ALLES OVER DE ELEKTRICITEIT IN JE WONING
Bij een nieuwe woning word je meteen geconfronteerd met je elektriciteit maar ook wie al langer in de woning woont, moet een aantal zaken weten over de elektrische installatie. Hierbij sommen we een aantal weetjes op, die misschien wel van pas kunnen komen.
ELEKTRICITEIT BESPAREN
Een algemene kennis over je elektrische installatie zelf is belangrijk maar ook belangrijk is dat je je bewust bent van je dagelijkse verbruik. Energie is namelijk allesbehalve gratis, en dus kunnen we er beter spaarzaam mee omspringen:
- Doe het licht uit wanneer je een kamer verlaat of installeer tijd- of bewegingssensoren.
- Vervang gloeilampen en spaarlampen door energiezuinige ledlampen.
- Haal apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact. Laat ze niet in sluimerstand staan.
- Kies het juiste toestel. Let op het energielabel van je toestel.
- Onderhoud je elektrische toestellen. Zorg dat ze optimaal kunnen werken.
- Was op een lagere temperatuur.
- Laat natte kleren buiten drogen of op het wasrek.
- Beperk het strijkwerk tot een minimum door de was onmiddellijk te plooien na het drogen.
- Laat de frigo of diepvries niet langer open dan nodig. Hetzelfde geldt voor je oven.
- Een volle frigo of diepvries verbruikt minder. Kies dus niet meteen voor het grootste model maar denk in functie van wat je nodig hebt.
- Ontdooi je diepvries regelmatig.
- Schakel de oven of kookplaat uit net voor het eten klaar is.
- Programmeer de thermostaat volgens je dagschema.
- Isoleer de woning voldoende.
DE VERDEELKAST
De verdeelkast kan je zien als het hart van je elektrische installatie. Hier kan je de stroomtoevoer van je woning regelen. Het is dus goed om ervoor te zorgen dat deze kast goed gelabeld is. Je kan dan makkelijk een bepaalde kring onderbreken of waneer een zekering springt, dan kan je zien over welke stroomkring het precies gaat en kan je snel de oorzaak van de kortsluiting achterhalen.
Denk ook aan eventuele partners of kinderen, die misschien niet zoveel over de elektrische installatie weten. Een goed gelabelde kast kan hen al een stuk voorthelpen. Je kan hierbij nog verder gaan. Maak je gezinsleden bekend met een aantal basiszaken en wijs hen ook op de mogelijke gevaren. Je kan bij de kast bijvoorbeeld ook een papier hangen met de stappen die moeten worden gevolgd bij het uitvallen van de elektriciteit.
VEILIGHEID
Elektriciteit is een grote luxe in huis maar het blijft hoe dan ook gevaarlijk. Zo is elektriciteit vaak de oorzaak van brand door overbelasting of kortsluiting.
Als je elektriciteit op de juiste manier gaat gebruiken, hoef je je hier gelukkig geen zorgen om te maken. Daarom enkele tips:
- Let op met je elektrische bedrading: de isolatie van deze bedrading mag zeker niet beschadigd worden! Let dus op wanneer je kaders gaat ophangen of in de muren gaat boren. Er bestaan toestellen die kunnen waarnemen of er een kabel in de muur loopt en die je dus al een stuk voort kunnen helpen.
- Vermijd ook losse snoeren. Gebruik kabelgoten om deze netjes weg te bergen of bevestig ze met geschikte kabelklemmen aan de muur.
- Hang geen voorwerpen op aan een elektrische draad.
- Raak nooit een blootliggende draad aan.
- Controleer je elektrische toestellen. Gebruik geen toestellen waarvan de draad beschadigd is. Let er ook op dat het toestel het CE-label heeft.
- Haal toestellen uit het stopcontact wanneer je ze niet gebruikt.
- Hou elektrische toestellen uit de buurt van bad of douche en hou water uit de buurt van je toestellen. Ga zeker niet met natte handen je toestellen bedienen als je voeten in water staan.
- Trek nooit aan de elektrische draad om een stekker uit het stopcontact te halen. Ook dan heb je risico op beschadiging.
- Denk eraan dat bepaalde toestellen warmte kunnen geven. Plaats bijvoorbeeld nooit een handdoek op je microgolfoven of je elektrisch vuur.
- Verlengkabels mogen nooit bedekt zijn. Laat er dus geen kledij of papieren op liggen. Let er ook op dat niemand erover kan struikelen.
- Wikkel verlengdraden volledig af voor je ze gaat gebruiken. Ook bij bijvoorbeeld de stofzuiger haal je de volledige draad uit het toestel voor je deze aansteekt.
- Versleten verlengdraden gooi je best meteen weg, ga ze niet herstellen.
- Kies voor een meervoudig stopcontactblok, eventueel met beveiliging.
- Let erop dat je stopcontacten niet gaat overbelasten.
- Kapotte stopcontacten en schakelaars laat je best zo snel mogelijk herstellen.