Hoe kies je een bouwstofzuiger?
Je gaat aan de slag met een werkstofzuiger daar waar een gewone stofzuiger niet meer kan presteren. Allerhande stof, grovere puinresten of gemorste vloeistoffen verwijder je zonder problemen. Kies een toestel dat is aangepast aan de klussen die je ermee wilt aanpakken.
De kracht
Vermogen
Ben je van plan een bouwstofzuiger aan te schaffen? Dan is je eerste vraag allicht: zal het toestel krachtig genoeg zijn? Je wilt dus waarschijnlijk voldoende vermogen. De classificatie valt grotendeels als volgt op te delen:
- vanaf 800 watt;
- tussen 800 en 1.200 watt;
- tussen 1.200 en 1.400 watt;
- meer dan 1.400 watt.
Andere parameters
Staar je niet blind op het woord 'vermogen', want een betere zuigkracht van de alleszuiger is niet louter afhankelijk van méér wattage. Het maximale vermogen van een toestel vertelt je hoeveel stroom de machine zal verbruiken. De kracht die de stofzuiger ontwikkelt, hangt ook af van de volgende parameters:
- design en opvangcapaciteit;
- regelbaarheid zuigkracht (minimaal - maximaal);
- vlotte doorstroming langs mondstuk en stofzuigerslang;
- beschikbaarheid van aangepaste mondstukken;
- regelmatig onderhoud van de filter voor een optimale werking;
- luchtverlies langs koppelstukken na langdurig gebruik.
Er zijn verschillende manieren waarop producenten de zuigkracht van hun toestel weergeven. Een vaak gebruikte methode is via de eenheid voor luchtdruk, namelijk millibar (mbar) of hectopascal (hPa). 1 hectopascal of 1 millibar is gelijk aan 100 Newton per vierkante meter.
Beide eenheden hebben een gelijke waarde, maar millibar wordt vaak beschouwd als een verouderde eenheid. Hoe hoger dit getal, hoe hoger ook de zuigkracht van je stofzuiger.
BESLUIT
In principe wil je een toestel die zo weinig mogelijk energie verbruikt en dus een zo laag mogelijk vermogen heeft bij een zo hoog mogelijke zuigkracht. Bepalend voor die zuigkracht zijn vooral het design en het aantal aangepaste hulpstukken dat je bij het toestel krijgt. Let dus vooral daarop bij de aankoop van je toestel.
Het filtersysteem
Voor- of motorfilter
Bij het droog zuigen zorgt een voorfilter, eventueel in combinatie met een schuimfilter, voor een eerste filtering. De voorfilter is geribbeld, wat een oppervlaktevergroting oplevert, en zo een grotere filtercapaciteit oplevert. Bij een ronde uitvoering van voorfilter heb je te maken met een zogeheten harmonicafilter. Vaak is dit een HEPAfilter, wat staat voor High Efficiency particulate air. Deze filter vangt meer en fijnere stofdeeltjes op dan een standaard filter. Bij dit soort filters staat er vaak een code. Hoe hoger het getal, hoe fijner de filter.
Uitblaasfilter
De uitblaasfilter houdt de laatste stofdeeltjes tegen zodat ze niet terug in de ruimte worden geblazen.
Continufilter
Wie beschikt over een continufilter uit textiel, kan de stofzuiger tegelijk gebruiken voor droog én nat opzuigen. Je hoeft dan niet de filter uit het toestel te halen wanneer je nat vuil wil opzuigen.
Vloeistoffen
Vloeistoffen opzuigen doe je bij alleszuigers doorgaans rechtstreeks in de opvangcontainer. Een vlotter binnen in de opvangbak stijgt met het waterniveau en sluit de interne componenten af indien het waterniveau te hoog komt. Dan is het tijd om de tank alvast te legen.
Stofklasse
Een filter bepaalt mee de efficiëntie van het model. Je hebt daarbij een verschil in filtering; 'laag', 'midden' en 'hoog'. Deze onderverdeling duidt aan in welke mate fijn tot zeer fijn stof wordt opgenomen. Aan werkstofzuigers is ook een zogeheten MAC-waarde gekoppeld; wat wijst op de maximaal aanvaarde stofconcentratie op de werkplek.
- Laag (L): MAC-waarde van 1 mg/m³, dit filtertype laat max. 5% stof door. Geschikt voor eenvoudige en onschadelijke stoffen; geschikt voor afzuiging bij de meeste elektrische gereedschappen.
- Midden (M): MAC-waarde van 0,1 mg/m³, deze filtering laat max. 0,5% stof door. Minimaal vereist voor het opzuigen van bouwstof en kwartsstof. Toepasbaar voor afzuiging bij alle elektrische gereedschappen, zoals een cirkelzaag of muurgroeffrees.
- Hoog (H): MAC-waarde minder dan 0,1 mg/m³, de hoogste klasse qua filtering: laat nog 0,005% door en maakt deze filtering geschikt voor schadelijke stoffen zoals asbest.
BESLUIT
Het hangt er natuurlijk van af hoeveel je wilt spenderen, maar eigenlijk is filtertype L al voldoende voor gebruik als DHZ'er. Ga je echt voor specifiekere taken met veel stofontwikkeling? Dan valt het te overwegen om te kiezen voor filtertype M.
Filter reinigen
Om een optimale zuigkracht te behouden, moeten de interne filters regelmatig gereinigd worden. Er zijn enkele methodes:
Afkloppen
Je opent de filterhouder, meestal met een simpele druk op een knop of door het opvangbakje uit de alleszuiger te schuiven, en dan hoef je de filter alleen maar eens stevig af te kloppen, zodat alle stofresten zich verwijderen. Doe dit liefst buiten. Je longen zullen je dankbaar zijn: er komt namelijk veel stof vrij.
Afspoelen
Hierbij hoef je alleen de (voor)filter te verwijderen en af te spoelen onder de kraan om die weer proper te krijgen.
Automatische reiniging
Via een bedieningsknop stel je de machine in om trillingen te genereren, waardoor het vuiligheid stelselmatig uit de filter wordt verwijderd.
Tenzij de stofzuiger is voorzien van een automatische reiniging: eenmaal ingeschakeld, kiest de stofzuiger zelf om in tijdsgebonden intervallen, of permanent, de filter te reinigen tijdens gebruik.
Het opvangsysteem
Bij het kiezen van je stofzuiger is de filter een bepalende keuze maar ook de opvangbak of het opvangsysteem kan een belangrijke factor zijn in het kiezen van je werkstofzuiger. De grootte van de opvangbak bepaalt hoe vlug je de tank moet legen. Hoe groter de opvangbak, hoe langer de optimale zuigkracht van het toestel: de luchtdoorstroming raakt minder vlug beperkt om de aanzuigkracht te genereren.
Stofzak
Binnen in de opvangbank wordt al het materiaal verzameld in de geplaatste stofzak.
Foliezak
Er bestaan ook foliezakken waarmee je zowel nat als droog kan stofzuigen. Deze foliezak kan meestal ook iets groter worden in capaciteit.
Plastic zak
Soms heb je ook de mogelijkheid om een plastic zak in de tank aan te brengen waarin al het vuiligheid wordt vergaard. Zo hoef je je handen niet vuil te maken om de opvangbak te legen en hoef je in dit geval ook de zak niet altijd te wisselen wanneer je van droog naar nat vuil gaat.
Opvangbak
Bij sommige modellen kan je alle vuiligheid ook rechtstreeks in de opvangbak laten verzamelen. Ook bij vloeistoffen zal dit de manier van werken zijn. Zorg bij droog opkuiswerk er dan wel voor dat de tank op voorhand droog is.
Bij een natte opvangbak zal al het stof dat je opzuigt, gaan aankoeken aan de wanden. Wat moeilijker, en minder plezant, is om te verwijderen.
BESLUIT
Bij de meeste modellen kan je zowel met als zonder stofzak werken. Het voordeel van stof- of foliezakken is dat je de opvangbak snel en gemakkelijk terug proper krijgt. Een nadeel is dan weer de kostprijs van de zakken.
Gebruiksgemak
Actieradius
Hoe langer de elektrische kabel, hoe mobieler je bent. Uiteraard kan je de elektrische kabel te allen tijde verlengen met een verlengkabel. Een stofzuiger op accu maakt je extra mobiel.
Je hoeft geen kabel mee te sleuren en je kan er zo de trap mee op. Ook de lengte van de stofzuigerslang kan soms net dat extra beetje uitmaken om makkelijker ergens te geraken.
Hulpstukken
Bij de multizuiger vind je allerlei accessoires in de doos. Een mondstuk met borstelharen dat je eventueel kan afwisselen met een mondstuk met dweilfunctie. Een fijner mondstuk om beter bij randen en hoeken te werken zit er standaard ook wel bij.
Om de hulpstukken aan te sluiten, heb je ook een verloopstuk. Dat overbrugt de verschillende diameters tussen stofzuigerslang en mondstuk. Of je gebruikt ze als oplossing om de stofzuiger te kunnen aansluiten op een machine om ermee te werken ter afzuiging van het stof.
Wendbare wielen en parkeerklem
Wielen maken het toestel mobiel. Ze moeten vlot kunnen draaien en rollen. Bij exemplaren met twee grotere basiswielen kan je de stofzuiger makkelijker oplichten indien je een klein niveauverschil tussen twee vloeren wilt overbruggen, of als je over de elektrische kabel wilt rijden.
Indien je een of meerdere wielen vast kan zetten met een rem, blijft de stofzuiger netjes geparkeerd. Een niet te missen functie bij het stofzuigen van je auto, bijvoorbeeld. Dan is er geen risico dat de alleszuiger tijdens onvoorziene bewegingen krassen gaat maken tegen de lak van je auto.
Geïntegreerd stopcontact
Een werkstofzuiger voorzien van een geïntegreerd stopcontact laat toe om de stofzuiger aan te sluiten ter afzuiging van het zaagmeel bij een cirkelzaag, tafelzaagmachine enzovoort ...
Blaasfunctie
Door middel van een bedieningsknop, of door de stofzuigerslang op de daarvoor voorziene aansluiting te fixeren, kan de zuigfunctie worden omgekeerd in het blazen van de luchtstroom.
Denk nu niet dat je hierdoor ook een nieuwe bladblazer in huis hebt gehaald, maar de blaasfunctie is wél een ideale meevaller als je ergens in het atelier iets wilt reinigen waar je net niet makkelijk bij kan of je overall eens goed wilt ontstoffen.
Kraantje
Sommige nat- en droogzuigers zijn voorzien van een kraantje onderaan dat je kan openen om de inhoud te legen. Handig om de stofzuiger te verrijden tot bij een afvoerrooster.
Essentiële vragen bij het kiezen van je alleszuiger
Zal je de stofzuiger vooral voor zware klussen gebruiken zoals bouw- en renovatie?
- In dit geval ben je beter af met een krachtig type stofzuiger met een grote opvangcapaciteit.
- Ook een lange snoer en/of zuigslang of een draadloos model zijn dan mooi meegenomen.
- Een mogelijkheid om je gereedschap aan te sluiten op je stofzuiger is een handigheid die zeker van pas zal komen.
- Ook een filterreinigingssysteem kan een meerwaarde zijn.
Zal je de stofzuiger vooral voor lichte klussen gebruiken zoals huishoudelijke werken?
- Als het toestel vooral huishoudelijke klussen aan moet kunnen, dan kan je kiezen voor een lichter en kleiner model. Dat is makkelijker hanteerbaar.
- Extra mondstukken aangepast op de ondervloer zullen de stofzuiger optimaal zijn werk laten doen.
- Gebruik je de stofzuiger regelmatig om zowel droog als nat te stofzuigen? Dan kan een model waarbij je de filter makkelijk of zelf helemaal niet kan wisselen misschien de beste keuze zijn.
Zal je de stofzuiger vooral gebruiken voor klussen in kleine ruimtes of buitenklussen zoals het stofzuigen van de auto?
- Dient je stofzuiger vooral om de auto te stofzuigen? Dan is een draadloos model met een kleine opvangbak misschien het handigst. Overweeg dan zeker een rugmodel, dat makkelijk hanteerbaar is.
- Ook hier zullen de juiste mondstukken je werk een stuk eenvoudiger maken.
- Een blaasfunctie kan hier evenzeer een meerwaarde zijn.