Hoe onderhoud je je trap?
Hoe vaak loop je elke dag de trap op? Logisch dat een trap heel wat te verduren krijgt. Regelmatig schoonmaken en (opnieuw) beschermen kan al veel helpen om slijtage tegen te gaan. En om de tand des tijds helemaal te doorstaan, kan je je trap af en toe een make-over geven. Denk dan aan verven, overzettreden of stofferen. En wat doe je met een krakende trap? Je leest het hier.
Trap vernissen
Traptreden worden intensief gebruikt, ze krijgen dus beter regelmatig een nieuwe beschermlaag. Kies dan voor een specifieke trapvernis. Vaak is dat een tweecomponentenproduct.
TIP
Bij een vaak gebruikte trap heb je zeker drie lagen vernis nodig. Wacht voldoende lang tussen de verschillende lagen. Na elke laag mag je de vorige wat opschuren.
MEER WETEN
> Traprenovatie: vernissen
Trap schilderen
Wil je je trap beschermen en een kleurtje geven? Dan kan je ook je trap schilderen in plaats van opnieuw te vernissen. Bij een intens belopen trap is het hierbij belangrijk om een degelijke lak te gebruiken die niet snel slijtage vertoont. Om een houten trap te schilderen, kies je het best voor vloerverf of een lak op basis van (poly)urethaan-alkydhars, die zorgt namelijk voor een goede dekking en een gladdere afwerking. Afhankelijk van de verf die je gebruikt, zal je ook nog een extra beschermlaag moeten aanbrengen.
MEER WETEN
> Traprenovatie: schilderen
Trap stofferen
In plaats van te schilderen, kan je een trap ook bekleden met tapijt. Het is een handige methode om aftandse treden te camoufleren en te beschermen van verdere slijtage. Een voordeel van een gestoffeerde trap is dat die nagenoeg geen geluid produceert bij beloop.
MEER WETEN
> Traprenovatie: stofferen
Overzettreden op de trap
De meeste mensen die hun trap willen renoveren doen dat met behulp van overzettreden. Volgens deze methode worden simpelweg nieuwe treden over de oude treden heen geplaatst. Het voordeel van een trap renoveren met overzettreden is dat de klus relatief snel is geklaard. De plaatsing kan op één dag gebeuren, en de trap kan bovendien snel weer worden belopen.
MEER WETEN
> Overzettreden plaatsen
Krakende trap herstellen
Een houten trap kan wel eens wat kraken en piepen door temperatuur- en luchtvochtigsheidsverschillen. Merk je echter dat je trap bij elke stap een krakend of piepend geluid maakt? Dan ligt de oorzaak van het geluid elders. Loop de trap eens op en af en ga na welke treden het meest kraken.
Meestal zijn kieren en spleten de oorzaak. Merk je tussen een krakende treden en het onderliggende stootbord een kier? Maak de trede voorzichtig los van het stootbord, verwijder eventueel vuil en maak ze terug vast met wat nagels en houtlijm. Als je aan de achterkant van de trap kan, kan je ze ook gaan verstevigen met een steunlat of met houtverbinders. Als je breekwerken niet ziet zitten, kan je tussen kieren en spleten ook wat talkpoeder strooien om de wrijving te verminderen.
Te droog hout kan ook een oorzaak zijn. Dan moet je je trap voeden met een olie. Het kraken zal niet direct stoppen, je moet het hout de tijd geven om terug wat te zwellen. Let op: is je trap behandeld met een vernis- of laklaag? Dan kan je daarop niet zomaar olie aanbrengen. Oude lak- en vernislagen kunnen verwijderd worden door op te schuren met een korrel niet fijner dan P120. Oude waslagen verwijder je best met een product op basis van terpentijn.
TIP
Wil je weten of je een oude beschermlaag volledig verwijderd is van een oppervlak? Ga er eens over met een vochtige doek. Wordt het hout gelijkmatig donker? Dan is de oude laag mooi weggewerkt. Zie je nog vlekken? Dan zal je nog eens moeten opschuren.