Hoe egaliseer je zelf een dekvloer?
Hoewel in het grootste deel van de gevallen het aanbrengen van egalisatiemortels nog wordt uitgevoerd door een professionele vakman, nemen de handigere doe-het-zelvers steeds vaker ook deze klus voor hun rekening. Wij tonen je de juiste werkwijze.
Maximale laagdikte bepalen
Om te achterhalen welk egaliseermiddel geschikt is, moet je de maximale laagdikte bepalen, dat hangt af van de oneffenheid van de bestaande dekvloer. Dat doe je met een lange regel of waterpas. Check dit op verschillende plaatsten. Heb je slechts bepaalde zones te doen? Markeer dan die zone met een stift.
Egalisatiemortel kiezen
Weet je hoe hoog de maximale laag moet zijn? Dan kan je op zoek naar de geschikte egalisatiemortel. Op de verpakking kan je terugvinden hoeveel de egalisatiemortel maximaal egaliseert. Let dus op die bepaling bij de aankoop van de egalisatie. Niet elke samenstelling is voor elke toepassing geschikt, lees hier meer daarover.
Leg de zakken op voorhand in de ruimte zodat het product kan acclimatiseren en lees bij aankoop zeker de technische fiche door.
Ruimte reinigen
Ken je alle voorwaarden? Reinig de ruimte dan eerst en vooral. Borstel daarbij het grootste vuil weg en stofzuig daarna je volledige ruimte grondig zodat er straks geen losse deeltjes in je egalisatie komen.
Gebruik wat ontvetter bij je water en dweil dan je vloer nog eens om. Dit zal de hechting van je egalisatie of de primer verbeteren. Laat je vloer dan eerst drogen voor je aan de volgende stap begint.
Hechtprimer
Of en welke primer je nodig hebt, staat op je technische fiche. Een primer zal niet enkel de hechting van de egalisatie op de ondergrond verbeteren maar ook luchtbellen in de toplaag verminderen.
Roer het product goed door en vul hiermee een verfbak. In vele gevallen moet je dit aanlengen met water. Controleer hiervoor de verpakking en giet de juiste hoeveelheid bij je emulsie.
In de hoeken en langs de randen breng je de emulsie aan met een kwast. Voor de grote vlakken kun je een rolborstel gebruiken. Breng niet te veel van het product aan en verdeel het netjes over de ruimte. Een verfrol op telescopische steel zal je rug wat besparen.
Na ongeveer 12 uur is deze laag volledig droog.
Egalisatiemortel aanmaken
Doe de aangegeven hoeveelheid proper en koud water in een kuip en voeg er het egaliseermiddel aan toe. Op de verpakking staat aangegeven hoeveel je nodig hebt. Werk steeds in kleine hoeveelheden voor een vlotte verwerking. Meng alles tot een klontervrije massa – het gemakkelijkst doe je dat met een elektrische mixer die je op lage snelheid laat draaien (max. 600 toeren/minuut).
Als het product volledig gemengd is, laat je de egalisatie drie minuten rusten om die te laten binden. Spoel tussendoor al mixer goed af om uitgedroogde klonters te vermijden. Meng als laatste alles nog eens kort door.
Egalisatie uitgieten en verdelen
Giet je egalisatie uit in een strook van een halve meter. Een flexibele ton zal dit werk makkelijker maken. Vertrek uiteraard van de muur en werk richting de deur.
De egalisatie giet je telkens in stroken en het is belangrijk dat de eerste strook nog niet droog is voordat je de tweede giet of als je de tweede giet, zodat die mooi in elkaar vloeien. De lagen laat je zo snel mogelijk op elkaar volgen, je hebt maximum 10 minuten tussen de lagen door, in optimale werkomstandigheden.
In principe zal je egalisatie vanzelf nivelleren maar voor extra vlakheid en om luchtbellen te voorkomen kan je deze tussendoor ook bewerken met een ontluchtingsrol of prikrol. Zeker aan de randen kan het beter zijn om je egalisatie te verdelen tot aan de rand met de lijmkam.
Het is dus best dat je dit met twee personen doet, één persoon die egalisatiemiddel uitgiet en één persoon die het product aanmaakt. Je kan het verder verdelen met een lijmkam.
Maak je nieuwe egalisatiemortel aan? Start dan telkens met een propere kuip. Resten mortel kunnen niet alleen de vlakheid van je uiteindelijke dekvloer beïnvloeden maar ze zullen ook de verwerkingstijd van je product inkorten.
Opgelet: om optimaal te werken moeten de temperaturen tussen 5 en 25 °C zijn. Een te hoge temperatuur zal je egalisatiemortel te snel doen uitdrogen waardoor je verwerkingstijd een stuk korter zal zijn.
Is er een tweede laag nodig?
Als je merkt dat je op bepaalde plaatsen onvoldoende geëgaliseerd hebt, dan kan je later nog een tweede laag aanbrengen op die plaatsen. Een tweede laag moet wel dunner zijn dan de eerste laag. Je brengt hem aan van zodra je voorzichtig op de egalisatie kan lopen. Dat zal maximaal na 4 uur zijn, afhankelijk van de luchtvochtigheid in je ruimte.
Opgelet: na 3 uur kan je op de egalisatielaag lopen, maar het zal minimum 24 uur duren voor de vloer belastbaar is.