MAAK ZELF EEN ZITBANK
Een stevige zitbank, dat is wat we gaan maken. We houden de vorm eenvoudig, zo kan iedereen deze bank namaken. Voor de afwerking kiezen wij een contrast tussen natuurlijke kurk en een felle verfkleur. Uiteraard kun je zelf voor een andere afwerking kiezen: schilderen in één uniforme kleur bijvoorbeeld of bekleden met stof of leer ...
VORM UITZAGEN
Bestel de planken op maat in je houthandel. Een paneelzaag zaagt makkelijk en precies. Het enige wat je, bij je thuiskomst, dan zelf moet doen, is de juiste vorm van de poten uitzagen. Gebruik een cirkelzaag om dit klusje te klaren. Om de langse zaagsnede te maken, moet je invallend zagen.
BIJWERKEN MET HANDZAAG
De zaagsneden komen samen in een hoek. Door de ronde vorm van het zaagblad van een cirkelzaag kan je die hoek echter nooit volledig uitzagen. Je werkt dus bij met een handzaag.
Plaats de zaag in de zaagsnede. Druk tijdens de aanzet van het zagen met de duim van je linkerhand tegen het zaagblad, zodat de nieuwe zaagsnede gelijkloopt met de oude. Begin met zagen. Verander de zaaghoek langzaam van 45° bij de aanzet tot 90° aan de hoek.
BIJWERKEN MET WIPZAAG
Ook de binnendelen van de bank moeten in vorm gezaagd worden. De opgaande zaagsneden doe je met de cirkelzaag. Voor de dwarse snede werk je het best met de wipzaag. Vertrek uit de bestaande zaagsnede en maak een halve cirkel, tot je op de dwarse lijn aansluit.
Op die manier kan je tot aan de overstaande hoek zagen. Vanuit die hoek kan je dan terugkeren naar de andere hoek.
MAAK EEN GELEIDER VOOR JE CIRKELZAAG
Niet van je lijn afwijken, dat is vaak de uitdaging wanneer je gaat zagen. Met een geleider op maat kan je snel de juiste zaagpositie bepalen én in een rechte lijn zagen.
OPMETEN
Zo'n geleider maak je op maat van je eigen cirkelzaag. Een vaste maat kunnen we dus niet geven. Meet daarom eerst je cirkelzaag op. Je moet de afstand van de rand van de zaagzool tot aan het mes kennen.
SAMENSTELLEN
Neem een plank en een rechte lat. De rechte lat wordt de geleider waarlangs de cirkelzaag zal schuiven. De plank zal je helpen de juiste positie van de zaagsnede te bepalen. Maak de lat vast op de plank. Ongeveer een centimeter verder dan de opgemeten afstand zaagzool-zaagblad.
BIJZAGEN
Wanneer de geleiderlat op de plank is geschroefd, kan je het geheel bijzagen. Laat de cirkelzaag langs de geleider schuiven. Je zaagt dus een stukje van ongeveer 1 cm af. Door zo te werken, is de zaagsnede perfect evenwijdig met de geleider. Als je nu het hulpstuk langs de afgetekende zaaglijn legt, leg je meteen ook de geleiderlat op haar plaats. Evenwijdig en op de juiste afstand.
UITFREZEN
Maak je bank extra stevig door de verbindende binnendelen van de bank half in te werken. Hiervoor moet je een gleuf frezen van een halve centimeter diep. De breedte van de freesgleuf moet gelijk zijn aan de dikte van de planken, in ons geval is dat 18 mm. Teken eerst de lijn af, evenwijdig met de uitgezaagde poten, op een centimeter van de rand.
LIJMEN
Breng wat houtlijm aan in de gefreesde gleuven van een van de zijwanden. Plaats dan de binnendelen op hun plaats. Wij kiezen ervoor om de binnendelen perfect te laten aansluiten aan de bovenzijde en om onderaan wat speling te laten. Breng vervolgens lijm aan op de andere zijde van het binnendeel en leg de andere zijwand daarop.
SCHROEVEN
Na het lijmen kan je schroeven.
Enkele tips:
- Je schroeft op de kopse kanten van mdf, daarom moet je voorboren, anders zal het mdf zeker splijten.
- Teken ook de middellijn af, zo kan je beter je boorpositie bepalen.
MAAK EEN GELEIDER VOOR JE FREES
Een rechte lijn frezen is geen sinecure. Ook de juiste breedte van je freesgleuf onder controle houden is niet simpel. Met een freeshulpstuk, op maat van je bovenfrees, wordt het kinderspel.
OPMETEN
Zo'n geleider maak je op maat van je eigen bovenfrees met frees. Meet daarom je toestel op. Van de rand van de bodemplaat tot aan de rand van de frees.
SAMENSTELLEN
Neem een plank en een rechte lat. De rechte lat wordt de geleider waarlangs de bovenfrees zal schuiven. De plank zal je helpen de juiste positie van de freesgleuf te bepalen. Maak de lat vast op de plank. Ongeveer een halve centimeter verder dan de opgemeten afstand bodemplaat-zaagblad.
BIJFREZEN
Laat je bovenfrees langs de geleider gaan en haal met je frees een randje van de plank weg. Op die manier is je plank afgekort op de perfecte lengte en is die perfect evenwijdig met de geleider.
DE JUISTE BREEDTE
Neem twee van die planken met geleiders. Zet een plank rechtop tussen die twee stukken (de dikte van de plank is de breedte van de gewenste freesgleuf). Maak daarna de twee onderdelen aan elkaar vast, met de gewenste tussenafstand.
AFWERKEN
Voor de afwerking is er heel wat keuze. Wij combineren een geschilderde onderkant met een met kurk beklede bovenkant. Voor we lakverf kunnen aanbrengen, is het aangewezen eerst een primer aan te brengen, we schilderen immers op mdf.
Met een borstel kan je de randen en naden schilderen, met een lakrollertje verdeel je de primer over de grotere vlakken. Pas als de primer volledig is uitgedroogd, kan je overschilderen met lakverf. Controleer de droogtijd op de pot, vertrouw niet enkel op je gevoel.
Tussen de primerlaag en de laklaag moet je schuren. Mdf zuigt namelijk heel wat vocht op. De vezels gaan zwellen, en op de kopse kanten zorgt dit voor een ruw oppervlak. Schuur die oneffenheden glad. Vergeet niet te ontstoffen voor je met het aflakken begint. Felle en donkere verfkleuren vragen soms twee lagen lakverf. Hou daar rekening mee.
Voor de bekleding met kurk kan je maar beter eerst de stukken kurk op maat snijden. De kurklijm heeft een beperkte open tijd, dus tussendoor valt er geen tijd te verliezen. Gebruik een scherp breekmes om de kurkstroken op maat te snijden. Breng de kurklijm aan op het hout en verdeel die met een lijmkam over het vlak. Werk tot mooi bij de randen, zodat het kurk daar niet loskomt.
Let op: zorg ervoor dat je eventuele vlekken onmiddellijk afveegt met een vochtige doek. Niet uitgeharde kurklijm kan je nog weghalen met water.
Leg de kurkstroken in de lijm en druk ze goed aan. Gebruik een nadenrollertje om de randen aan te drukken. Heb je geen rollertje, gebruik dan een rubber hamer om het kurk met enkele tikken aan te drukken. Tijdens het drogen kan je de bank met de kurkzijde naar beneden leggen. Dan zorgt het gewicht van de bank voor de nodige aandrukkracht.