INTELLIGENTE LICHTSYSTEMEN
Er vond de laatste decennia een ware evolutie plaats: van led-verlichting naar intelligente lichtsystemen om te komen tot human centric lighting. Intelligente lichtsystemen zijn tegenwoordig steeds meer betaalbaar en gemakkelijker te bedienen. Het resultaat zijn intelligente verlichtingsoplossingen die in kantoorgebouwen, onderwijsinstellingen en zorginstellingen altijd het juiste licht op het gewenste moment genereren.
HUMAN CENTRIC LIGHTING
Het ontwerp van een verlichtingsinstallatie wordt traditioneel gedreven door economische en vormelijke overwegingen, alsook de vereiste verlichtingssterkte op taakoppervlakken. Voorschrijvers zijn in eerste instantie immers op zoek naar een efficiënte, aantrekkelijke en normconforme verlichting. Sinds een aantal jaren groeit echter ook de aandacht voor de impact van verlichting op het welzijn van de gebruiker en wordt al eens de term Human Centric Lighting in de mond genomen.
• Human Centric Lighting
• Human Centric Lighting: visuele aspecten
• Human Centric Lighting: niet-beeldvormende effecten
LICHTREGELSYSTEMEN ZORGEN VOOR ENERGIEBESPARING
Regelsystemen voor kunstverlichting zijn een belangrijk onderdeel geworden van verlichtingsinstallaties, zowel in de residentiële als in de niet-residentiële sector. Ze worden om verschillende redenen toegepast: het verhogen van het visuele en het gebruikscomfort, het realiseren van een energiebesparing, het wegwerken van de piek in het elektriciteitsverbruik, uit esthetische overwegingen.
COMBINEREN MET LICHTREGELSYSTEMEN
In de praktijk worden vaak verschillende lichtregelsystemen gecombineerd, om op die manier tot een performantere installatie te komen. Zo moet bij de keuze voor afwezigheidsdetectie in elk geval ook een drukknop voorzien worden om de verlichting te kunnen inschakelen.
AAN-/AFWEZIGHEIDSREGELING
Al te vaak blijft de verlichting in gebouwen branden wanneer er geen aanwezigheid meer is: de gebruikers hebben niet altijd de nodige discipline om de verlichting bij het verlaten van hun werkplaats uit te schakelen. Om dit onnodige energieverbruik te vermijden, kan er een stok achter de deur voorzien worden door de toepassing van een automatisch lichtregelsysteem
ALLE AANDACHT NAAR
GECONNECTEERDE VERLICHTING
Nu de technologie achter ledverlichting quasi volledig op punt staat, is het pad geëffend om te investeren in slimmere systemen. Daar valt vandaag immers de grootste besparing mee te realiseren. Toch volstaat het niet zomaar om te kiezen voor een geconnecteerd verlichtingssysteem.
ALLES OVER LED-VERLICHTING
Verlichting is een belangrijk aspect in een gebouw. De juiste verlichtingstechniek kan het comfort in een gebouw aanzienlijk verhogen, en ook het energieverbruik drastisch verminderen. LED-verlichting helpt daar zeker bij. Het is veel zuiniger, gaat langer mee en is milieuvriendelijker. Vind hier alles terug over LED-verlichting.
LIGHT AS A SERVICE
Klanten die hun verlichtingsinstallatie aan de nieuwste normen en mogelijkheden willen aanpassen, worden voor die relighting vaak geconfronteerd met hoge kosten. Nieuwe armaturen, nieuwe bekabeling en eventueel zelfs structurele aanpassingen … het telt allemaal snel op. Dat, terwijl er wellicht snel weer nieuwere – en betere – technieken beschikbaar zijn. Om klanten te overtuigen om hun installatie binnen deze context toch te vernieuwen, bieden sommige verlichtingsfabrikanten vandaag de mogelijkheid om licht als een service aan te kopen. Wat betekent dat precies en welke rol kunt u als installateur erin spelen?