Confiserie

"Hertekening van de dagbladhandel is aangewezen"

Ameel Candy World voorziet totaaloplossing voor impulsgerichte markt

Ameel Candy World luchtfoto
Ameel Candy World in Roeselare heeft internationale ambities

Moeten we Ameel Candy World nog voorstellen? Deze familiale groothandel, sinds 1960 actief onder verschillende namen, concentreert zich van meet af aan op zoetwaren, snacks en dranken. Naast de gekende A-merken voert het bedrijf een assortiment eigen en exclusieve merken. Vanuit de West-Vlaamse klei is de firma geleidelijk uitgegroeid tot een internationale speler.

Vandaag is Ameel Candy World een betrouwbare partner in diverse verkoopkanalen. Kiosk sprak met General Manager Lander Baesen en Aankoopdirecteur Filip Van Vyve over het afgelegde parcours en de toekomstplannen. Het zit in hun DNA om terloops enkele tips mee te geven voor meer winstmarge; een treffende illustratie van de toegevoegde waarde die Ameel biedt.

Geschiedenis

Wanneer en hoe is Ameel Candy World ontstaan?

Lander Baesen: "De oorsprong van Ameel Candy World ligt in 1960. Wilfried Ameel, bakkerszoon, wil het anders aanpakken dan zijn ouders. Hij is verzot op zoetigheden, koek en gebak en besluit zelf de winkeliers in de streek te benaderen. Hij richt een eigen groothandel in confiserie op in Roeselare, onder de naam 'Ameel Confiserie'."

"In 1999 zet hij een grote stap en hij splitst zich af van de aankoop- en distributievereniging Lekkerland België, waarvan hij medeoprichter is. Zijn eenmanszaak wordt een vennootschap, Ameel Candy World NV. West-Vlaanderen is te beperkend, want de internationale markt lonkt. Er worden ook twee gloednieuwe huismerken boven de doopvont gehouden: Lollywood en Biscyland, dat vandaag Biscy heet."

Lander Baesen Ameel Candy World
Lander Baesen: “Onze kwaliteitsmerken met onderscheidende smaken zijn de grootste differentiator”

Hoe gaat de geschiedenis verder?

Lander Baesen: "In 2001 stapt zoon Tom in de zaak. Een jaar later richt de familie ook United Sweets op, de verpakkingsfirma die aangekochte bulkgoederen in kleinere porties verpakt. Ook onze eigen producten verpakken we zelf, waardoor we korter op de bal spelen."

"In 2024 nemen Tom Ameel en zijn echtgenote Caroline Moerman het bedrijf over. Samen met het voltallige team proberen ze het bedrijf steeds opnieuw heruit te vinden en te bestendigen voor de volgende generatie. Ameel Candy World focust uitsluitend op zoetwaren, snacks en dranken met een assortiment van meer dan 3.600 referenties."

Toekomst

Hoe zijn jullie voorbereid op de toekomst?

Lander Baesen: "Naast een 350-tal vertrouwde A-merken zoals Haribo, Côte d'Or, Lotus, Coca-Cola, Red Bull,... verdelen we ook een 10-tal merken exclusief voor de Belgische markt, waaronder The Belgian, Candyville, Felko, Snatt's, Samba ... Verder zijn onze eigen kwaliteitsmerken de grootste differentiator: Lollywood, Traditionals, Biscy en Chocola Amore, met onderscheidende smaken die nergens anders te vinden zijn."

Traditionals assortiment
Het Traditionals assortiment roept goede herinneringen op

"Heel wat food én non-food retailers beschouwen Ameel Candy World als de 'one stop shop' voor alles wat zoetwaren betreft. Met onze jarenlange expertise op het vlak van zoetwaren zetten we in op sterke groeiers en nieuwe merken. We willen deze boodschap uitdragen naar onze klanten: blijf niet uitsluitend bij de klassiekers, combineer ze met nieuwe trending merken en unieke lanceringen. Wij beslaan de volledige breedte van de markt: we zijn niet de duurste of de goedkoopste en we bieden voor elk wat wils."

Ambachtslui

Hoe betrekken jullie de winkelier hierbij?

Filip Van Vyve: "Wij beschouwen de dagbladhandelaars als ambachtslui, net zoals bakkers of slagers. We moeten voorkomen dat ze verdwijnen. Want wellicht, met een andere en hernieuwde focus op zoetwaren, trekt de handelaar opnieuw mensen naar zijn winkel. Er zit rendement achter onze assortimenten, kijk verder dan wat de afgelopen 20 jaar in dit kanaal werd verkocht. Ga voor kwaliteit, kies al eens voor 'vergeten' snoepgoed en breng daarmee de ultieme beleving in de winkel."

"We willen de ondernemers stimuleren om hun zaak op een andere manier te bekijken. De onafhankelijke dagbladhandel beleeft momenteel een kleine heropleving door de veranderde tabakswetgeving, maar misschien is dit slechts tijdelijk. De noodzakelijke investeringen in de richting van tabaksproducten zijn trouwens niet evident, want ze zijn behoorlijk duur. De dagbladhandel heeft een unieke identiteit, die een meerwaarde krijgt dankzij aangepaste concepten."

Op welke manier vergemakkelijkt Ameel deze transitie?

Filip Van Vyve: "De markt van toelevering is veranderd; vroeger had je een netwerk van kleine spelers, nu gaat het meestal om mastodonten die tabak leveren en de confiserie loopt daarin mee. Ameel Candy World daarentegen voorziet echt een totaaloplossing in een impulsgerichte markt. Dat betekent dat we fabrikanten aantrekken die een verhaal vertellen waarmee kleine winkels hun lokale identiteit versterken."

"Met bijvoorbeeld een aanbod dat meer gericht is op een specifieke doelgroep. Denk aan stukartikelen in snoep, of aan het snoepgoed van Dr Sour waarvan wij exclusief verdeler zijn voor wie mikt op de schoolgaande jeugd. Wie dicht bij het station ligt, biedt best drankjes en een tienuurtje aan voor on-the-go pendelaars. Probeer innovaties, evolueer mee qua assortiment."Filip Van Vyve Ameel Candy World

Filip Van Vyve: “Breng beleving in de winkel door emoties op te roepen”

"Als bedrijf zetten we stappen vooruit om aandacht te besteden aan die bijzondere verhalen, en om te innoveren. We zijn actief op diverse fronten en dat werpt vruchten af."

Beperkt risico

Wat doen jullie verder concreet om de handelaar te ondersteunen?

Filip Van Vyve: "Ameel Candy World denkt maximaal mee met de winkelier om extra winstmarge te scheppen, met producten met een beperkt risico die misschien tegelijk de verkoop in kranten en tijdschriften stimuleren. Wij helpen de dagbladhandel om daarin structuur te vinden en een visueel coherent beeld aan de artikelen te geven. Wij voorzien bijvoorbeeld extra displays in functie van het winkeltype en adviseren over de inplanting ervan op de winkelvloer."

Hoe werken jullie om alle aanvragen efficiënt te verwerken?

Lander Baesen: "Onze salesmensen op de baan zijn geen klassieke vertegenwoordigers maar heuse sales advisors. Ze gaan langs bij de verschillende verkooppunten en kijken hoe de winkelier kan optimaliseren: welke producten passen hier, welke zijn complementair? Onze webshop is een handig bestelplatform, waarop meteen ook de beschikbare voorraad te zien is en de houdbaarheidsdatum."

"Maandelijks publiceren we een folder. We hebben een aantal kortingsmechanismen die een belangrijke trigger zijn. Samen met de fabrikanten zetten we bepaalde artikels in promotie. Twee keer per jaar organiseren we een fysieke beurs. Deze events versterken niet alleen het contact tussen het bedrijf en onze klanten. Ze bieden eveneens de mogelijkheid tot een wisselwerking met onze leveranciers die er hun laatste nieuwigheden laten proeven.

Dr Sour  van Ameel Candy World
Dr Sour is echt een aanwinst voor het impulskanaal

Familiale band

Hoe staat Ameel Candy World tegenover de klanten, onze lezers?

Lander Baesen: "Wij zijn een familiebedrijf, en wij streven ernaar onze klanten echt te leren kennen. De connectie met de klant is voor ons heel belangrijk. We hebben 48 werknemers waarvan 7 chauffeurs. Daarnaast zijn er onze magazijniers en ten slotte een groep interne salesmensen. Iedereen is doordrongen van de klantgerichtheid."

"Onze afnemers zijn bijzonder tevreden met de positieve indruk die ze krijgen, om het even met wie ze contact hebben. Ameel staat sterk achter deze persoonlijke benadering. We zijn een onderneming die service geeft. 'Mensen spreken mensen', zeggen ze in West-Vlaanderen."

Op welke manieren onderscheidt het bedrijf zich?

Filip Van Vyve: "Ten eerste proberen we die familiale band dus door te trekken naar onze klanten. Daarbij zijn de eigen chauffeurs, waaronder veel met lange anciënniteit, heel belangrijk. Zij kennen de winkeliers persoonlijk, en dat geldt ook voor onze adviseurs. Zij dragen al hun kennis over naar de jongere generatie."

"De beurs die we twee keer per jaar organiseren, is een echt platform met een wisselwerking. We verzamelen constant de wensen vanuit de markt en gaan na wat we ermee kunnen doen. Onze mensen luisteren naar hun verzuchtingen en regelen een oplossing. Op deze manier proberen we telkens de winkelpunten te versterken. Tenslotte is de structurele ondersteuning voor winkeliers en de tips die we geven voor meer marge een heuse meerwaarde."

Hoe ver gaat die ondersteuning?

Filip Van Vyve: "Bestellen bij ons is gemakkelijk. Onze maandelijkse promotiefolder, de paas- en eindejaarcatalogus en onze gebruiksvriendelijke website verbonden aan een interactief communicatie- en realtime bestelplatform dragen in hoge mate bij tot een duidelijk inzicht in de lopende acties en artikels."

"Het loont zeker niet om in de retail op promoties te jagen voor bepaalde producten. De heen- en weerritten wegen niet op tegen onze extra service zoals het instore adviseren en de levering aan de deur. Eigenaars van krantenwinkels kloppen lange uren, dus is het zeker aangewezen om een beroep te doen op stabiele partners zoals wij die graag een bijkomende inspanning leveren."

"Daarbij zijn er de interessante faciliteiten: een uitnodigende, mooie presentatie en koelkasten, eventueel met bestickering. Alles wat de consument aanspreekt én het comfort van samenwerken met een betrouwbare partner.”

Waar gaat Ameel Candy World naartoe?

Lander Baesen: "De winkelier krijgt inspraak in waar wij als bedrijf heen gaan. Dat is nog een grote troef. Onze concullega's zijn mastodonten, wij willen het gat in de markt opvullen met een menselijk karakter. We beleveren veel soorten winkelpunten die we in de globale markt van de zoetwaren een plaats geven."

Biscy van Ameel Candy World
Biscy is één van Ameels eigen kwaliteitsmerken

"Op deze manier zijn we onderscheidend, maar ook in ons breed gamma waaronder suikerbakkerij Joris, exclusiviteiten voor de Belgische markt, internationaal getinte merken ... De Kizandy suikervrije producten en het Dr Sour gamma zijn echt een aanwinst voor het impulskanaal."

Beleving

Hoe brengen onze lezers beleving in hun zaak?

Filip Van Vyve: "Beleving brengen kan via het oproepen van emoties. Hoe ziet de winkel eruit? Hoe ervaart de consument de winkel? Emotie toevoegen kan via onze assortimenten. Traditionals brengt bijvoorbeeld herinneringen naar boven met Antwerps spek, neusjes of cuberdons. Ook met bulkproducten zijn er tal van mogelijkheden; kinderen kiezen zelf hun geliefde gommetjes."

"Is er voldoende rotatie, dan kunt u de schepsnoep aanpassen volgens de seizoenen, met pakweg extra veel hartjes rond Valentijn. Ameel heeft trouwens een aantal knuffels ontworpen van iconische snoep zoals kersjes, colaflesjes en perziken. Deze zijn ideaal als blikvanger om het schap te versieren, of als geschenkartikel."

omzetverdeling ameel

Aantal klanten:
2024: 4.726
2023: 4.125
2022: 3.453

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Luc Vandenbroeck
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook