Trap kiezen: welke vormen zijn er?
Trappen zijn er in verschillende vormen. Welke soort je kiest hangt af van de haalbaarheid in functie van je interieur, de prijs en uiteraard jouw persoonlijke voorkeur. Elk van de volgende soorten trappen kan zowel als gesloten als open trap worden gemaakt, dat wil zeggen: met of zonder stootbord tussen de treden door.
Steektrap
Een steektrap, ook wel molenaarstrap genoemd, is een eenvoudige verbinding tussen twee verdiepingen die in één rechte lijn loopt. Meer standaard dan dat kan het dus niet zijn. Door zijn eenvoud is de steektrap ook een van de goedkoopste vormen, hij is dan ook het gemakkelijkst te plaatsen.
De lange terugloop – de lengte waarmee de omvang van de trap wordt bepaald – vormt bij dit type trap echter af en toe een probleem. Daar kan een mouw aan worden gepast door een steilere helling te voorzien om de lengte in te perken en dus wat ruimte te besparen.
Bordestrap
Een bordestrap is een trap met één of meerdere platformen - of bordessen - tussen die dienen als rustpunt. Dat platform is minstens vier keer zo groot als een traptrede. Na een bordes loopt de trap vaak door in een andere richting.
Wanneer het om een zeer hoge trap gaat, kan een bordes ook dienen als gewoon rustpunt tussen een aantal treden door, zonder dat de trap van richting verandert. Een bordes is net als een standaardsteektrap niet moeilijk om te ontwerpen en te construeren, dus heeft dat doorgaans niet te veel invloed op de totale prijs van de trap.
Spiltrap
Een spiltrap – of draaitrap – is een trap die rond één centrale as draait. Het voordeel aan dit type is dat hij meer ruimte bespaart dan een steektrap. Ook hierbij kan worden gebruikgemaakt van bordessen als rustvlakken.
Deze soort trappen ziet er elegant uit en dat heeft ook zijn weerslag op de kostprijs. Uiteraard kost een draaitrap ook meer moeite om te ontwerpen op maat.
Wenteltrap
Een wenteltrap draait net als een spiltrap op spiraalvormige wijze, maar dan niet om één as. In plaats daarvan draait deze om een vrije ruimte heen. Net als bij een steektrap hangt de ruimtebesparing volledig af van hoe steil je de helling maakt.
Dit type trap is wel nog een stuk moeilijker, en dus ook duurder om te maken en te plaatsen dan een draaitrap. Een wenteltrap in huis is echter wel een eyecatcher, gezien deze op een zeer elegante manier kan worden geplaatst.
Zwevende trap
Apart en modern, zo kan je dit soort trappen wel noemen. Bij zwevende trappen worden de treden aan een muur vastgemaakt door middel van beugels. Je kan ook opteren voor een gelaste constructie met een trapboom uit staal. Die boom wordt dan tegen een muur geplaatst en vervolgens in het pleisterwerk verwerkt. Als resultaat zijn dan enkel de treden zichtbaar.
Dikte van je muren
De dikte van je muur speelt bij zwevende trappen logischerwijze een belangrijke rol. De minimale dikte om met een zwevende trap vastgemaakt aan één muur stabiliteit te kunnen garanderen bedraagt 14 cm.
Je kan er ook voor kiezen om een zwevende trap tussen twee muren te plaatsen, dat is dan vooral een interessant alternatief voor wie geen degelijke stevige muren heeft. Uiteindelijk kan je ook werken met een centrale trapboom waarop de treden worden gemonteerd.
Borstwering
Bij deze trappen ontbreekt vaak een vaste leuning. Dat kan echter worden opgevangen met een zwevende leuning aan de open zijde van de trap (wanneer de trap aan één muur is bevestigd). Verder kan je ook glazen borstwering plaatsen – wat dan wel weer veel onderhoud vergt. Zwevende trappen zijn nagenoeg altijd open trappen.
Uitschuifbare en plooibare trap
Voor een zolder wordt vaak gebruikgemaakt van een uitschuifbare trap. Het grootste voordeel daarvan is de ruimtebesparing, je hebt de trap namelijk maar op te bergen om plaats vrij te maken. Bovendien zijn ze doorgaans ook goedkoop.
Het nadeel is dat het niet de meest veilige optie is. Zonder klem zijn uitschuifbare en plooibare trappen doorgaans niet de meest stabiele keuzes. Je kan dat eventueel oplossen door een veiligheidsbeugel te monteren of een traphek bovenaan te plaatsen.
Als je een uitklapbare trap in het plafond installeert, vermijd je koudebruggen door ook het deksel ervan te isoleren.