Water ontharden met zout of met een alternatief?
Om de harsen van je waterverzachter te reinigen, wordt er gebruikgemaakt van zout. Om zoveel mogelijk te vermijden dat dat zout aankoekt, gebruik je regeneratiezout, dit zijn korrels of tabletten die onder hoge druk worden samengeperst. Maar naast zout zijn er nog andere oplossingen. Lees er hier meer over.
ONTHARDEN MET ZOUT
HOE WERKT HET?
Een waterontharder werkt op basis van ionenuitwisseling. In dit proces houden harsen calcium en magnesium uit het harde water vast, waardoor er geen kalkaanslag meer op je leidingen terechtkomt. Eenmaal de harsen verzadigd zijn, worden ze met een zoutspoeling gereinigd en kunnen ze weer optimaal hun werk doen.
Hoe doeltreffend de werking is, hangt af van hoe het toestel wordt ingesteld. Te weinig ontharden zorgt voor meer kalk in je leidingwater. Te veel ontharden zorgt dan weer voor te veel zout in het water, wat nefast is voor metalen leidingen. Die kunnen gaan roesten en op termijn kunnen er lekken ontstaan.
MET REGENERATIEZOUT
Traditioneel gezien werkt een ontharder met regeneratiezout of onthardingszout, dat is zout die onder hoge druk wordt samengeperst. Door regeneratiezout te gebruiken voorkom je aankoeking en verstopping in het toestel zelf. Het reinigt de harsen zodat ze hun functie kunnen blijven uitvoeren.
Hoe vaker de harsen moeten worden gereinigd, hoe meer zout er wordt verbruikt. Dat is afhankelijk van de waterhardheid in je regio en je waterverbruik. Bij de meeste toestellen gebeurt die spoeling automatisch volgens vaste tijdsintervallen, bepaald door de installateur van het toestel en te overzien via een controlepaneel op het toestel of, bij duurdere toestellen, via een app.
De duur van zo'n reiniging varieert tussen 30 minuten en 2 uren. Terwijl je ontharder wordt gespoeld, heb je echter geen onthard water. Wil je toch aan de lopende hand onthard water? Dan kan je daar een mouw aanpassen met een duplextoestel. Die beschikt over twee tanks: de ene kan worden benuttigd terwijl de andere wordt gespoeld.
SOORTEN REGENERATIEZOUT
Ingedampt zout is het meest geschikt. Dat zijn geperste tabletten die hun vorm en hardheid behouden, zodat het water vrij kan circuleren zonder te verslappen. Het gaat hier om opgelost zout uit mijnen dat wordt verdampt.
Daarnaast kan je ook gebruikmaken van zeezout, dat verkregen wordt door zeewater te verdampen. Voor ontharders is er zeezout in kristal- of kogelvorm. Rotszout is een derde optie, het wordt uit de bodem ontgonnen en koekt traditioneel sneller aan dan zeezout of ingedampt zout. Het doet echter wel zijn werk in een waterontharder mits regelmatige reiniging.
Hoewel tabletten vaak de populairste keuze zijn, is er dus geen groot verschil met zoutkristallen. Wel lossen kristallen sneller op en zijn ze beter voor het milieu.
ALTERNATIEVEN OP ZOUT
Een nadeel van toestellen die werken met regeneratiezout is dat ze voor de reinigingscyclus zeer veel water gebruiken dat gewoon wegloopt via de riolering. Wringt dat bij jou, maar wil je toch een ontharder (laten) plaatsen? Tegenwoordig zijn er andere alternatieve systemen op de markt. In tegenstelling tot toestellen met regeneratiezout, halen ze geen kalk uit het water maar voorkomen ze de afzetting calcium- en magnesiumionen op leidingen en verwarmingselementen.
Zo zijn er systemen op de markt die werken met CO2-injectie, waarbij er een kleine hoeveelheid CO2 in het water wordt toegevoegd, om zich te verbinden met de aanwezig kalk en vervolgens oplost, zodat de kalk zich nergens kan vastzetten. Systemen die werken met polyfosfaatpatronen werken op een gelijkaardige manier: het water gaat door zo'n patroon waardoor de polyfosfaten zich mengen met de kalk en de kalk zich op zijn beurt niet kan vastzetten op leidingen.
Er bestaan ook toestellen die werken met een positief geladen titanium- of zinkanode en een stalen borstel, of met een (elektro)magnetisch veld. Daarbij worden calcium- en magnesiumionen tot microkristallen gereduceerd, die op hun beurt gewoon meespoelen in het water. De werking van dergelijke toestellen staat echter ter discussie.