleen stofzuigen, maar ook dweilen en straling gebruiken om zich te oriënteren. Er zijn ook types op de markt waar de robot beschikt over een 'clean station', waar de robot zelf naartoe rijdt wanneer de vuilbak vol is. Het gaat om een apparaatje dat het vuil uit de robot zuigt, waardoor de stofzak slechts om de drie maanden moet worden vervangen.

SLIMME STOFZUIGERS
Slimme technologie wordt meer en meer verwerkt in de nieuwste modellen. Robotstofzuigers in de hogere prijsklassen zijn vaak uitgerust met een camera en self-learningtechnieken waarmee ze objecten herkennen en onthouden. Er bestaan ondertussen ook dierenapps waarmee de stofzuiger de kat herkent en er omheen rijdt, maar ook opmerkt of de hond des huizes verdikt is of mank loopt. De robot zal zelf een berichtje naar de telefoon sturen wanneer hij weet dat de eigenaar weg is en hij plots mensen in huis ziet rondlopen. 

Hoe slim de robotstofzuiger ook is, ze zijn nog niet toe aan de wereld overnemen. Robotstofzuigers kunnen immers (nog) niet klimmen. Als je een dergelijk toestel in huis wil nemen, vergewis je ervan dat je wel nog steeds plinten, traptreden en vensterbanken zelf zal moeten aanpakken.

Je kan je stofzuigtaken ook doen met een centraal stofzuigsysteem. Daar lees je hier meer over.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine