Voorkom winkeldiefstal met goede productbeveiliging
Investering gemiddeld na 2 jaar terugverdiend

Hoe groter de shop en hoe meer uitgangen, des te groter de kans op winkeldiefstal
Het aantal winkeldiefstallen neemt de laatste jaren nauwelijks af. België heeft als dichtbevolkt land een van de hoogste diefstalcijfers van Europa. De stijgende prijzen doen daar nog een schepje bovenop. Een combinatie van verschillende antidiefstalsystemen geeft het beste resultaat, maar dit is niet altijd mogelijk.
Duidelijke beveiliging, bijvoorbeeld met labels of hard tags, schrikt potentiële dieven af. Ook camerabeveiliging doet hen sneller van hun plan afzien en helpt u als winkelier om verdachte handelingen beter te detecteren. Een kwalitatief antidiefstalsysteem vermindert de derving met 75%, waardoor u de aankoopprijs doorgaans na 2 jaar heeft terugverdiend.
Hoge diefstalcijfers
200.000 per jaar
Winkeldiefstallen blijven een hardnekkig fenomeen. Jaarlijks worden in België zo’n 20.000 aangiftes gedaan, wat van ons land een van de koplopers maakt in Europa. Volgens het kabinet van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne werden in 2021 in ons land 19.338 winkeldiefstallen geregistreerd. In de eerste 6 maanden van 2022 waren dat er 10.825.

Dat zijn nog maar de aangiftes bij de politie, die naar schatting slechts 10% van het totaal aantal diefstallen vertegenwoordigen. De beroepsfederaties spreken over om en bij de 200.000 winkeldiefstallen op jaarbasis.
Vrijwel elke winkel wordt geconfronteerd met deze veelvoorkomende vorm van criminaliteit, die zorgt voor heel wat frustratie en inkomstenverlies bij hardwerkende ondernemers. Studies tonen aan dat de derving in Europa boven de 1,4% ligt. Binnen de retail liggen de cijfers het hoogst in tankstations. Hoe groter de shop en hoe meer uitgangen, des te groter de kans op winkeldiefstal.
De piek situeert zich tijdens de winter: het is een donkere tijd, gestolen goederen worden makkelijker verstopt onder kledij en er komt doorgaans meer volk over de vloer. In dichtbevolkte gebieden met veel lagere inkomens wordt er meer gestolen.

schrikken ze mogelijke dieven af, zeker in combinatie met een confrontatiemonitor (Foto: Acurity)
Occasionele vs. professionele winkeldieven
Over het algemeen zijn droge voeding, tabak, sterke drank, videospelen en parfum en toiletartikelen de meest diefstalgevoelige producten in de retailsector. Ook duurdere magazines, producten op een display (bv. zonnebrillen) en luxegoederen worden geregeld gestolen. Dit kan te maken hebben met de stijgende levenskosten en het feit dat mensen hun levensstandaard willen behouden.
In de krantenwinkel of kantoorvakhandel worden de meeste diefstallen gepleegd door gelegenheidsdieven, die in een opwelling iets meenemen. Professionele dieven, die stelen op bestelling, beschikken over de nodige tools om beveiligingstags los te maken, waardoor ze sneller en makkelijker beveiligde producten kunnen ontvreemden.
Artikelbeveiliging schrikt af
Potentiële dieven spotten meteen wanneer producten in uw winkel beveiligd zijn. Door een aantal productgroepen (gemiddeld 3 à 4, afhankelijk van de omvang van uw winkel en uw assortiment) visueel te beveiligen, zaait u twijfel en zijn ze minder snel geneigd om tot actie over te gaan. De invoering van een performant beveiligingssysteem doet het aantal diefstallen dalen met 75%. De investering is dus snel terugverdiend. Er bestaan verschillende manieren om artikelen te beveiligen.
Hard tags
Een goede manier om artikelen te beveiligen, is met hard tags met een magneet- of mechanische sluiting. Deze tags worden steeds steviger en moeilijker te verwijderen, en het alarm kan niet uitgeschakeld worden. Er bestaan verschillende soorten tags, bijvoorbeeld specifiek voor textiel. Voor dranken zijn er speciale flesbeveiligingen die consumptie in de winkel verhinderen.
Grotere verpakkingen (bv. doosverpakkingen) beveiligt u adequaat met wraps of spiders. Diefstalgevoelige artikelen kunt u ook extra beschermen met doorzichtige beveiligingsdozen, gemaakt van stevige kunststof en voorzien van een alarmsysteem. Hiermee vermijdt u dat verpakkingen opengescheurd worden.
Zelfklevende beveiligingslabels
Bepaalde artikelen kunnen niet met een hard tag beveiligd worden omdat die er niet in kan worden vastgepind. Denk aan doosjes, kleine objecten, harde voorwerpen en zelfs voeding. Voor deze diefstalgevoelige artikelen zijn zelfklevende beveiligingslabels een goedkope, snelle oplossing. De stickers ter grootte van een postzegel kosten gemiddeld 1 tot 2 cent en hebben een opvallende kleur, al dan niet met een opschrift in de trant van ‘security protected’ voor een afschrikkend effect.
Antidiefstallabels worden eenvoudig op de artikelen gekleefd in de fabriek, in het distributiecentrum of ter plaatse in de winkel. Ze worden bij het afrekenen aan de kassa gedeactiveerd en blijven op de verpakking of op het item hangen, waardoor ze niet herbruikbaar zijn.
Bijhorende detectiepoortjes
Als u een systeem van labels en tags gebruikt, moet u de nodige detectiepoortjes voorzien. Er bestaan modellen in verschillende breedtes, ook voor schuifdeuren. Bij smalle deuren worden er panelen opgehangen aan de muur. Bij de installatie wordt de poort in de grond bevestigd met bouten. De meeste systemen worden geconnecteerd met een elektriciteitskabel. Er bestaan versies die werken op bluetooth via het stopcontact.
Let bij uw keuze goed op het materiaal. Een detectiepoort in aluminium is sterker dan een frame in plastic of kunststof. Doorgaans hebben Europese systemen een performantere werking en een langere levensduur dan die uit landen als China. Een beveiligingssysteem van goede kwaliteit gaat tot 20 jaar mee. Hiermee verkleint ook de kans dat een beveiliging niet gedetecteerd wordt. Want soms bekleden potentiële dieven artikelen met aluminiumfolie, in de hoop op die manier het beveiligingssysteem te ‘overrulen’. Er bestaan detectiepoorten met een module die metalen, zoals aluminium, detecteert. De winkelier wordt dan gewaarschuwd om deze personen extra in de gaten te houden.

Extra maatregelen
Kastsloten
Producten zoals dure pennen, sigaren of andere luxeartikelen zijn moeilijk te beveiligen met een beveiligingslabel of hard tag. Die kunt u in een afgesloten kast plaatsen. Zorg er wel voor dat u snel de juiste sleutel vindt wanneer de kast open moet. Er bestaan ook slimme sloten die werken met een infraroodsleutel en een unieke code. Bestaande kasten kunnen probleemloos worden voorzien van zo’n slot. Het is draadloos en werkt zonder batterij of kabel. Bij diefstal gaat de sleutel na 12 of 24 uur in slaapstand en wordt hij onbruikbaar voor dieven.
Camerabewaking
U kunt ook camera’s installeren om een oogje in het zeil te houden. Vaste camera’s bestaan in verschillende vormen, zoals minidomes of buiscamera's. Als u ze ophangt aan de ingang van uw winkel, schrikken ze mogelijke dieven af, zeker in combinatie met een confrontatiemonitor. Verder is het goed om vaste camera’s op te hangen aan de kassa, verspreid over de winkelruimte en aan de ingang van de stock.
De camera’s nemen op in 4K-kwaliteit in kleur, ook ’s nachts. U kunt de beelden ter plaatse of op afstand bekijken op uw computer, tablet of smartphone. Er zijn zelfs slimme camera’s die brand of rook detecteren. Ten slotte is camerabewaking ook een handige manier om uw klanten te leren kennen. Hoe oud zijn ze en naar welke producten kijken ze? Met deze informatie kunt u beter inspelen op hun wensen, wat uw verkoop ten goede komt.
Artificiële intelligentie
De technologie staat niet stil, en ook in de camerabeveiliging heeft kunstmatige intelligentie zijn intrede gemaakt. Camerabeveiligingssystemen met AI kunnen verdachte handelingen (bv. iemand die iets in een tas of zak steekt, consumeren van een product in de winkel) detecteren en real-time meldingen sturen naar uw smartphone, tablet of computer. Hierdoor kunt u sneller ingrijpen en de dief meteen confronteren met de beelden.
Een andere nieuwigheid is Photo Alert, een kleine camera onderaan de kassa die een foto maakt telkens wanneer een winkelkar passeert, om er zeker van te zijn dat de klant er niets in achterlaat. Het beeld wordt ‘bevroren’ en blijft enkele seconden zichtbaar voor de kassamedewerker, zelfs nadat het winkelwagentje de kassa is gepasseerd. Dit geeft de kassier voldoende tijd om een verdacht voorwerp op te merken en de kar te controleren. Dit is uiteraard meer van toepassing voor grotere winkels en grootwarenhuizen.
Prijskaartje
De prijs van een winkelbeveiligingssysteem hangt af van de benodigde hard- en software en de grootte van uw winkel. Voor een standaard antidiefstalsysteem schommelt dit tussen 1.500 euro (voor een kleiner pand) en 10.000 à 15.000 euro (voor een pand met meerdere uitgangen). Als dit aankoopbedrag u afschrikt, bedenk dan dat u de investering meestal terugverdient na 2 jaar. Bij sommige aanbieders kunt u ook een beveiligingssysteem huren, wat interessant is als u een winkelpand leaset voor een beperkte tijd.

meldingen sturen naar uw smartphone (Foto: Resatec)
Lik-op-stukbeleid
Vaak doen winkeliers geen aangifte van een diefstal omdat ze het gevoel hebben “dat er toch niks mee wordt gedaan” en uit vrees voor administratieve rompslomp. Om een einde te maken aan die straffeloosheid en om duidelijk te maken dat ook kleine criminaliteit consequent bestraft wordt, werd begin 2022 een systeem van lik-op-stukboetes (onmiddellijke minnelijke schikking) geïntroduceerd voor winkeldiefstallen. Hierbij kan de politie onmiddellijk een boete tot 350 euro opleggen aan de overtreder, meteen te betalen via bancontact of QR-code in plaats van binnen de 15 dagen na de overtreding. Zo kan de politie snel optreden en voelt de dief direct de gevolgen van zijn daden. Dit systeem moet voor winkeliers de drempel verlagen om aangifte te doen van elke winkeldiefstal, al zijn de resultaten voorlopig mager. Vooral in Limburg en Antwerpen maken ze vaak gebruik van het systeem van de OMS. De beroepsfederaties Unizo en Comeos roepen dan ook al hun leden op om consequent aangifte te doen van winkeldiefstallen.
Met medewerking van Acurity, Checkpoint Systems en Resatec