STAP 3: DE ZOEKTOCHT
Eens je weet wat je budget is en naar wat je precies op zoek bent, kan je starten met de zoektocht. Er zijn een aantal plaatsen waar je kan gaan zoeken:
ZOEKERTJES
Zowel online, via je lokale krant als in het gemeentehuis kan je zoekertjes vinden waarin woningen te koop worden aangeboden. Hou deze dus goed in de gaten. Online kan je je ook gaan inschrijven op nieuwsbrieven of ervoor kiezen om via mail op de hoogte gebracht te worden van nieuwe woningen die geplaatst worden die voldoen aan jouw voorkeuren. Snel reageren is hierbij de boodschap, zeker bij gegeerde regio's, want iedereen zal op hetzelfde moment dit zoekertje te zien krijgen.
VASTGOEDMAKELAAR OF NOTARIS
VASTGOEDMAKELAAR
Loop geregeld binnen bij de vastgoedmakelaars in de regio om te zien wat er beschikbaar is of abonneer je via hun website op hun nieuwsbrieven. Zo hoor je van de bron wanneer er een woning beschikbaar is, soms zelfs al voor deze officieel op de markt komt. Omdat de makelaar op commissieloon werkt, zal je wel iets meer betalen voor deze woningen, maar de makelaar zal je ook voldoende bijstaan bij de aankoop.
NOTARIS
Een verkoop van een woning kan ook via de notaris verlopen. Via het notarisblad of online kan je bekijken welke woningen te koop worden aangeboden.
OPENBARE VERKOOP
Ook een openbare verkoop zal via een notaris verlopen. De openbare verkoop zal aangekondigd worden via gele aanplakbiljetten en via zoekertjes. Vervolgens zal er op een openbare locatie een publieke zitting plaatsvinden waarbij je kan bieden op de woning.
Bij een gerechtelijke openbare verkoop zal de hoogste bieder de woning toegewezen krijgen. Bij een vrijwillige openbare verkoop kan de eigenaar van de woning kiezen om de woning naar de hoogste bieder te laten gaan, hij kan afzien van de verkoop of hij kan kiezen voor recht op hoger bod.
In dit laatste geval zal de hoogste bieder de woning toegewezen krijgen, tenzij er in de opvolgende vijftien dagen een hoger bod komt. In dat geval zal er een tweede zitting worden georganiseerd. Er zijn bepaalde voorwaarden verbonden aan het bieden bij openbare verkopen, informeer je dus goed vooraleer je deelneemt, zodat je niet voor onverwachte zaken komt te staan.
UIT DE HAND
Sommige verkopers kiezen ervoor om rechtstreeks uit de hand te verkopen. Vaak plaatsen ook zij zoekertjes in de lokale media en online, maar het is toch aan te raden om geregeld de regio waar je wilt wonen, te doorkruisen om dergelijke woningen te vinden.
Verkoop 'uit de hand' zorgt dan meestal voor een lagere aankoopprijs doordat er geen commissieloon is. Maar daartegenover staat dat je meer zelf zal moeten uitzoeken.
SOCIALE HUISVESTING
Wie slechts een beperkt budget heeft, komt misschien in aanmerking voor een woning via sociale huisvesting. In dat geval kan je je kandidaat stellen bij de bevoegde sociale huisvestingsmaatschappij.
Je moet hierbij voldoen aan een aantal voorwaarden, die kunnen verschillen afhankelijk van de regio waarin je zoekt. Daarnaast heb je meestal niet meteen recht op een woning, maar kom je op een wachtlijst terecht, omdat er maar een beperkt aantal woningen beschikbaar zijn.