ElektroPremium

HOE EEN DROOGKAST KIEZEN

Mooi weer is ideaal om je was aan de lucht te drogen, maar in België hebben we lang niet altijd die luxe. Dan komt een droogkast in je wasruimte goed van pas. Ben je nog op zoek naar een nieuw toestel? Overloop eerst deze checklist voor je je keuze maakt!

Droogkasten moeten een energielabel dragen tussen A+++ en B, waarvan A+++ het meest energiezuinig is. Er worden wel nog droogkasten met een C-label verkocht, maar die worden niet meer nieuw gemaakt.

 

WAAROM EEN DROOGKAST KIEZEN

droogkast kiezen waarom

Het evidente voordeel van je was drogen aan de lucht is dat je energie bespaart. Dus waarom zou je überhaupt een droogkast nodig hebben en meer elektriciteit verbruiken? Wel, je kleren komen er dankzij de warme luchtcirculatie in de trommel zachter uit én pluisjes en haren worden makkelijker van je wasgoed verwijderd. 

Het weer laat het bovendien ook niet altijd toe om je was buiten aan de lucht te drogen en binnen moet je dan weer een extra ruimte voorzien om de was te laten drogen, wil je er zelf geen last van ondervinden.

 

WELKE SOORT DROOGKAST KIEZEN

CONDENSATIEDROOGKAST

condensatiedroogkast kiezen

Een condensatiedroogkast werkt met een hitte-element. Door de verhitting van dat element wordt je was een stuk sneller droog dan aan de lucht. Is er in je wasplaats geen ruimte om lucht af te voeren? Dan is een condensatiedroogkast de beste oplossing. Bij een condensatiedroogkast wordt de damp die vrijkomt tijdens het drogen omgevormd tot water en via een afvoerleiding weggevoerd, of opgevangen in een reservoir. In het geval van een reservoir zal je die regelmatig moeten legen, bij een afvoerbuis uiteraard niet.

Doordat je geen luchtafvoer moet voorzien, zijn condensatiedroogkasten ook gemakkelijk te installeren: je hebt maar de stekker in het stopcontact te steken. Eventueel moet je enkel nog een slang voorzien (indien je het condenswater afvoert) en de pootjes van het toestel verstellen tot het waterpas staat.

Let op: condensatiedroogkasten zorgen voor een zeer snelle droging, maar zijn wel minder zuinig in verbruik. 

 

DROOGKAST MET WARMTEPOMP

warmtepomp droogkast

Wil je het gemak van een condensatiedroogkast, maar dan zuiniger? Dan is een droogkast met warmtepomp ook een oplossing.

Een warmtepompdroogkast werkt op dezelfde manier als een condensatiedroogkast, maar droogt trager en verbruikt zo minder energie. Hier wordt de warme lucht opgewekt met een warmtepomp en een koelmiddel. De warmtepomp zet het koelmiddel om van gas naar vloeibaar. Bij dit proces wordt er warmte opgewekt, die op zijn beurt de luchtstroom naar de trommel opwarmt. De vochtige lucht die vrijkomt uit het drogende wasgoed wordt gekoeld en de damp condenseert. De droge lucht wordt opnieuw opgewarmd en hergebruikt, waarvoor er minder energie nodig is.

Doordat er met een koelmiddel wordt gewerkt, heeft je wasgoed minder kans om snel te slijten of te krimpen dan bij een condensatiedroogkast, waar er meer hitte aanwezig is. Er bestaan echter ook hybride modellen die middels een elektrische weerstand toch een hogere droogsnelheid kunnen behalen doordat er meer warmte wordt opgewekt.

 

DROOGKAST MET LUCHTAFVOER

luchtafvoer droogkast

Bij een droogkast met luchtafvoer wordt er achteraan of aan de zijkant van het toestel een opening voorzien, waarop een afvoerbuis wordt gemonteerd die de lucht via de buitenmuur afvoert. Eventueel kan je de afvoerbuis ook door een raam of deur steken.

Zorg er zeker voor dat de afvoerbuis niet langer is dan 2 m en niet hoger dan 1 m van het vloeroppervlak komt te liggen, respectievelijk zodat er geen water condenseert in de buis, en zodat er geen warme lucht kan terugkeren naar de droogkast. Voor een vlotte afvoer vermijd je ook zoveel mogelijk bochten en voorzie je een terugslagklep zodat er geen koude buitenlucht naar binnen kan komen.

Er bestaan ook combitoestellen waarmee je zowel kan wassen als drogen, handig in een appartement

PROGRAMMA’S

programma's droogkast

Net zoals bij wasmachines, bestaan er bij droogkasten tegenwoordig ook heel wat modellen die over een waaier aan programma’s beschikken. Wil je zo weinig mogelijk strijkwerk? Dan bestaan er modellen met een stoomfunctie die de kreuken tot een minimum beperkt.

 

SLIMME DROOGKAST

slimme droogkast kiezen

Om energie te besparen en je toestel ‘s nachts te kunnen laten draaien, kies je het best een droogtrommel met startuitstel – hierbij kan je de droogkast vooraf programmeren zodat ze ‘s nachts draait aan een lager tarief.

Er bestaan ook droogkasten met een vochtigheidssensor, die tijdens het drogen naar het vochtigheidsgehalte van het wasgoed peilt. Wanneer de was volledig droog is, slaat de machine af.

 

Foto's: Whirlpool, Miele, Dobbit

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine