
EIGENSCHAPPEN
Door de optimale pakking van de korrels, gecombineerd met een groot gehalte aan reactieve poeders, zijn de mechanische eigenschappen van UHPC uitermate goed in vergelijking met die van klassiek beton. Niet alleen de druksterkte stijgt, maar ook de buigtreksterkte en de elasticiteitsmodulus zijn veel hoger. Een afgeleide mechanische eigenschap is dat de slijtweerstand ook vele keren hoger ligt dan deze van traditioneel beton. Door het feit dat gestreefd wordt naar een zo klein mogelijk poriënvolume in de massa, is de permeabiliteit voor lucht en water dan ook zeer laag. Men creëert zo dus ook een duurzaam beton, met minder kans op betonrot. Meteen is ook een grote weerstand opgebouwd tegen vorst-dooicycli.
TOEPASSINGEN
Een andere mogelijkheid is het produceren van uiterst dunne zelfdragende panelen, die ontegensprekelijk kunnen leiden tot een elegante vormgeving van structuren en zeker een alternatief vormen voor natuursteen of keramiek. Het materiaal leent zich zelfs uitstekend om een betonnen wand als een soort filigraanwerk op te bouwen.Door de hoge mechanische eigenschappen is UHPC in eerste instantie ook daar toegepast waar de mechanische belastingen hoog waren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit beton oorspronkelijk in een aantal bruggen en andere grote kunstwerken gebruikt werd. Door deze hoge mechanische eigenschappen is men echter ook in staat om met dit product dunne betonnen elementen te maken die esthetisch gezien heel wat perspectieven bieden. UHPC moet als betonmateriaal niet langer geassocieerd worden met zwaar en log, maar kan dus zeker gebruikt worden voor structuren die zeer fragiel ogen en toch voldoende sterk zijn. Structureel kan UHPC bijvoorbeeld ingezet worden voor membraanstructuren.
In het domein van de binnenhuis-architectuur liggen ook heel wat mogelijkheden. Uiterst dunne UHPC-traptreden bv. kunnen zeker concurreren met andere materialen zoals hout en metaal. Binnen- en buitenmeubilair in UHPC oogt zeker even stijlvol als in een ander materiaal.
Naast de sterkte-eigenschappen is een bijkomende troef dat UHPC ook een zeer slijtvast materiaal is, waardoor het ook kan worden gebruikt als werkblad in een keuken. Bovendien is de indringing van vloeistoffen bijna uitgesloten, zodat het ook moeiteloos de tand des tijds weerstaat en dit zowel binnen als buiten.
Qua kleur en afwerking zijn de mogelijkheden legio. Door het toepassen van pigmenten kan een groot kleurenpalet aangeboden worden, terwijl door de zeer fijne korrel van de UHPC eigenlijk bijna elke textuur haarzuiver kan worden gegoten.
Ontwerpen en werken met UHPC is dus duidelijk een ander verhaal dan 'beton gieten'. Misschien is het zelfs goed om de relatie met beton los te laten om zo de nog ongekende mogelijkheden van UHPC ongeremd te kunnen exploreren.