HOE ZELF PLAATSBESPARENDE SCHRAGEN MAKEN
Een schraag komt altijd van pas. Het liefst heb je een stevig model dat je snel kan maken, én dat niet veel plaats inneemt. Laat je alvast inspireren door dit voorbeeld!
VOORBEREIDING
Dit model maken we uit restanten mdf. Vertrek dus van een plan of schets op voorhand, zodat je rekening kan houden hoe groot je het model kan ontwerpen in functie van het plaat- of houtmateriaal dat je nog liggen hebt. Naast wat aftekengerief, je boormachine en decoupeerzaag, heb je nog een oud lint of touw nodig, en wat scharnieren.
OVERZETTEN EN AFTEKENEN
Het denkwerk is al gedaan met het bouwplan, nu nog enkel de maten overzetten. Werk met een scherp potlood, liefst hardheid nummer 4, daarmee kan je het best op hout markeren. Als je rechte lijnen wilt doortrekken, kan je dat gerust ook doen met de fabriekszijde van het plaatmateriaal. Die kant is telkens recht verzaagd. En wie een beetje handig is kan z’n plooimeter op de juiste afstand geleiden, met je vinger tegen de plaat opgeduwd, terwijl je je potlood er tegenaan duwt. Teken uiteindelijk alle maten van je bouwplan op je plaatmateriaal over.
In het midden zitten twee vakken die eruit verzaagd moeten worden later, maar het mag wel wat decoratiever zijn. Daarom worden de hoekjes wat afgerond. Met een oude verfpot teken je die boogvorm meteen af. Eens alles is afgetekend, verzeker je de plaat nog met enkele lijmklemmen. De plaat zal zo niet meer verschuiven.
UITZAGEN
Volg de afgetekende lijn en zaag rustig uit. De schraag zal, zoals elk type schraag, de vorm van de letter ‘A’ krijgen. Speel gerust met de afmetingen, afhankelijk van hoe groot je bent en wat het makkelijkst voor jou werkt.
Om de middenvakken uit te zagen, is er een gat nodig zodat het zaagblad van de decoupeerzaag kan worden ingezet. Werk alles verder uit.
De afgezaagde randen staan nog scherp, je kan je er makkelijk aan kwetsen. Neem er een blokje resthout bij, en wikkel het in schuurpapier. Draai het er ietwat schuin op, zo zal het minder vlug scheuren omdat het papier minder zal haperen aan je werkstuk. Werk alle randen netjes bij.
Schuren of zagen in mdf in je atelier combineer je best door de ruimte goed te ventileren met een gepast mondmasker.
MAAL TWEE
De eerste zijwand van de schraag is klaar, maak er een exacte kopie van door hem als mal te gebruiken voor de tweede. Daarna kan je alweer aan de slag met de decoupeerzaag om alles uit te zagen. Verzeker wel nog eens je werkstuk. Ook dit werkstuk schuur je nog eens netjes op.
SCHARNIEREN
Schuif de platen tegen elkaar. Het hengsel van elk scharnier fixeer je voorbij het mdf, zodat het kan scharnieren. Meet af zodat beide scharnieren op gelijke afstand van de rand uitkomen. Priem zeker eens voor. De kleine schroefjes krijgen zo meteen grip in het hout. Vervolledig alle punten, en herhaal nogmaals voor het andere scharnier.
Elk scharnier steekt boven de plaat uit, maar belemmert helemaal niet dat je werkstukken vlak op je schraag kunnen liggen.
LINT
De schraag is bijna af. Nog enkel het lint bevestigen zodat de schraag niet open kan vallen. Teken een punt in het midden af, en zet ook over aan de andere zijde. Boor elk gat uit, maar leg er wat hout onder zodat je niet in je werktafel boort. Dat mag een potboor voor scharnieren zijn, of gewoon een houtboor met een ruime diameter. Zolang het lint er maar vlot doorheen kan. De zijwanden van de schraag moeten op een welbepaalde afstand van elkaar staan, als maat is hier 24 cm genomen. Die maat moet je zelf wat bepalen, afhankelijk van de grootte van de schraag die je wilt maken.
Bevestig het lint. Maak een dubbele knoop aan het ene uiteinde, span goed aan, en werk af aan de andere kant. Kort het lint misschien wat in om makkelijker te werken. Maak opnieuw een dubbele knoop, zo dicht mogelijk tegen de schraag. Misschien nog vlug even checken of de afstand correct is, en daarna het lint nog wat inkorten.
Maak er nog een tweede exemplaar bij, en je hebt een onmisbaar duo voor talloze kluswerken. En veel plaats in je atelier pakken ze alvast niet in.