BuitenschrijnwerkPremium

Welke materialen kan je gebruiken voor je veranda?

Aluminium heeft een lange levensduur. Hout kan grote afstanden overbruggen en de goedkoopste optie is pvc. Welk materiaal kies je nu best? Wij overlopen alle voor-en nadelen. 

ALUMINIUM

aluminium veranda

De basisstructuur van een veranda bestaat tegenwoordig meestal uit een frame van verbonden aluminium profielen. In deze profielen wordt dan afwatering voorzien, waardoor water (onzichtbaar) kan weglopen.

Voor buiten is aluminium een goede optie, op voorwaarde dat het om geanodiseerd en ge(poeder)coat aluminium gaat. Dit type metaal gaat lang mee en is stevig, waardoor grote overspanningen, die typisch zijn aan een veranda, zeer haalbaar zijn. Aluminium heeft voorts ook een goede isolerende werking, is kras- en roestbestendig en vereist weinig onderhoud.

HOUT

houten veranda kiezen

Met hout kan je ook grote afstanden overbruggen, wat het uitstekend geschikt maakt voor een veranda. Hout werkt eveneens isolerend en geeft de overkapping een warme, natuurlijke uitstraling. Daarnaast is hout ook relatief gemakkelijk te bewerken, waardoor je het uitzicht van je overkapping zelf beter kan sturen dan met aluminium profielen.

Net zoals het geldt voor tuinhuizenterrassenomheinigen en carports, is het ook hier niet gelijk welke houtsoort je kiest. Het hout moet tegen een stootje kunnen en afhankelijk van de gekozen houtsoort zal het hout van je veranda ook regelmatig moeten behandeld worden. Daarover kan je hier meer lezen.

PVC

pvc veranda kiezen

Pvc is het budgetvriendelijkste materiaal voor een overkapping of veranda. Net zoals aluminium, moet je het nauwelijks onderhouden.

Een nadeel dat je er moet bijnemen: pvc is een stuk minder stevig; de profielen moeten dus dikker zijn om grote overspanningen mogelijk te maken.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Gerelateerde artikels

De bouwstenen van een moderne, duurzame veranda

Bij het woord ‘veranda’ denk je misschien automatisch nog aan een oubollig zijkamertje dat alleen in de tussenseizoenen te benutten valt. toch is dat allang verleden tijd; ondertussen zijn veranda’s zodanig geëvolueerd dat ze aan de hedendaagse woonnormen en trends voldoen. hoog tijd dus om bij een marktleider ons licht eens te gaan opsteken.

Wanneer heb je een vergunning nodig voor een overkapping?

Zomaar een overkapping of een veranda aan je woning plaatsen mag uiteraard niet. we overlopen even – per gewest, want stedenbouw is een gewestbevoegdheid – in welke gevallen je een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt, en wanneer er een architect

De bouwstenen van een duurzame veranda

De bouwstenen van een duurzame veranda een veranda vormt de dag van vandaag een volwaardige leefruimte, waarin je op ieder moment van het jaar kunt vertoeven. hoewel het designaspect niet meer weg te denken valt, schuilen er natuurlijk ook technische aspecten achter, die bepalen of je veranda kwalitatief duurzaam is. daar leerden we meer over in deze aflevering van smart home.

Welke materialen gebruikt u best voor een optimale winkelbeleving?

Retail design lab helpt winkeliers de winkelbeleving te verbeteren door precies die materialen te kiezen die bij de uitstraling passen. daarvoor ontwikkelden ze een handige tool waarmee u kan vergelijken welk materiaal welke uitstraling heeft. verder keken ze bij retail design lab ook naar hoe lang bepaalde materialen meegaan in de retail en welke materialen de milieu-impact kunnen verminderen. tijdens een slotevent voor dit project stelden ze de nieuwe tools voor over winkelbeleving. deze tools helpen bij het inrichten van winkels, de onderzoekers bepaalden de emoties die materialen oproepen, welke milieu-impact ze hebben en hoe je als retailer en als designer betere, geïnformeerde keuzes kan maken.

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine