Hoe gebruik je een grastrimmer?
Een grastrimmer is heel handig om de graskanten in je tuin mee te kortwieken. Hoe zo'n toestel werkt, hoe je er veilig mee omspringt en hoe je het proper kan houden, lees je hier.
Wat is een grastrimmer?
Een grastrimmer, ook wel een kantensnijder, kantenmaaier of trimmer genoemd, is een tuingereedschap dat wordt gebruikt om gras op moeilijk bereikbare plaatsen te maaien waar een grasmaaier niet kan komen.
Je gebruikt dit voornamelijk om de randen van je gazon te maaien. Denk aan de randen aan de boordstenen van een terras, langs muren, rondom bomen, rond bloembedden, ... Een grastrimmer is ontworpen om nauwkeurig te werken en een strakke, nette uitstraling te geven aan de randen van het gazon.
Hoe werkt een grastrimmer?
Een grastrimmer of kantenmaaier werkt als volgt: de motor van de machine drijft een as aan waar een snel roterende maaikop aan bevestigd zit. Het verschil tussen machines zit vooral in de kracht die ze uiteindelijk ontwikkelen. Het grootste verschil tussen toestellen onderling zit hem vaak in de werking van de maaikop. Die kan uitgerust zijn met een draad of met een mes om gras en onkruid te lijf te gaan.
Veilig werken
Een grastrimmer, kantenmaaier of bosmaaier produceert wel wat decibels. Het ene toestel al wat meer dan de andere. Een toestel op accu zal minder lawaai maken dan een op benzine. Toch is het steeds aangeraden om gehoorbescherming te dragen, zeker als je een dergelijk toestel langdurig gaat gebruiken;
Hoewel een grastrimmer bijna altijd is uitgerust met een beschermkap, is het beter om een veiligheidsbril te dragen tegen al het rondvliegende maaisel. Draag ook altijd een lange broek en stevige schoenen.
Handige gebruikstips
Kijk altijd vooraf of er geen stenen of puin op het te maaien oppervlak liggen. Je zou het mes kunnen beschadigen: het snijoppervlak krijgt dan bramen en de snijkanten slijten makkelijker af. Met nylondraad hoef je alvast geen schrik te hebben als je een steen raakt of tegen de tuinafsluiting zit: de nylondraad slijt af.
Werk ook altijd zo dicht mogelijk tegen de grond. Als de motor met de klok mee draait, beweeg de kantenmaaier dan van links naar rechts voor een optimaal resultaat. Beweegt de maaikop tegen de klok in? Beweeg dan de maaier van rechts naar links. Zo haal je een maximaal rendement van de roterende messen en komt het maaisel telkens terecht op het reeds gemaaide stuk grond.
Het is het beste om hoog gras in twee beurten te maaien. Pak eerst de bovenste helft aan en ga er dan nog eens over in tegengestelde richting. Na gebruik dien je de restjes gras te verwijderen met een zachte borstel en een licht vochtige doek.
Onderhoud
Sprayen met een multispray reinigt én beschermt. Bij onderhoud haal je – naargelang de versie van de maaier – de stekker eruit, verwijder je de accu of maak je de bougie van de tweetaktmotor los.
Net als bij een grasmaaier, zal het af en toe nodig zijn om de messen te (laten) slijpen met een vijl en/of met een slijpmolen. Eventueel kan je ook een nieuw messenblok (laten) steken. In het geval van kunststof messen, worden vaak reservemesjes meegeleverd met het toestel.
Bij een draadtrimmer waarvan de draad volledig is afgesleten, zal je de draadkop moeten vervangen.
Bij een trimmer op benzine is het onderhoud wat uitgebreider. Hier moet je ook rekening houden met de luchtfilter, de bougie, de olie, ... Laat je hiervoor, indien nodig, bijstaan door een ervaren kennis, of laat het over aan een professional.
Schoonmaken
Het meeste vuil kun je weghalen met een borstel, zeker in de zomer, wanneer je je trimmer geregeld zult moeten gebruiken. Is een grondigere schoonmaakbeurt aan de orde, dan spoel je het vuil weg met de tuinslang. Gebruik nooit een harde straal of een hogedrukreiniger! Zorg dat alles goed droog is voordat je je apparaat opbergt - zo voorkom je schimmelvorming. Overigens kun je metalen onderdelen ook behandelen tegen roest.