Hoe reinig je het interieur van je auto?
De binnenkant van je wagen heeft nu en dan nood aan een schoonmaakbeurt. Om het interieur van jouw auto weer spic en span te krijgen, kan je een aantal tips toepassen. Hierbij maken we gebruik van verschillende schoonmaakmiddelen. Vooraleer je gaat schoonmaken, gooi je eerst al het vuil weg. Neem ook het vuilnis in het dashboardkastje mee.
INTERIEUR STOFZUIGEN
Daarna kan je starten met het stofzuigen. Gebruik een goeie stofzuiger met krachtig vermogen, en idealiter een die is uitgerust met verschillende opzetstukken.
- Neem een klein, plat opzetstuk voor de zetels en de bekleding. Start met het plafond, en ga zo naar beneden. Zo vermijd je achteraf neerdalend stof op je dashboard, zetels en vloermatten.
- Gebruik een stofborstel voor het dashboard. Deze zachte borstel is geschikt voor hard kunststof en vinyl. Ga grondig te werk.
- Gebruik een smal opzetstuk om moeilijke plekken maar ook kieren in en tussen de stoelen te stofzuigen.
Verschuif de stoelen indien nodig om er vlot bij te kunnen.
PROPERE MATTEN
Na het stofzuigen maak je de vloermatten schoon.
Haal ze uit de wagen en klop ze uit tegen een boom of pilaar. Zo raak je al heel wat stof kwijt. Gebruik vervolgens opnieuw het platte opzetstuk voor bekleding om ze te stofzuigen. Vergeet ook de vloerbedekking onder de matjes niet. Je kan de vloermatten nadien gewoon terugleggen.
Er zijn ook matten uit rubber: die zijn waterdicht en handig in onderhoud. Je maakt ze eenvoudig schoon met een tuinslang; of voor hardnekkige vervuiling: met een hogedrukreiniger. Spuit ze goed nat tot het vuil weg is. Vergeet ook de achterzijde niet, en laat ze hierna drogen.
DASHBOARD POETSEN
Het dashboard poetsen doe je, na het stofzuigen, simpelweg met warm water en een klein streepje afwasmiddel.
Laat de mengeling goed schuimen met een spons. Start met de bovenste delen in kunststof en ga geleidelijk aan over naar het dashboard. Wrijf nadien droog met een zachte doek.
Je kan hiervoor ook gebruikmaken van een speciale cockpitspray. Deze spray legt een laagje over het dashboard waardoor het minder vuil aantrekt.
Handvaten, pook en handrem
Maak een mengsel van water en schoonmaakazijn om de handvaten, versnellingspook en handrem schoon te maken. Wil je de plastic oppervlaktes écht laten blinken? Giet een scheutje wasverzachter op je microvezeldoek en wrijf die goed in.
MOEILIJK BEREIKBARE PLAATSEN
Knoppen zijn vaak moeilijk bereikbare plaatsen om schoon te maken. Gebruik hiervoor een platte schroevendraaier en draai hier met behulp van een elastiek een microvezeldoek rond. Zo bereik je simpel de dunne openingen en de vervelende randjes.
De roosters kan je dan weer oppoetsen met een wattenstaafje. Dop het wattenstaafje in je mengsel van azijn en water en ga zo door langs de smalle kieren. Nog steeds moeite om bij het vuil te raken? Probeer het dan met een tandenborstel.
BINNENKANT RAMEN EN SPIEGELS
De binnenkant van de autoruiten en je achteruitkijkspiegel kan je reinigen met een mengsel van water en azijn. Een andere optie is glas- of ruitenreiniger.
Breng de reiniger aan op de binnenkant van het raam met cirkelvormige bewegingen. Wrijf nadien droog met een zachte doek om krassen te voorkomen.
De rubbers aan de binnenkant van de autoruiten kan je eenvoudig schoonmaken met een siliconenspray. Hiermee blijft het rubber ook soepel.
VLEKKEN OP AUTOZETELS
Heb je een vlek in je autozetel? Die kan je behandelen met een schuimreiniger. Schud goed voor gebruik, breng het aan op de plek en laat het een aantal minuten intrekken.
Hoelang het moet intrekken, staat op de verpakking. Je kan ook gebruikmaken van een vlekkenverwijderaar voor tapijten. Dit breng je op dezelfde manier aan. Lees steeds de gebruiksaanwijzing. Stofzuig nadien de zetel.
MET EEN STOOMREINIGER
Als je een stoomreiniger in huis hebt, is dit ook een ideaal alternatief om vlekken uit stoffen zetels te halen. Niet alleen stof, maar ook pvc, vinyl en nepleder kan je probleemloos met de stoomreiniger schoonmaken. Minder geschikt is echt leder, omdat het niet behandeld is en kan krimpen bij hoge temperaturen.
WAT MET LEdER?
Wil je toch je lederen bekleding optimaal onderhouden? Ga dan te werk met lederzeep en ledervet. Maak een spons nat en neem wat lederzeep.
Wrijf het lederen oppervlak in met de zeep. Breng dit aan op alle lederen elementen, bijvoorbeeld op de middenconsole en de zetels. Veeg de zeep nadien met een natte spons of doek weg.
Wanneer alles droog is, breng je nog ledervet aan. Dit doe je om het leder te voeden. Wrijf het goedje goed open over de oppervlakte.
GEURTJES WEGNEMEN
Als je last hebt van vervelende geurtjes in de wagen, kan je op verschillende manieren te werk gaan. Als je zetels slecht ruiken, kan je te werk gaan met bicarbonaat.
Sprenkel een laag bicarbonaat op de zetels en wrijf het goed in met een zachte borstel. Zo beschadig je de bekleding niet. Laat het ten minste een uur liggen, zodat de soda de geurtjes kan absorberen. Zuig het bicarbonaat daarna grondig op met een stofzuiger.
GEURTJES VOORKOMEN
Vaak zijn geurtjes in de auto te wijten aan een hoge luchtvochtigheid. Hierdoor ontstaan bacteriën, die onaangename uitscheidingen afgeven. Een bakje gemalen koffiepoeder neemt geurtjes weg. Zet dit een nacht in de auto. Het poeder neutraliseert de geurtjes. Je kan ook kattenbakvulling in een nylon panty gieten. Knoop de uiteinden vast en leg het geheel in de wagen. Sluit af met een geurverfrisser.
Extra tips voor een propere wagen
- Als je kinderen op de achterbank hebt zitten, kan je opteren voor een autostoelbeschermer. Zo vermijd je vuile voetjes op de achterkant van de zetel.
- Honden laten hondenhaar achter. Je kan het haar eenvoudig opnemen met een kledingroller. Met een natte doek kan je het haar in een hoopje naar elkaar toe vegen. Een scheutje azijn erbij helpt tegen de geur.
Wil je de buitenkant van je wagen aanpakken? Lees hier hoe je dat doet!