WandenPremium

MANIEREN OM JE VLOER TE VERNIEUWEN

Nadat je eventueel de wanden van je living hebt aangepakt, kun je met de vloer beginnen. Ook daarvoor zijn weer heel wat mogelijkheden. De ene vloersoort past al wat beter in een woonkamer dan een andere. Tijd voor een overzicht.

MEEST GESCHIKTE VLOEREN VOOR EEN bureau

In een bureau wordt doorgaans heel wat tijd doorgebracht. Dat betekent: over het algemeen vrij intens bewandeld. Het is belangrijk dat de vloer hiertegen bestand is, of je nu dus laminaat, tegels, vast tapijt of iets anders kiest.

tegelvloer

TEGELS

Keramische tegels: worden op slijtvastheid ingedeeld volgens de PEI-klasses. Alles vanaf klasse 3 is geschikt voor een bureau.

Een tegelvloer voelt echter koud aan, wat soms onaangenaam kan zijn - een probleem die je met vloerverwarming wel kan oplossen.

tegels

vloerverwarming

LAMINAAT, VINYL OF PARKET

Laminaat, vinyl of parket: worden ingedeeld volgens de AC-klasses. AC2 is de minimale klasse voor een bureau. Opgepast: verwar de AC-klasse niet met de taber-waarde, die enkel op de hardheid van het materiaal duidt.

klassen

tapijt

ANDERE GEPASTE VLOEREN

  • Vast tapijt: wordt ook volgens de AC-klasses ingedeeld.
  • Gietvloer: een gietvloer is een modern ogende vloer die uit allerlei materialen kan bestaan (zoals epoxy, acrylaat en polyurethaan) en waarvan de slijtvastheid vooral afhangt van de toplaag. De troffelvloer is één van de meest krasbestendige varianten.

Voor een uitgebreidere bespreking van bovenstaande vloertypes, of andere minder vaak voorkomende vloertypes kan je hier terecht.

EEN VLOER PLAATSEN: VOORBEREIDING

droogtijd

Een degelijke vloer is niet goedkoop, maar wie een beetje handig is en de vloer zelf legt, bespaart in elk geval op plaatsingskosten.

Heb je je vloer uitgekozen, dan bepaal je - tenzij je een tegelvloer plaatst - in een volgende stap de ondervloer, die verschilt naargelang de ondergrond en de vloersoort die je zult plaatsen (laminaat, parket, tapijt...). 

Sla de plaatsing van een ondervloer niet over; deze vormt immers een beschermende tussenlaag, zorgt voor uitvlakking van de ondergrond en dempt ook het geluid. Indien nodig moet je je ondervloer wel nog egaliseren om op een zo effen mogelijke ondergrond te werken (niet nodig bij laminaat en LVT).

In de vloeropbouw hou je verder idealiter nog rekening met vloerisolatie (zeker als je in een appartement woont en niet wil dat je onderburen komen klagen over geluidshinder) en kan je nog vloerverwarming overwegen voor een aangenaam gevoel.

VLOEREN DIE GESCHIKT ZIJN VOOR ZELFPLAATSING

LAMINAAT

Kliklaminaat is voor doe-het-zelvers wellicht de meest evidente vloer om zelf te plaatsen. De laminaatpanelen kort je af op maat en klik je telkens door middel van het tand-en-groefsysteem in elkaar. Zelfs wie nog nooit eerder zelf laminaat gelegd heeft, krijgt deze methode gauw in de vingers.

Het voordeel aan een laminaatvloer is dat je die zwevend kan plaatsen op een bestaande vloer en er dus geen breek- of chapewerken nodig zijn. Er is wel een ondervloer nodig om oneffenheden op te vangen. Ondervloeren voor laminaat bestaan in tegelvariaties, maar de meeste soorten zijn stroken die je uitrolt. Hier vind je een gedetailleerd overzicht terug over de plaatsing van een laminaatvloer.

LVT

Naast laminaatvloeren zijn LVT-vloeren ook een gegeerde optie. LVT is echter nog gemakkelijker te plaatsen dan laminaat: je hebt de platen maar op maat te snijden, waardoor er geen stof vrijkomt tijdens de plaatsing. Bovendien kan je dankzij het speciale kliksysteem - meestal assymetrisch met een tand en groef - de planken in 2 richtingen aanleggen. 

LVT kan eveneens zwevend worden geplaatst en is vaak reeds uitgerust met een geluidsisolerende ondervloer aan de onderzijde van de tegels of planken.

TEGELS

Ook een tegelvloer kun je zelf plaatsen. Dat gebeurt eveneens op een geëgaliseerde ondergrond. Je bepaalt het tegelpatroon en kleeft de tegels dan vast met lijm. Het op maat snijden gebeurt met een haakse slijper. In een laatste stap vul je dan de voegen op. 

Hoe je zelf kan tegelen, lees je hier na.

GIETVLOER

Voor wie zelf een gietvloer wil plaatsen, zijn er speciale gietvloerpakketten op de markt waarin zowel alle gereedschappen als de benodigdheden voor de primer- en schraplaag zitten, die onder je gietvloer komen.

In een kleine week kan de gietvloer al afgewerkt en beloopbaar zijn. Het gaat wel om een secuur werkje, dus een beginnende doe-het-zelver laat dit toch beter aan een professional over. Lees hier na hoe de plaatsing verloopt.

tapîjt

TAPIJT

Vast tapijt wordt ofwel in één volledig stuk, ofwel in tegelvorm geplaatst. Wil je het opspannen, dan moet je spanlatten plaatsen op de ondergrond. Hoewel bepaalde soorten vast tapijt in principe los geplaatst kunnen worden, is het toch aan te raden om vast tapijt steeds te verlijmen, zodat het niet opbolt of verschuift.

Hiervoor wordt vloerlijm, waterkit of dubbelzijdige tape gebruikt. Lees goed de verpakking om te zien welk middel geschikt is voor je tapijt

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door SOB
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine