Aluminium terrasoverkappingenPremium

Waarop moet je letten bij het kiezen van een parasol?

Voor wie geen plaats of budget heeft voor een terrasoverkapping, biedt een parasol die je kan opbergen een ideale tussenoplossing. Zo kan je ook in de schaduw genieten op je terras. We geven mee waarop je moet letten als je er een kiest, en hoe je ervoor zorgt dat je parasol lang meegaat.

 

PARASOL KIEZEN

SOORTEN PARASOLS

parasol kiezen model

Planken voor je terras: hout, composiet of bamboe?
39 artikels
Alles over terrassen en oprittenOntdek ons digitaal magazine over terrassen en opritten
Lees magazinechevron_right

VRIJSTAAND

Parasols bestaan in verschillende vormen. Iedereen kent uiteraard de vrijstaande parasols die beschikken over een centrale paal die je in een parasolvoet plaatst. Deze parasols hebben vaak een verstelbaar frame, waardoor je de hoogte van de parasol kunt aanpassen. Je kan een dergelijke parasol ook in de grond verankeren, maar dat wordt niet zo vaak gedaan, omdat je die dan niet meer kan wegbergen indien nodig. Er bestaan ook kleinere tafelmodellen, die speciaal ontworpen zijn om op een tafel of balkon te worden bevestigd.

Een variant hierop is de zweefparasol. Die staat niet op een centrale paal, maar op een zijwaartse arm die uit een parasolvoet komt. Dit ontwerp maakt het mogelijk dat de parasol gemakkelijk te gebruiken is, zonder dat er een paal in het midden van het schaduwgebied staat. Dit kan vooral handig zijn bij het creëren van een schaduwrijke plek boven een zwembad, een loungeset of een eettafel. Een zweefparasol kan meestal 360 graden draaien en kan worden gekanteld om de richting van de schaduw aan te passen.

AAN DE MUUR

Een muurparasol is een type parasol dat aan een muur of verticale oppervlakte kan worden bevestigd met behulp van beugels en een montageplaat. In plaats van een centrale paal, heeft een muurparasol een uitschuifbare arm die horizontaal uitsteekt en de luifel ondersteunt. Dit ontwerp maakt het mogelijk om schaduw te bieden zonder dat er een parasolvoet nodig is, waardoor het ideaal is voor ruimtes waar de vloerruimte beperkt is.

Ook deze parasols beschikken vaak over een zwenkmechanisme waarmee de parasol in verschillende richtingen kan worden gedraaid om de schaduw aan te passen aan de positie van de zon.

OPENINGSSYSTEMEN
Een push-up parasol klap je open zoals een paraplu. Dit wordt vooral bij lichtere modellen en strandparasols toegepast. Vervolgens zijn er ook modellen met een draaimechanisme dat je bedient met een hendel. Als laatste kan je kiezen voor een katrolsysteem. Deze parasols worden met een touw opgetrokken en dankzij katrollen verloopt dit soepel. 

 

MATERIALEN voor je parasol

parasoldoek met baleinen

HET parasolDOEK

Een veelgebruikt materiaal voor parasoldoeken is polyester, vanwege de duurzaamheid, weerbestendigheid en betaalbaarheid. Het is een synthetisch materiaal dat bestand is tegen uv-straling en waterafstotend is.

Acryl wordt gezien als een hoogwaardiger alternatief, dat vooral bekend staat om zijn kleurvastheid en bestendigheid tegen zonlicht en vochtigheid. Het is duurder dan polyester maar biedt betere bescherming tegen verkleuring en vlekken.
Daartussenin heb je olefin, een goedkoper maar betaalbaarder alternatief voor acryldoeken, vervaardigd uit synthetische garen, dat over vergelijkbare eigenschappen beschikt qua uv-bestendigheid, kracht en kleurvastheid.

Voor wie net wel wat meer licht wil doorlaten, kan kiezen voor een parasoldoek van textileen. Dat is een semi-transparant doek dat wordt geweven in een open structuur uit polyester met een pvc-coating.

TIP
Om verkleuring, vuiligheid en schade aan het doek tegen te gaan, zijn parasols vrijwel altijd uitgerust met een beschermhoes die je erover kan trekken wanneer je de parasol niet gebruikt.

FRAME EN BALEINEN

Het frame en de baleinen (dit zijn de staven die het doek ondersteunen) van een parasol bestaan meestal uit aluminium omdat het licht, duurzaam en weersbestendig is. Een andere lichtgewicht oplossing is kunststof. Bij kleinere parasols wordt er vaak een beroep gedaan op (al dan niet gegalvaniseerd) staal, eveneens stevig en duurzaam, maar wel wat zwaarder dan aluminium.

Daarnaast beschikken parasols soms ook over een houten frame. Dat geeft een meer ‘klassieke’ uitstraling, maar zorgen evenwel voor een robuuste body. Uiteraard wordt er enkel gewerkt met geschikte, al dan niet behandelde, houtsoorten.

 

VORM EN GROOTTE

vorm en grootte parasols

De meeste parasols hebben een ronde vorm. Ronde parasols hebben over het algemeen een diameter van 1,8 tot 3,5 meter en bieden voldoende schaduw voor kleine tot middelgrote buitenruimtes, zoals een balkon of terras.

Onder de zweefparasols en muurparasols zal je vaker ook vierkante of rechthoekige parasols tegenkomen. Vierkante modellen hebben vaak een afmeting van 2 op 2 m of 3 op 3 m en zijn geschikt voor rechthoekige of vierkante tafels en buitenruimtes. Rechthoekige parasols hebben meestal een afmeting van 2,5 op 3 m, of 4 op 6 m.

 

DE PARASOLVOET

zweefparasol met voet

Een essentieel onderdeel van de vrijstaande parasol is de parasolvoet waarop die rust. Een eerste belangrijk aspect hiervan is het gewicht. Die moet voldoende zijn om de parasol stabiel te houden, zelfs bij winderig weer. Het aanbevolen gewicht voor een parasolvoet is afhankelijk van de grootte en het type parasol.

Over het algemeen wordt aanbevolen om een parasolvoet te kiezen die ten minste 20 kg weegt, maar voor grotere parasols kan dat uiteraard meer zijn. Qua materiaal wordt er meestal gewerkt met beton of metaal. Er bestaan ook lichtere (plastieken) voeten die je kan vullen met bijvoorbeeld water om extra ballast te creëren.

Een zware parasolvoet is maar beter vlot verplaatsbaar. Daarom zijn de meeste zwaardere modellen ook met wieltjes uitgerust.

TIP
Als je een parasol kiest om op een plankenterras te plaatsen, check dan eerst wel of je terrasplanken het gewicht aankunnen en kies niet voor een te zware parasol, of een parasol met een te zware voet. Je wil immers niet dat je terrasplanken gaan doorbuigen.

 

EXTRA’S

parasol wordt opgezet

Net als bij terrasoverkappingen, heb je bij parasols in de hogere prijsklassen ook modellen met ingebouwde ledverlichting, verwarming en/of een speaker, zodat je voor extra sfeer kan zorgen en 's avonds ook langer van je terras kunt genieten. Er zijn ook speciale parasols die bescherming bieden tegen regen. Deze parasols zijn vaak waterdicht en hebben een speciale constructie die ervoor zorgt dat regenwater afgevoerd wordt.

 

PARASOL ONDERHOUDEN

Als je een parasol hebt gekocht, is het belangrijk om deze goed te onderhouden, wil je er lang genot van hebben.

parasol onderhouden

REINIGING

Maak daarom de parasol, zeker voor je die uitstalt vanaf de lente, eens goed schoon met water en zeep om alle vuil weg te nemen. Smeer ook even de bewegende delen, bijvoorbeeld met een multispray, om ze te beschermen en ervoor te zorgen dat niets komt vast te zitten. Reinig de parasol ook nog eens goed voor je ze opbergt voor de winter. Laat zeker alles goed drogen aan de lucht zodat schimmel geen kans krijgt.

FRAME EN VOET

Hoewel het frame en de voet van een parasol tegenwoordig meestal zijn vervaardigd uit behandelde materialen, kan het geen kwaad om toch jaarlijks eens te checken op roest en eventueel te behandelen met een roestwerend middel. In het geval van een houten frame check je op houtrot en groene aanslag.

REPARATIES

Repareer eventuele scheuren, gaten of beschadigingen aan het parasoldoek zo snel mogelijk om verdere schade te voorkomen. Er bestaan hiervoor specifieke reparatiekits. Let wel dat je niet zomaar met gelijk welke reparatiekit werkt op je parasoldoek. Raadpleeg altijd de instructies van de fabrikant als je twijfelt over de juiste reparatiemethode voor jouw parasoldoek.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine