Hoe transformeer je palletten tot terrasmeubels?
Met pallethout kun je veel doen. Een leuk project dat je hiermee kunt realiseren is het maken van loungestoelen en een tafel voor de tuin. Palletten bestaan in verschillende formaten. Het ontwerp hangt dus af van de afmetingen van de palletten die je hebt.
Loungeset van pallethout
Wil je deze loungeset namaken? Zorg dan dat je drie palletten bij de hand hebt. Dat is immers het aantal dat wij gebruikten voor deze set.
De rugleuning
Plaats eerst twee palletten op elkaar. Daarmee heb je alvast een zitvlak.
Rugleuning op maat
De pallet die als rugleuning dient, kort je op maat af met een decoupeerzaag. Teken af vlak voor de regel na het steunblok in het midden.
Eens je door je eerste zijde bent, draai je de pallet om. Hier kort je wat korter af vlak voor het middenste blok. Zo kan je de rugleuning makkelijk schuin op het zitvlak plaatsen.
Waar je de rugleuning precies wil plaatsen, hangt af van je eigen voorkeur. Wij plaatsen die hier op de derde lat van de pallet om zo comfortabel te kunnen zitten.
Kort vervolgens het lange gedeelte van de rugleuning wat af zodat die beter over de lat past. Meet af en zaag opnieuw uit met de decoupeerzaag.
Rugleuning vastmaken
Nu de rugleuning netjes blijft staan, kan je het geheel vastschroeven met een schroefboormachine of een slagschroevendraaier. Gebruik schroeven met een lengte van minstens 120, 150 of 200 mm.
Concreet schroef je de leuning vast met twee schroeflengtes: gebruik een kortere schroef om door de voorzijde te schroeven en een langere schroef om door het blok in het midden te schroeven. Vooraleer je gaat schroeven, is het belangrijk om voor te boren. Gebruik hiervoor een boor met dezelfde diameter, in dit geval 6 mm. Schroef de achterleuning telkens doorheen elk middenblok op dezelfde punten vast.
Welke schroeven moet je gebruiken?
Je kan kiezen voor twee soorten schroeven: verzinkte schroeven of roestvrij staal. Verzinkte schroeven zijn sterker dan schroeven van roestvrij staal. Aan de andere kant roesten verzinkte schroeven wel sneller dan schroeven in roestvrij staal en zijn ze dus minder geschikt voor buiten.
Het zitvlak
Om de palletten voor het zitvlak aan elkaar te bevestigen, kijk je het beste eerst welke schroeven lang genoeg zijn om door beide palletten te schroeven. Schroef de palletten vervolgens op regelmatige posities vast. Hoe vaker, hoe beter.
Armleuningen
Het is ook handig om een armleuning te hebben voor je loungezetel. Hiervoor gebruik je de overgebleven helft van de pallet voor de rugleuning. Ga uiteraard eerst even na of dit zal passen.
Teken de middelste regel af op de voor- en achterzijde. Neem de achterkant van de halve pallet erbij en verwijder de loshangende latten. Verwijder ook uitstekende nagels. Je kunt dit doen met een slijpschijf, een kniptang, een multitool of een decoupeerzaag met het juiste blad.
Vervolgens zaag je met je decoupeerzaag de middelste regel van de halve pallet uit. Positioneer de armleuning ter controle.
Dichtmaken
Maak de bodem van de armleuning dicht met een lat resthout. Die schroef je onderaan tegen de zijkanten. Ook de achterkant van de armleuning maak je dicht met een klein stukje resthout. Meet af, zaag op maat en schroef vast. Zo ontstaat er een bakje waarin je een drankje kunt zetten, of iets decoratiefs zoals een plantje.
Vastmaken
Schroef de armleuning vast tegen de zijkant van het zitvlak en tegen de bovenrand van de pallet. Teken vier punten af op de uiteinden waar de schroeven moeten komen en schroef deze vast.
Herhaal dit proces voor de andere armleuning aan de overzijde. Maak eerst het bakje bovenaan de leuning door resthout onderaan en aan de zijkant vast te schroeven. Schroef daarna het geheel vast aan je palletzetel.
Loungeset opschuren
Nu de hele zitbank gemonteerd is, kan je beginnen met opschuren. Dit kan je doen met schuurpapier korrel P60. Wil je met een fijnere korrel afwerken, dan kan je aan de slag met een hoger getal. Je kan dit doen met de hand, maar met een schuurmachine gaat het een pak vlotter.
Schuur voornamelijk het zitvlak, de rugleuning en de armleuningen goed op. Je wil je kussens en jezelf geen splinters bezorgen. Hoekjes aan de armleuning die uitsteken, kan je nog inkorten met een multitool, indien nodig. Stof na het opschuren nog eens goed af.
Tuintafel van pallethout
Halveren
Voor het bijbehorende tafeltje kun je aan de slag gaan met drie halve palletten. Teken de palletten af in het midden en kort ze in op die lijn.
Dit gaat het meest precies met een cirkelzaag en geleider. Stel de cirkelzaag diep genoeg in volgens de plankdikte van de pallet.
Monteren
Wanneer de drie palletten gehalveerd zijn, plaats je ze op elkaar. Zorg ervoor dat de middelste omgedraaid is, zo heb je meer ruimte om spullen in de tafel op te bergen.
De lege stroken vul je op met latten. Hiervoor kun je resthout gebruiken, of latjes van een nieuwe pallet. Zaag de latten uit met een decoupeerzaag en plaats ze in de lege stroken. Gebruik hiervoor een hamer om ze gemakkelijker in de gaten te krijgen. Als het hout moeilijk in de gaten past, dan pas je de breedte aan met de decoupeerzaag. Schroef de latten vast aan de onderste pallet.
Nu kun je de middelste pallet vastschroeven op de onderste. Positioneer de derde pallet en doe hier hetzelfde. Vul het tafelblad ook op met resthout. Zo blijft je drankje immers stabiel op het oppervlak staan.
Hiervoor heb je fijne latjes nodig. Maak de latten fijner met een geleider en een cirkelzaag zodat ze perfect in de sleuven passen. Schroef de latjes vast aan de uiteinden en zorg ervoor dat de schroeven minstens voor de helft in de pallet vastgedraaid zitten. De oppervlakken schuur je opnieuw met korrel P60.
Meubels behandelen
Om het pallethout langer te laten meegaan, kan je het behandelen. Hiervoor zijn drie opties geschikt: olie, beits en lak. Elk heeft zijn voor- en nadelen.
Vooraleer je een van de behandelingsmiddelen gebruikt, is het altijd belangrijk om goed op te schuren, ook tussen de latjes. Nadien ontstof je met een natte doek. De combinatie van opschuren en ontstoffen zal ervoor zorgen dat het behandelingsmiddel beter zal hechten.
Palletlounge oliën
Je kunt bij het behandelen van je palletlounge kiezen voor olie. De olie trekt in het hout en beschermt deze van binnenuit. Bij olie kun je kiezen voor kleurloos of een bepaalde kleurpigment. Olie werkt vochtregulerend en zorgt ervoor dat je geen last krijgt van schimmel en rot. Een groot voordeel van het behandelen van hout met olie is dat de natuurlijke uitstraling van het hout grotendeels behouden blijft.
Wanneer je olie aanbrengt, breng je het beste altijd twee lagen aan. Zo dringt het product goed in het hout. Dit kun je doen met een borstel of met een doek. Lees op voorhand steeds goed de handleiding, zo weet je of je tussentijds moet opschuren.
Palletlounge beitsen
Je kan er ook voor kiezen om het hout te behandelen met beits. Net als bij olie heb je bij beits ook keuze uit een transparante variant en verschillende tinten. Olie dringt diep in het hout. Beits doet dat slechts gedeeltelijk, maar het legt wel een laagje op het hout. Hierdoor hoeft beits dus minder vaak te worden aangebracht.
Palletlounge lakken
Als laatste kun je hout behandelen met lakverf. Lak legt een beschermende laag op het hout. Een nadeel van lakverf is dat de houtstructuur verdwijnt. Daarnaast kost het aanbrengen meer tijd. Voordat je de lak aanbrengt, is een primer nodig.